Kirurg može uputiti pacijenta na savjetovanje prije operacije ako vjeruje da postoji temeljni problem koji se ne može riješiti operacijom ili ako pacijent pokazuje znakove tjelesnog dismorfnog poremećaja (BDD).

BDD može uzrokovati da osoba shvati da nešto ozbiljno nije u redu s njihovim izgledom, kada objektivni dokazi sugeriraju drugačije.

Rekonstruktivna kirurgija je još jedna vrsta plastične kirurgije. Cilj mu je poboljšati funkciju i dati normalan izgled dijelu tijela osobe koji je oštećen, na primjer, nakon mastektomije. Ovaj će se članak usredotočiti samo na estetsku kirurgiju.

Vrste i namjene

Različiti estetski zahvati dostupni su za različite dijelove tijela.

Operacija dojke

Implantati za grudi

Žene mogu tražiti operaciju dojke kako bi poboljšale svoj oblik tijela. Postupci mamoplastike mogu uključivati:

Povećanje grudi, ili povećanje, tradicionalno se izvodi pomoću fiziološke otopine ili silikonske gel protetike, a sada povremeno s presađivanjem masti.

Može se provesti ako žena osjeća da su joj grudi premale, ako je jedna dojka veća od druge ili ako su se grudi promijenile nakon trudnoće ili dojenja. Neke starije žene odlučuju se za ovaj tretman kada grudi padaju zbog toga što koža gubi elastičnost.

Kod nekih žena povećanje grudi može povećati samopoštovanje i poboljšati njihove osjećaje o njihovoj seksualnosti. Međutim, u nekima ostaju postojeći problemi. Zbog toga se žene potiču da se prvo podvrgnu savjetovanju.

Smanjenje grudi može pomoći u ublažavanju fizičke nelagode, dok se cilj povećanja češće odnosi na izgled. Smanjenje grudi također može smanjitipouzdani izvor rizik od raka dojke kod žena koje su izložene visokom riziku od bolesti.

Mastopexy, ili podizanje grudi, uključuje uklanjanje kože i žljezdanog tkiva kako bi grudi bile manje i preuređivanje preostalog tkiva kako bi dojka izgledala podignuto.

Ovisno o tome koliko je volumena pacijent izgubio ili želi, mastopeksija se može kombinirati s implantatom. Iako je sličan smanjenju grudi, koje uklanja mnogo veću količinu tkiva, mastopeksiju obično ne pokrivaju veliki osiguravatelji jer se ne smatra medicinski potrebnim.

Smanjenje muških grudi liječi ginekomastiju, povećanje mliječnog tkiva kod muškaraca. To se može učiniti liposukcijom ili raznim uzorcima ožiljaka, često skrivenim oko bradavice i areole.

Liposukcija

Liposukcija, ili lipektomija potpomognuta usisavanjem, koristi tanke kanile, ili šuplje metalne cijevi, za usisavanje masti iz različitih dijelova tijela, obično trbuha, bedara, stražnjice, kukova, leđa ruku i vrata. Liposukcija se također može koristiti za smanjenje muških grudi.

Alati koji se koriste u liposukciji uključuju standardne, ultrazvučne, mehaničke i laserske uređaje. Svi oni imaju tendenciju da uključuju usisavanje masti kroz cijev.

Da bi se spriječile komplikacije, postoji ograničenje količine masti koju kirurg može sigurno ukloniti, ovisno o tome hoće li pacijent biti otpušten odmah nakon operacije ili primljen u bolnicu.

Liposukcija ne bi trebala biti zamišljena kao postupak mršavljenja. Kada se izvodi kod pravog pacijenta, cilj je poboljšati konturu i smanjiti ograničena područja masnih naslaga.

Komplikacije su rijetke, ali moguće. Oni uključuju nakupljanje krvi ispod kože, poznato kao hematom, infekcija, promjene u osjećaju, alergijske reakcije, oštećenje podrhtavih struktura i nezadovoljavajući rezultati. Liječnik mora prethodno razgovarati o tome s pacijentom.

Liposukcija ne smanjuje rizik od pouzdanogizvora razvoja dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog tlaka.

Vulvovaginalna kirurgija

Labiaplastika, labioplastika, manje smanjenje usana ili smanjenje labija uključuje operaciju usne majore ili usne manjine stidnice, dijela ženskih genitalija. Cilj mu je smanjiti izdužene usne, obično kao dio vaginoplastike.

Postoji nedostatak kliničkih ili znanstvenih dokaza koji bi vodili ginekološke kirurge u pogledu sigurnosti i učinkovitosti kozmetičkih vaginalnih postupaka.

Postupci tijela

Abdominoplastika, ili “zatezanje trbuha” preoblikuje i učvršćuje trbuh. Višak kože i masti uklanja se iz srednjeg i donjeg dijela trbuha, s ciljem zatezanja mišića i fascije trbušnog zida.

To može biti prikladno nakon trudnoće ili nakon gubitka velike težine.

Ostali postupci konturiranja tijela

Povećanje stražnjice povećava izgled stražnjice čineći ih većim. Kirurg će ili cijepiti masnoće iz drugog dijela tijela pacijenta pomoću liposukcije. To je poznato kao “brazilsko podizanje stražnjice”. Silikonski implantati također se povremeno mogu koristiti u stražnjici.

Podizanje stražnjice ili podizanje donjeg dijela tijela uključuje uklanjanje viška kože s kukova, stražnjice i bedara kako bi ih se zategnulo i podiglo. Ti se postupci često kombiniraju s abdominoplastikom u bolesnika koji su izgubili znatnu količinu težine nakon barijatrijske ili mršavljenja, operacije, na primjer.

Estetska kirurgija lica

Blefaroplastika, ili operacija kapaka, ima za cilj preoblikovati kapke. S godinama koža postaje opuštena, a može doći do opuštenosti ili napenja gornjih poklopaca i vrećica na donjim poklopcima. Operacija kapaka može biti funkcionalna, kozmetička ili oboje. Obično uključuje uklanjanje ili premještanje viška kože i masti, a postupak može pojačati okolne mišiće i tetive.

Operacija može promijeniti oblik lica ili zategnuti kožu.

rinoplastici, poznatoj i kao “operacija nosa”, kirurg preoblikuje pacijentov nos kako bi poboljšao izgled, a često i disanje. To može uključivati preoblikovanje vrha i smanjenje koštane grbe u gornjem dijelu nosa.

Može se izvoditi s malim rezovima koji su dobro skriveni, često unutar nosnica. Kirurzi ne preporučuju rinoplastiku dok pacijent ne napuni najmanje 15 godina, kako bi se omogućio potpuni rast hrskavice i kosti nosa.

Otoplastika, ili operacija uha, liječi istaknute ili izobličene uši kirurškim “pričvršćivanjem” uha bliže glavi šavovima, preoblikovanjem hrskavice ili oboje.

Može se liječiti jedno ili oba uha. Najčešće se izvodi u djece nakon 5 ili 6 godina jer su uši do te dobi u osnovi dosegle veličinu odrasle osobe.

Ritidektomija, poznata i kao face lifting, ima za cilj kirurško uklanjanje bora i zatezanje kože lica kako bi se postigao mladenački izgled.

Obično se rez postavlja ispred i iza ušiju, protežući se u liniju kose u području hrama. Koža se podiže s dubljeg tkiva lica, čvršće se redigira i višak kože se uklanja. Rezovi se zatim zatvaraju šavovima.

Dublja tkiva lica i vrata također se mogu stegnuti. Blefaroplastika ili operacija kapaka može se obaviti u isto vrijeme.

Podizanje obrva, obrva ili podizanje čela ima za cilj uklanjanje znakova starenja podizanjem opuštenih obrva i uklanjanjem bora na čelu ili linija brige. Često se radi uz druge kozmetičke postupke kako bi se postigao skladniji izgled lica.

Povećanje brade ima za cilj učiniti bradu istaknutijom i pružiti bolju ravnotežu crta lica. To se može učiniti istodobno s rinoplastikom, ovisno o mjerenjima poduzetim prije operacije. Može se izvoditi ili protetskim implantatom ili manipulacijom kosti brade.

Malar, ili povećanje obraza, može učiniti jagodice istaknutijima. Kirurg može postaviti implantat na vrh jagodica.

Piling, punila, transplantati i laserski tretman

Manje invazivni tretmani mogu uključivati piling, punila, injekcije, cijepljenje i lasersko liječenje.

Kemijski piling može pomoći u liječenju akni, tragova pocka, ožiljaka ili bora. Može se koristiti niz aktivnih sredstava.

Lagani ili površinski piling koristi Alfa hidroksi kiseline (AHA) kao što su glikolna, mliječna ili voćna kiselina za liječenje najudaljenijih slojeva kože. Tretman nije tako dubok kao kod nekih pilinga, pa je vrijeme oporavka minimalno.

Srednja kora obično uključuje TCA (tri-kloroctenu kiselinu) različitih koncentracija. Prodire u dermis, ili duboki sloj kože, na veću dubinu od pilinga svjetlosti. Oporavak i bol su značajniji od lakših pilinga. Crvenilo i ljuštenje mogu trajati nekoliko dana ili tjedana.

Duboka kora, ili fenolna kora, prodire u kožu u najdubljoj mjeri. Kao rezultat toga, ima najveći utjecaj na ponovno pojavljivanje kože, ali ima i najduže vrijeme oporavka, a može uzrokovati ožiljke i posvjetljivanje kože.

Pokazalo se da su kemijski pilingi siguran i učinkovitpouzdani izvor za svijetle i tamnije tipove kože.

Botulinum toksin, ili botoks, robna je marka toksina koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum (C. botulinum), koju je FDA prvi put odobrila 1980-ih za grč mišića.

Niz estetskih kirurških zahvata ima za cilj poboljšati izgled.

Koristi se za liječenje bora i nabora lica.

Djeluje tako što blokira signal od živaca do mišića koji se ubrizgavaju. Ubrizgani mišić više se ne može stegnuti ili zategnuti, tako snažno kao prije, a to dovodi do kontroliranog opuštanja mišića.

Odobren je za liječenje linija mrštenja na čelu, vraninim stopalima ili linijama oko oka, te aksilarnom hiperhidrozom ili povećanim znojenjem pazuha.

Osim “botoksa”, nekoliko drugih robnih marki botulinum toksina sada je komercijalno dostupno.

Punila za meko tkivo, ili dermalni fileri, implantati su medicinskih uređaja koje je FDA odobrila za upotrebu u stvaranju glatkijeg, potpunijeg izgleda na licu.

Mogu se koristiti za liječenje nazolabijalnih nabora, obraza i usana, te za povećanje volumena stražnjeg dijela ruke.

Također mogu smanjiti bore, linije i ožiljke te povećati konture mekog tkiva. Oni nisu trajni, ali ih tijelo degradira, pa će za održavanje učinka možda biti potrebni ponovljeni tretmani.

Komercijalno dostupni proizvodi uključuju hijaluronsku kiselinu, poli-L-mliječnu kiselinu (PLLA), kalcijev hidroksiapetit i polimetilmetakrilat perle (PMMA).

Ovi proizvodi obično dolaze u gel formulaciji koju fine igle mogu ubrizgati u dublje slojeve kože i temeljno meko tkivo lica. Injekcije kolagena više se ne izvode jer su neki pacijenti doživjeli alergijske reakcije, od kojih su neki ozbiljni.

Komplikacije se mogu pojaviti s filerima za lice, a posebno trajnim punilima. Kliničari i pacijenti pozvani su da provjere sadržaj punila i razgovaraju o svim implikacijama operacije prije nego što nastave s postupkom.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je 2015. da se rijetki, ali ozbiljni problemi mogu pojaviti ako se fileri mekih tkiva slučajno ubrizgaju u krvne žile u lice.

Injekcije masti i presađivanje masti imaju široku primjenu u estetskoj kirurgiji.

Pacijentova vlastita masnoća skuplja se iz jednog dijela tijela pomoću liposukcije i ubrizgava se u područja koja zahtijevaju povećanje volumena. Obično se nanosi na lice, uključujući usne, ruke i udubljenja u konturi kože.

Rezultati su općenito sigurni i dugotrajni, a mogu imati dodatnu korist od uklanjanja masti s mjesta gdje nije poželjna. Masnoća se uklanja, pere i pročišćava, a zatim pažljivo ubrizgava posebno dizajniranim iglama. Ponekad postupak treba ponoviti nekoliko puta za najbolje rezultate.

Presadnice obogaćene matičnim stanicama ispitane su za rekonstruktivnu kirurgiju, s obećavajućim rezultatima, što sugerira da je postupak pouzdan, siguran i učinkovit. Međutim, rast tumora može biti štetan učinakpouzdanog izvora, pa su potrebna daljnja istraživanja prije nego što matične stanice postanu središnje za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju.

Laseri i tretman lica na bazi svjetla, također poznat kao lasersko pojavljivanje lica ili laserski tretman kože, mogu pomoći u smanjenju finih linija, bora i abnormalne pigmentacije, poput sunčevih pjega. Liječenje koristi koncentrirane, pulsirajuće zrake svjetlosti.

Koriste se različiti laserski tipovi, a oni se razlikuju u agresivnosti i zastojima. Može biti potrebno nekoliko sesija da biste vidjeli rezultate.

Transplantacija kose

Operacija može vratiti rast kose onima s gubitkom kose.

Transplantacija kose je vrsta estetske operacije. može pomoći u obnavljanju rasta kose.

Sitni transplantati folikula dlake dobivaju se iz stražnjeg dijela vlasišta, gdje je kosa gušća. Zatim se presađuje minucioznim rezovima na područja vlasišta koja su zahvaćena gubitkom kose.

Pacijentima će možda trebati nekoliko sesija kako bi postigli željene rezultate. Nakon 6 tjedana, transplantirana kosa će ispasti, ali oko 3 mjeseca kasnije pojavit će se nova kosa.

Svatko tko razmišlja o estetskoj kirurgiji trebao bi prestati pušiti ili koristiti bilo koji duhanski proizvod nekoliko mjeseci prije bilo kakvih postupaka, jer može ometati zacjeljivanje rana.