Istraživanje ranih komplikacija nakon injekcija HA Filera

Istraživanje ranih komplikacija nakon injekcija HA Filera

Saznajte o rizicima i komplikacijama nakon injekcija HA filera u estetskim postupcima. Analiza slučajeva i smjernice za sigurno izvođenje.

Injekcioni fileri hijaluronske kiseline (HA) predstavljaju jedan od najpopularnijih tretmana za pomlađivanje lica u kozmetičkoj dermatologiji. Prema godišnjem istraživanju Japanskog društva za estetsku plastičnu kirurgiju (JSAPS), primjena HA filera značajno se povećala tijekom godina, s brojem tretmana u Japanu u porastu od 2017. do 2021. godine. No, unatoč njihovoj širokoj upotrebi, postoje određene rane komplikacije i potencijalni rizici koje treba razmotriti.

Jedna od najčešćih ranih komplikacija povezanih s liječenjem HA filerima su manje nelagodnosti kao što su crvenilo, oteklina, osjetljivost, čvrstoća, kvržice/izbočine, promjena boje i modrice na mjestu ubrizgavanja. Ove nuspojave obično nisu ozbiljne i mogu se brzo riješiti.

Međutim, ozbiljne komplikacije, iako rijetke, također se mogu pojaviti. To uključuje nekrozu kože, prolaznu ili nepovratnu sljepoću i moždani udar. Te ozbiljne komplikacije obično su povezane s pogrešnim ubrizgavanjem HA filera u krvne žile ili kompresijom tkiva.

Injekcija HA filera izravno u krvnu žilu može uzrokovati vaskularnu embolizaciju i ometati normalan protok krvi. Nekroza kože, na primjer, može se dogoditi kada se krvni protok prema koži ometa. U takvim slučajevima, može doći do ozbiljnih komplikacija, uključujući smanjenje vida i čak sljepoću.

Istraživanje provedeno u 2021. godini u Shonan Beauty Clinic Medical Group, koja ima više od 120 klinika u Japanu, usredotočilo se na pacijente koji su doživjeli ozbiljne komplikacije nakon tretmana HA filerima. Cilj je bio razumjeti specifične detalje tih ranih komplikacija uzrokovanih tretmanom ubrizgavanja HA filera kako bi se stekli dodatni uvidi.

Među tim komplikacijama, posebna pozornost posvećena je vaskularnom kompromisu jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave koje predstavljaju značajan rizik za pacijente. Studija je bila opservacijska, deskriptivna, multicentrična i retrospektivna, a obuhvatila je medicinsku dokumentaciju 41.775 pacijenata koji su primili injekcije HA filera za pomlađivanje lica tijekom 2021. godine.

Dr. Zoran Veir, vodeći stručnjak iz Poliklinike Veir u Zagrebu, pružio je analitički uvid u temu ranih komplikacija nakon injekcija HA filera u estetskim postupcima u Hrvatskoj. Izrazio je zabrinutost zbog sve češće pojave ovih komplikacija i njihovih potencijalnih posljedica za pacijente.

Dr. Veir naglašava da Hrvatska, kao dio globalne zajednice estetske medicine, nije izuzeta od ovih izazova. Ističe da je potrebno pridavati posebnu pažnju anatomiji periorbitalne regije i pravilnom odabiru pacijenata, neovisno o geografskom području. Njegova perspektiva je da je temeljito anatomsko znanje i razumijevanje reoloških svojstava HA punila ključno za sprječavanje komplikacija.

Govoreći o iskustvu injektora, dr. Veir ističe da iskustvo nije uvijek pouzdan pokazatelj ishoda liječenja. Bez obzira na dužinu iskustva, važno je primjenjivati najnovije smjernice i tehniku ubrizgavanja kako bi se osigurala sigurnost pacijenata.

Smatra da je ključno uspostaviti stroge smjernice temeljene na iskustvu kako bi se osigurala sigurna primjena HA filera u estetskim postupcima u Hrvatskoj. Osim toga, naglašava da je važno poticati pacijente da se jave stručnjacima ako primijete bilo kakve simptome nakon injekcije, kako bi se komplikacije pravodobno dijagnosticirale i liječile.

Dr. Veirova perspektiva dodatno naglašava važnost kontinuiranog obrazovanja i usavršavanja u estetskoj medicini kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta usluge za pacijente u Hrvatskoj.


Važno je napomenuti da su korišteni proizvodi za injekcije bili odobrene marke, uključujući seriju Juvéderm Vista, koju je odobrilo Ministarstvo zdravstva, rada i blagostanja u Japanu. Također, nazolabijalni nabor bio je najčešće mjesto ubrizgavanja, a glabela i vrh nosa su kontraindicirani i ne ubrizgavaju se.

Ukupno je 37 slučajeva ozbiljnih komplikacija uzrokovanih tretmanom HA filerima uključeno u ovu studiju. To su komplikacije koje su zahtijevale izvješćivanje i tretman. Buduće studije će se baviti kasnim i odgođenim komplikacijama koje su se pojavile nakon duljeg vremenskog razdoblja nakon injekcije.

Tretmani injekcijama HA filera imaju svoje prednosti u pomlađivanju lica, ali nije bez rizika. Pacijenti i liječnici trebaju biti svjesni mogućih ranih komplikacija, posebno vaskularnog kompromisa, kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit pacijenata. Ova studija pruža važne uvide u ove komplikacije i pomaže u boljem razumijevanju potencijalnih rizika ovih tretmana.

Najčešće mjesto komplikacija bili su gornji kapci (0,41%), zatim čelo (0,29%), usne (0,18%), nazolabijalni nabor (0,06%), periorbitalna natečenost (0,04%), utor na sredini obraza (0,04%), periorbitalna natečenost i usne (0,03%), sljepoočnica (0,03%), i brada (0,01%). Statistički gledano, nije bilo značajnih razlika između gornjih kapaka i čela, usana i periorbitalne natečenosti. Međutim, primijećene su značajne razlike između gornjih kapaka i nazolabijalnih nabora, periorbitalne natečenosti, središnjeg utora, periorbitalne natečenosti i usana, sljepoočnica i brade.

Rane komplikacije uključivale su vaskularnu kompromitaciju, infekciju, alergiju, neuropatiju i akutni konjunktivitis. Nije bilo slučajeva nekroze kože. Čelo je bilo najčešće mjesto vaskularnog kompromisa (0,12%), dok je nazolabijalni nabor bio najpopularnije mjesto za kozmetički tretman (0,06%).

Prosječno vrijeme početka ranih komplikacija nakon injekcije iznosilo je 1,4 ± 2,7 dana, pri čemu su se simptomi kod 16 bolesnika pojavili istog dana kad je i injekcija. Vaskularna bolest se najranije pojavila (0,4 ± 0,6 dana), dok je alergija imala najduže vrijeme pojave (5,7 ± 4,7 dana).

Stopa ranih komplikacija prema vrsti punila pokazala je da je najviša stopa komplikacija za vaskularni kompromis bila s punilom Juvéderm Vista Ultra Plus XC (0,07%), dok je za infekciju bila s punilom Juvéderm Vista Volbella XC (0,07%).

Prosječno iskustvo injektora koji su sudjelovali u 29 slučajeva ranih komplikacija bilo je 28,7 ± 32,0 mjeseca. Injektori su bili podijeljeni u tri skupine prema iskustvu: manje od 1 godine, 1 do 5 godina i više od 5 godina. Najveći postotak slučajeva liječenja pacijenata koji su doživjeli rane komplikacije bio je u skupini s iskustvom od 1 do 5 godina (13,61%), slijedi skupina s manje od 1 godine iskustva (9,38%), a najmanji postotak bio je u skupini s više od 5 godina iskustva (4,62%).

Što se tiče liječenja i ishoda, od 29 slučajeva, jedan slučaj je izgubljen za praćenje, jedan slučaj nije bio potpuno riješen, dok je preostalih 27 slučajeva (93,10%) uspješno liječeno u istraživačkim ustanovama.

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024