Estetska dermatologija: trendovi, izazovi i mogućnosti

Estetska dermatologija: trendovi, izazovi i mogućnosti

Ako ste mislili da je estetska dermatologija samo o botoksu i filerima, pripremite se za iznenađenje! Zagreb ne samo da prati svjetske trendove, već ih i postavlja. Od laserskih mačeva protiv bora do zelenih štitnika za naš planet, zaronimo zajedno u ovu fascinantnu priču gdje će vaša koža zasjati, a ekologija aplaudirati. Dobrodošli u svijet estetske dermatologije u Zagrebu - gdje ljepota i znanost idu ruku pod ruku.

Što je to estetska dermatologija?

Estetska dermatologija, fascinantna grana medicine koja se bavi ljepotom i mladolikošću, predstavlja suptilan spoj umjetnosti i znanosti usmjeren na poboljšanje i održavanje vanjskog izgleda kože, kose i noktiju. Za razliku od opće dermatologije, koja se fokusira na dijagnozu i liječenje bolesti kože, estetska dermatologija usmjerava svoju pažnju prema poboljšanju estetskog izgleda, često koristeći minimalno invazivne zahvate kako bi se postigao željeni rezultat.

Dok opća dermatologija ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i prevenciji bolesti, estetska dermatologija koristi se za rješavanje problema poput bora, pigmentacije, ožiljaka, i drugih promjena na koži koje možda nisu medicinski značajne, ali mogu utjecati na samopouzdanje i zadovoljstvo pojedinca njegovim izgledom. U ovom kontekstu, estetska dermatologija postaje most između klasične medicine i želje za poboljšanjem kvalitete života kroz poboljšanje izgleda.

S razvojem novih tehnologija i tretmana, estetska dermatologija neprestano se razvija, nudeći sve sofisticiranije opcije za održavanje mladolikog izgleda. Od lasera koji ciljaju specifične probleme kože do naprednih tehnika punjenja i botulinum toksina za smanjenje bora, opcije su gotovo bezgranične. Osim toga, estetska dermatologija također obuhvaća tretmane poput kemijskih pilinga, mikrodermoabrazije i terapije svjetlom, koji dodatno poboljšavaju teksturu i tonus kože.

Važno je naglasiti da estetska dermatologija nije samo o ‘popravcima’ ili ‘poboljšanjima’ na površinskoj razini. Ona također igra ključnu ulogu u promicanju zdravih životnih navika i rutina njege kože koje pomažu u očuvanju dugoročnih rezultata tretmana. Edukacija pacijenata o važnosti zaštite od sunca, pravilnoj hidrataciji kože i izbjegavanju štetnih navika poput pušenja, sve su to integralni dijelovi estetske dermatologije koji doprinose sveukupnom zdravlju i dobrobiti pojedinca.

Kroz kombinaciju stručnog znanja, napredne tehnologije i individualiziranog pristupa, estetska dermatologija nudi mogućnost svakome da zadrži ili povrati željeni izgled, uz istovremeno održavanje zdravlja i integriteta kože. Ovaj jedinstveni spoj umjetnosti i medicine čini estetsku dermatologiju ne samo fascinantnim poljem moderne medicine već i ključnim čimbenikom u promicanju samopouzdanja i zadovoljstva vlastitim izgledom među ljudima širom svijeta.

Kada koža postaje platno

U svijetu estetske dermatologije, koža nije samo organ koji treba njegovati i zaštititi; ona postaje platno na kojem dermatolozi, poput umjetnika, stvaraju svoja remek-djela. Ovaj jedinstveni spoj umjetnosti i znanosti omogućuje stručnjacima da koriste širok spektar tehnika i tehnologija kako bi poboljšali izgled kože, često ostavljajući rezultate koji nadmašuju očekivanja.

Dermatolozi, kao suvremeni Michelangelos kože, posjeduju duboko razumijevanje anatomije kože i kako se ona mijenja s godinama, izloženošću suncu, i drugim vanjskim faktorima. Korištenjem različitih alata, poput lasera za obnovu kože, punila za izglađivanje bora, i tehnika za konturiranje tijela, oni mogu ne samo poboljšati izgled kože već i obnoviti njezinu strukturu iznutra.

Umjetnički aspekt estetske dermatologije leži u sposobnosti dermatologa da vidi potencijal ljepote u svakom pojedincu i prilagodi tretmane kako bi se postigli harmonični, prirodno izgledajući rezultati. Kao što slikar razmišlja o svjetlosti i sjeni kada slika portret, tako i dermatolog razmišlja o konturama i teksturi kože prilikom planiranja tretmana. Ovo zahtijeva ne samo tehničku vještinu već i duboko razumijevanje estetike i simetrije ljudskog tijela.

Mitovi i činjenice o estetskim tretmanima

Estetska dermatologija, iako sveprisutna, još uvijek je okružena brojnim mitovima koji mogu zbuniti, a ponekad i zabaviti. Evo nekoliko popularnih mitova, razotkrivenih s dozom humora:

Mit: Estetski tretmani su samo za žene. Činjenica: Estetska dermatologija ne diskriminira! Muškarci su također sve više zainteresirani za poboljšanje svog izgleda, a trendovi pokazuju porast broja muškaraca koji se odlučuju na tretmane poput botoksa, laserskih tretmana i punila.

Mit: Botox čini lice nepomičnim. Činjenica: Ako vam botox daje izraz “iznenađenog meerkata”, vrijeme je da promijenite svog dermatologa. Pravilno doziran i primijenjen botox može smanjiti bore, očuvajući prirodnu ekspresivnost lica.

Mit: Estetski tretmani su bolni i zahtijevaju dug oporavak. Činjenica: Iako neki tretmani mogu izazvati blagu nelagodu ili zahtijevati kratko razdoblje oporavka, većina suvremenih estetskih tretmana minimalno je invazivna i omogućuje brz povratak svakodnevnim aktivnostima. Ne brinite, nećete izgledati kao da ste izgubili borbu s vjetrenjačom nakon posjeta dermatologu.

Mit: Estetski tretmani su neprirodni. Činjenica: Cilj estetske dermatologije nije pretvoriti vas u plastičnu lutku, već naglasiti vašu prirodnu ljepotu. Suvremeni pristupi i tehnike fokusirani su na postizanje suptilnih, prirodnih rezultata koji osvježavaju izgled bez gubitka osobnosti.

Razbijanje ovih mitova pomaže u razumijevanju prave vrijednosti estetske dermatologije: poboljšanje samopouzdanja i zadovoljstva vlastitim izgledom, uz zadržavanje prirodnosti i autentičnosti. Uz malo stručnog znanja i dobru dozu humora, estetska dermatologija može biti uzbudljivo putovanje prema najboljoj verziji sebe.

Najnoviji trendovi u estetskoj dermatologiji”

U svijetu estetske dermatologije, trendovi dolaze i prolaze brže nego što influenceri mijenjaju filtere na Instagramu. Od “vampirskih tretmana” koji koriste vlastitu krv pacijenta za pomlađivanje kože do krioterapije koja obećava sve od smanjenja bora do poboljšanja cirkulacije, teško je pratiti što je zaista učinkovito, a što je samo dobro začinjena marketinška priča.

Jedan od trendova koji je stvarno zauzeo središnje mjesto jest upotreba naprednih laserskih tehnologija za gotovo sve – od uklanjanja ožiljaka i pigmentacija do zatezanja kože i trajnog uklanjanja dlaka. Laserski tretmani postali su toliko precizni da dermatolozi sada mogu ciljati specifične slojeve kože bez oštećenja okolnog tkiva, što rezultira manjim vremenom oporavka i boljim rezultatima.

Osim lasera, popularnost su stekli i neinvazivni lifting tretmani koji koriste ultrazvučnu energiju ili radiofrekvenciju za zatezanje kože lica i vrata bez potrebe za kirurškim zahvatima. Ovi tretmani, poput Ultherapyja i Thermagea, obećavaju lifting bez boli i oporavka, čineći ih idealnim za one koji žele rezultate bez downtimea.

Ne možemo zaboraviti ni na rastuću popularnost ‘baby botoxa’, blaže verzije botulinum toksina, koja se koristi za postizanje prirodnijeg izgleda smanjenjem finih linija bez gubitka izražajnosti lica. Dok tradicionalni botox ponekad može rezultirati ‘zamrznutim’ izrazom, ‘baby botox’ nudi subtilniju alternativu, idealnu za milenijalce koji žele spriječiti znakove starenja prije nego što postanu izraženi.

Tehnologija koja mijenja igru

U svijetu gdje je tehnologija gotovo sinonim za napredak, estetska dermatologija nije iznimka. Napredak u tehnologiji omogućio je razvoj tretmana koji su ne samo efikasniji, već i sigurniji, udobniji i pristupačniji za širi spektar pacijenata.

Jedan od revolucionarnih napredaka je razvoj personaliziranih tretmana kože na temelju genetske analize. Zamislite da možete predvidjeti kako će vaša koža reagirati na određene tretmane ili sastojke u kozmetičkim proizvodima, sve zahvaljujući DNK testu. Ovaj pristup ne samo da omogućava potpuno personaliziranu njegu kože već i smanjuje rizik od negativnih reakcija.

Umjetna inteligencija također pronalazi svoje mjesto u estetskoj dermatologiji, od alata za dijagnozu do personaliziranih preporuka za njegu kože temeljenih na analizi slika kože. Ovi AI alati mogu pomoći u identifikaciji problema kože u ranoj fazi i predložiti najučinkovitije tretmane ili proizvode, čime se individualizira pristup njezi kože na razini koja je ranije bila nezamisliva.

Također, razvoj tehnologija za kućnu upotrebu, poput LED maski za lice i uređaja za mikrostrujnu terapiju, omogućava korisnicima da uživaju u nekim prednostima profesionalnih tretmana u udobnosti vlastitog doma. Iako ovi uređaji možda ne nude istu snagu kao tretmani u klinikama, oni su odličan dodatak redovitoj njezi kože i mogu pomoći u produžavanju učinka profesionalnih tretmana.

Tehnologija ne samo da oblikuje budućnost estetskih tretmana već i revolucionira način na koji pristupamo njezi kože, čineći ju personaliziranijom, učinkovitijom i dostupnijom nego ikad prije.

Personalizirana ljepota

U svijetu gdje su ‘jedna veličina odgovara svima’ pristupi postali zastarjeli, estetska dermatologija grli individualizaciju kao ključ zadovoljstva pacijenata. Personalizirana ljepota nije samo trend; to je revolucija koja pacijentima omogućava tretmane koji su precizno prilagođeni njihovim jedinstvenim potrebama, tipovima kože, estetskim ciljevima i čak genetskom make-upu. Ova pristup doprinosi ne samo većoj efikasnosti tretmana, već i smanjuje rizik od neželjenih reakcija, postavljajući nove standarde u pacijentovom iskustvu i zadovoljstvu.

Kroz detaljne konzultacije, analize kože i, u nekim slučajevima, genetsko testiranje, dermatolozi sada mogu kreirati personalizirane režime njege kože i tretmane koji ciljaju specifične probleme i ciljeve svakog pojedinca. Ovaj pristup ne samo da podiže povjerenje pacijenata u tretmane koje biraju, već i potiče dugotrajnije i značajnije rezultate, promičući ideju o ljepoti kao o nečemu što je jedinstveno i osobno, a ne o standardiziranom idealu.

Zeleni val u estetici

Ekološka svijest sve više oblikuje industrije širom svijeta, a estetska dermatologija nije iznimka. ‘Zeleni val’ u estetici nije samo o upotrebi organskih ili prirodnih proizvoda; to je sveobuhvatan pristup koji uključuje održivost na svakom koraku – od izvora sastojaka, preko ambalaže, do energetske efikasnosti klinika. Ovaj trend odražava rastuću potražnju pacijenata za tretmanima koji su sigurni ne samo za njih, već i za planet.

Dermatolozi i brendovi koji usvajaju ovaj pristup često koriste tehnologije i metode koje smanjuju otpad i promiču recikliranje, kao i sastojke koji su etički nabavljeni i dokazano održivi. Pored toga, postoji naglasak na minimalno invazivnim tretmanima koji koriste tijelu prirodne procese i supstance za postizanje željenih rezultata, smanjujući time potrebu za sintetičkim materijalima i kemikalijama.

Virtualna realnost i estetska dermatologija

Virtualna realnost (VR) tehnologija, koja je već našla primjenu u obrazovanju, zabavi i psihoterapiji, sada pronalazi svoje mjesto i u estetskoj dermatologiji. Kroz VR, pacijenti mogu ‘iskusiti’ potencijalne rezultate estetskih tretmana prije nego što se odluče za njih, pružajući im novu razinu informiranosti i sigurnosti u donošenju odluka.

Ova tehnologija omogućava korisnicima da vizualiziraju kako bi određeni tretmani mogli promijeniti njihov izgled, simulirajući rezultate na virtualnom modelu njihovog lica ili tijela. Ovo ne samo da pomaže u postavljanju realnih očekivanja, već i smanjuje anksioznost povezanu s ishodom tretmana. Dodatno, VR može poslužiti kao edukacijski alat, omogućujući pacijentima da razumiju proces tretmana, potencijalne rizike i korake oporavka na mnogo interaktivniji način.

Kroz spoj tehnologije i medicine, VR u estetskoj dermatologiji predstavlja uzbudljivu granicu koja bi mogla značajno poboljšati kako pacijenti pristupaju i doživljavaju estetske tretmane, čineći cijeli proces transparentnijim, edukativnijim i prilagođenijim potrebama svakog pojedinca.

Bitka protiv bora: sigurnost naspram efikasnosti

U vječnoj potrazi za izvorom mladosti, estetska dermatologija nudi širok spektar anti-age tretmana, svaki s obećanjem o brisanju vremenskih tragova s lica. Međutim, u ovoj bitci protiv bora, pitanje sigurnosti tretmana jednako je važno kao i njihova efikasnost. Od topičkih krema do invazivnih kirurških zahvata, važno je razumjeti kako sigurnosni profil svakog tretmana utječe na njegovu popularnost i prihvaćenost među pacijentima.

Topički tretmani, poput retinoida i antioksidansa, predstavljaju prvu liniju obrane protiv starenja. Iako su generalno sigurni za većinu korisnika, mogu izazvati iritaciju, crvenilo i suhoću, posebno kod osoba s osjetljivom kožom. Edukacija o pravilnoj upotrebi i postepenom uvođenju ovih proizvoda ključna je za minimiziranje neželjenih efekata.

Injekcije botulinum toksina i ispunjivača su postale standard u tretmanima protiv bora zbog svoje sposobnosti da brzo i efikasno smanje vidljivost bora. Međutim, njihova sigurnost ovisi o stručnosti i iskustvu praktičara. Nepravilno aplicirani, mogu dovesti do neželjenih efekata kao što su asimetrija, oticanje, pa čak i rjeđe, komplikacije poput vaskularne okluzije.

Laserski tretmani i tehnike radiofrekvencije također su popularni zbog svoje učinkovitosti u poboljšanju teksture kože i smanjenju bora. Iako su ove metode relativno sigurne kad ih izvode licencirani stručnjaci, rizici poput opeklina, hiperpigmentacije i dugotrajnog crvenila ne mogu se zanemariti. Pacijenti trebaju biti pažljivo odabrani i upozoreni na moguće nuspojave te potrebu za zaštitom od sunca nakon tretmana.

Kirurški lifting lica predstavlja najinvazivniju opciju s najdugotrajnijim rezultatima, ali i s najvećim rizikom. Komplikacije mogu uključivati infekcije, ožiljke, pa čak i promjene u osjetilu kože. Iz tog razloga, važno je da pacijenti razumiju sve potencijalne rizike i imaju realna očekivanja prije odluke o ovakvom zahvatu.

Odluka o odabiru anti-age tretmana trebala bi biti uravnotežena između željenih rezultata, prihvatljivih rizika i generalne sigurnosti procedura. Konsultacije s iskusnim estetskim dermatologom ključne su za odabir najsigurnijeg i najučinkovitijeg tretmana za svakog pojedinca, uzimajući u obzir njegove specifične potrebe i zdravstvenu povijest. U estetskoj dermatologiji, kao i u životu, informiranost i oprez idu ruku pod ruku s težnjom za ljepotom i mladošću.

Osvrt Dr. Davorina Lončarić iz Zagreba

Dr. Davorin Lončarić, ugledni dermatolog iz Zagreba, podijelio je svoje opsežno mišljenje o trenutnim trendovima, izazovima i mogućnostima u estetskoj dermatologiji, pružajući duboku analizu i nova razmišljanja koja nadopunjuju prethodno raspravljene teme. Njegova perspektiva, utemeljena na bogatom iskustvu i stručnosti, osvježavajuće je doprinijela raspravi, posebno naglašavajući lokalni kontekst Zagreba.

„Estetska dermatologija u Zagrebu, kao i globalno, doživljava brzu evoluciju“, rekao je dr. Lončarić. Istaknuo je kako su pacijenti u Zagrebu sve informiraniji i zahtjevniji, tražeći personalizirane tretmane koji su u skladu s najnovijim globalnim trendovima. „Bitno je naglasiti važnost edukacije pacijenata o realnim očekivanjima i sigurnosnim aspektima tretmana“, dodao je, upućujući na potrebu za transparentnošću i otvorenom komunikacijom između dermatologa i pacijenata.

Dr. Lončarić je posebno istaknuo kako Zagreb, unatoč svojoj manjoj veličini u usporedbi s većim globalnim centrima, pruža izuzetno kvalitetne estetske dermatološke usluge. „Naši stručnjaci kontinuirano prate i implementiraju najnovije tehnologije i metode, često putujući u inozemstvo kako bi se usavršavali“, objasnio je. Ovo pokazuje predanost lokalnih stručnjaka da ostanu na čelu estetske dermatologije, pružajući pacijentima pristup vrhunskim tretmanima.

Govoreći o „zelenom valu“ u estetici, dr. Lončarić je naglasio da je ekološka osviještenost sve prisutnija i u Zagrebu. „Pacijenti su sve više zainteresirani za održive i etički nabavljene proizvode, što utječe na način na koji klinike biraju svoje dobavljače“, rekao je. Ova promjena paradigme prema održivosti nije samo globalni trend, već postaje i lokalni imperativ.

Kada je riječ o virtualnoj realnosti i njenoj primjeni u estetskoj dermatologiji, dr. Lončarić vidi ogroman potencijal, posebno za edukaciju pacijenata. „Zamislite da možete ‘probati’ kako će tretman izgledati na vama prije nego što se odlučite za njega“, rekao je, ističući kako bi to moglo revolucionirati konzultacijski proces i pomoći u postavljanju realnih očekivanja.

Dr. Lončarić je zaključio svoje mišljenje razmatranjem budućnosti estetske dermatologije u Zagrebu. „S obzirom na brzi razvoj tehnologija i rastuće zahtjeve pacijenata, ključno je nastaviti s edukacijom i usavršavanjem. Zagreb ima potencijal postati regionalni centar izvrsnosti u estetskoj dermatologiji“, rekao je. Njegove riječi odražavaju optimizam i predanost unaprjeđenju prakse estetske dermatologije, ne samo na lokalnoj, već i na međunarodnoj razini.

Estetska i kozmetička dermatologija

Područje estetske i kozmetičke dermatologije posljednjih je godina doživjelo značajan napredak, s novim tehnikama i farmakoterapijom koji su doveli do porasta nekirurških pristupa. Hormonalne promjene igraju ključnu ulogu u procesu starenja muškaraca i žena, a dermatolozi su počeli koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju kao tretman protiv starenja za muškarce. Ovo je snažan pokušaj rodne medicine u dermatologiji.

Terapija botulinum toksinom za hiperfunkcionalne bore postala je dobro uspostavljena, a medicina utemeljena na dokazima korištena je za određivanje njezine učinkovitosti. Također je uvedena upotreba tehnika digitalnog snimanja kako bi se objektivno procijenila učinkovitost različitih tretmana. Botulinum toksin postao je neophodan alat za podizanje obrva, a tehnika je usavršavana tijekom godina kako bi se postigli optimalni rezultati.

Celulit, stanje koje je snažno povezano sa ženskim spolom, tretira se kritičnijim znanstvenim pristupom, što dovodi do poboljšanja u terapiji. Razvijena su tri glavna pristupa: opuštanje kože tehnikama poput subcizije, zatezanje kože radiofrekvencijom i drugim pristupima te poboljšanje cirkulacije krvi i limfne mikrovaskulature korištenjem fizikalnih tretmana i farmakoterapije.

Olabavljenje kože ili subcizija je tehnika koja uključuje rezanje vlaknastih traka odgovornih za pojavu celulita. Tehnika je minimalno invazivna i daje trenutne rezultate. Tehnike zatezanja kože koriste radiofrekvenciju, ultrazvuk ili lasersku energiju za poticanje proizvodnje kolagena, što rezultira zategnutijom i glatkom kožom. Fizički tretmani poput masaže i vakuum terapije također mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti pojavu celulita. Farmakoterapija, poput krema na bazi kofeina i retinola, također može pomoći u poboljšanju izgleda celulita.

Oblikovanje tijela lipotransferom i lipolizom još je jedan popularan pristup u estetskoj i kozmetičkoj dermatologiji. Lipotransfer podrazumijeva prijenos masti s jednog dijela tijela na drugi kako bi se postigla željena kontura. Ova tehnika se obično koristi za pomlađivanje lica, povećanje grudi i povećanje stražnjice. Lipoliza, s druge strane, uključuje ubrizgavanje otopine koja razgrađuje masne stanice, što rezultira smanjenjem masti na tretiranom području. Ova tehnika se obično koristi za oblikovanje tijela i može se kombinirati s drugim tretmanima kao što su radiofrekvencija i ultrazvuk za postizanje optimalnih rezultata.

Dermatolozi sada mogu koristiti personalizirane tretmane na temelju pacijentovog tipa kože i problema, što rezultira prirodnim rezultatima s malo vremena zastoja. Korištenje minimalno invazivnih postupaka kao što su punila i injekcije također je postalo sve popularnije.

Međutim, sve veća potražnja za estetskim zahvatima također je dovela do povećanja broja nelicenciranih praktičara koji izvode nesigurne i neučinkovite tretmane. Ovo naglašava potrebu za strožim propisima i standardima obuke kako bi se osigurala sigurnost pacijenata. Osim toga, postoji ograničena dostupnost istraživanja utemeljenih na dokazima, što dovodi do nedostatka standardizacije u estetskim postupcima. Kulturna i društvena percepcija ljepote također može utjecati na etička razmatranja dermatologa, zbog čega je neophodno uspostaviti ravnotežu između medicinskih potreba i očekivanja pacijenata.

Područje estetske i kozmetičke dermatologije posljednjih je godina doživjelo značajan napredak, s novim tehnikama i farmakoterapijom koji su doveli do porasta nekirurških pristupa. Ovi pristupi zadovoljavaju individualne potrebe pacijenata, što rezultira sigurnijim i učinkovitijim tretmanima. Međutim, postoji potreba za strožim propisima i standardima obuke kako bi se osigurala sigurnost pacijenata, a potrebno je više istraživanja utemeljenih na dokazima kako bi se standardizirali estetski zahvati. Dermatolozi također moraju uravnotežiti medicinske potrebe s očekivanjima pacijenata, uzimajući u obzir kulturološke i društvene percepcije ljepote.

Trenutačni trendovi i izazovi

Estetska dermatologija je područje koje se brzo razvija s mnogim aktualnim trendovima i izazovima. Jedan od najznačajnijih trendova je korištenje minimalno invazivnih postupaka kao što su fileri i injekcije, koji daju rezultate prirodnog izgleda s malo vremena zastoja. Drugi trend je korištenje personaliziranih tretmana koji se temelje na tipu kože i problemima pacijenta. Međutim, sve veća potražnja za estetskim zahvatima dovela je do povećanja broja nelicenciranih praktičara koji izvode nesigurne i neučinkovite tretmane. 

Ovo naglašava potrebu za strožim propisima i standardima obuke. Drugi značajan izazov je ograničena dostupnost istraživanja utemeljenih na dokazima, što dovodi do nedostatka standardizacije u estetskim postupcima. Konačno, članak će raspravljati o izazovima kulturne i društvene percepcije ljepote, koji mogu utjecati na etička razmatranja dermatologa.

Mogućnosti u estetskoj dermatologiji

Estetska dermatologija nudi mnoge mogućnosti za dermatologe, uključujući napredak u tehnologiji i inovativne tretmane. Na primjer, napredak laserske tehnologije doveo je do preciznijih i učinkovitijih tretmana za različita stanja kože. Korištenje regenerativne medicine, uključujući plazmu bogatu trombocitima (PRP) i matične stanice, nudi obećavajuće mogućnosti za tretmane protiv starenja i zacjeljivanje rana.

Dermatolozi mogu ponuditi kombinirane terapije, kao što je korištenje punila i injekcija za postizanje optimalnih rezultata. Nadalje, sve veća potražnja za estetskim zahvatima stvara mogućnosti dermatolozima da razviju i prošire svoju praksu.

Estetska dermatologija vrijedan je dodatak području dermatologije, pružajući pacijentima tretmane koji poboljšavaju njihov izgled i opću dobrobit. Područje se brzo razvija, s aktualnim trendovima i izazovi koji oblikuju budućnost estetske dermatologije. Za dermatologe je važno uravnotežiti medicinske potrebe i etička razmatranja dok zadovoljavaju rastuće zahtjeve pacijenata. Unatoč izazovima, estetska dermatologija nudi brojne mogućnosti za napredak u tehnologiji, inovativne tretmane i širenje dermatološke prakse. Uz daljnja istraživanja i standardizaciju, područje estetske dermatologije može pacijentima nastaviti pružati sigurne i učinkovite tretmane uz ispunjavanje njihovih estetskih ciljeva.

Biografija prim. Davorin Lončarić

Specijalist dermatologije i venerologije i uži specijalist dermatološke onkologije. Obrazovanje i stručno usavršavanje. 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 1996. završio specijalizaciju iz dermatologije i venerologije. 1995. poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. 1998. stručno usavršavanje iz dermatopatologije na Univerisitätsklinik für Dermatologie und Venerologie LKH u Grazu. 2005. stručno usavršavanje iz dermatokirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC Zagreb.. 2012. stekao naziv primarius. 2015. postao uži specijalist iz dermatološke onkologije

Reference
The effect of botox for the correction of the gummy smile: A systematic review. Razmaitė A, Trakinienė G.Stomatologija. 2021;23(3):63-68.PMID: 35319495

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024