protiv bora na licu

Enzimi za eksfolijaciju: što trebate znati?

Uz sve veći interes za nježnom, ali učinkovitom njezi kože, enzimi za eksfolijaciju postaju sve popularniji u industriji ljepote. Enzimi su proteini koji imaju vitalnu ulogu u metabolizmu stanice i koriste se u kemijskim reakcijama u stanici bez da je mijenjaju u procesu. U ovom članku otkrijte prednosti upotrebe enzima u njezi kože

Ako ste bili pažljivi na satu biologije u školi, sjetit ćete se da su se enzimi često pojavljivali. Iako nam je taj izraz možda poznat u anatomskom smislu, možda nismo navikli čuti da se spominju u našoj njezi kože. No, enzimi zasigurno trenutno imaju trenutak u industriji ljepote kao čuvari glatkijeg izgleda.

Jedan stručnjak koji je primijetio veliki porast interesa oko enzima za njegu kože je napredna kliničarka za estetiku lica dr. Nina Bal . “Tijekom pandemije vidjeli smo veliki porast obrazovanja i prihvaćanja njege kože”, objašnjava ona. “Potrošač je bio više angažiran u onome što je koristio, kada je to koristio i prilagođavao svoju njegu kože u skladu sa željom za ‘zdravijom’ kožom i potencijalnim nošenjem manje šminke kao rezultat toga.

Kao posljedica toga, mnogi su posegnuli za vrlo aktivnim kiselinama kao što su AHA/BHA kao i retinoidi / retinoli velike snage. Iako je namjera bila sjajna, kao rezultat toga otkrio sam da su klijenti oštetili i upalili svoju kožu i kožnu barijeru jednostavnim korištenjem prejakih aktivnih tvari. Ovdje enzimi stupaju na scenu – mekši, nježniji uvod u aktivni piling za njegu kože.

Proizvod, ako je odabran ispravan za vaš tip kože, koji možete češće koristiti za rješavanje problema s tupošću kože, posvjetljivanjem tena, glatkim problemima s teksturom, što sve omogućuje bolje prodiranje drugih proizvoda za njegu kože, kao i glađu podlogu za šminku -gore.” Tko to ne želi?

Što su točno enzimi u njezi kože?

Imajući vitalnu ulogu u metabolizmu stanice, enzimi su proteini, koji su lanci aminokiselina, koji reguliraju brzinu kemijske reakcije u stanici bez da je mijenjaju u procesu. “Oni su proizvod katalizatora”, počinje dr. Bal. “To znači da potiču obnovu stanica kože i izmjenu stanica. Slično načinu na koji osoba može uzimati probavne enzime kako bi pomogla u razgradnji hrane, lokalna primjena enzima ima sličan kemijski put.”

Koje su prednosti enzima?

Pomalo za njegu kože, snaga glavne zvijezde enzima dolazi iz njegove sposobnosti eksfolijacije kao nitko drugi. Razgradnjom proteina keratina u najgornjem sloju kože, ostaje nam koža mekša od meke bez ugrožavanja naše kožne barijere , čime se uklanja potreba za abrazivnim pilingom. “Uklanjanjem mrtvih stanica kože s epidermisa uklanja se i lagana začepljenost s kože uzrokovana svakodnevnim zagađivačima, što dovodi do glađe i čistije kože”, kaže dr. Bal. “Nadalje, može se koristiti prije događaja u svrhu posvjetljivanja kože i omogućuje bolje prodiranje drugih hranjivih tvari za njegu kože u dublje slojeve kože.”

Iako rezultati zvuče impresivno, enzimi su daleko od agresivnih u svom oslobađanju. Dovoljno nježni za one s osjetljivom kožom ili rosaceom, također se dobro slažu s drugim sastojcima tako da vam nije potrebna promjena režima da biste ih koristili. Za koje je dokazano da imaju neke mogućnosti popravka DNK, enzimi se najvjerojatnije nalaze u nekim proizvodima protiv starenja jer mogu olakšati veći stupanj signalizacije stanične membrane što pridonosi obnovi kože.

Kako ih koristimo?

Relativno nisko održavanje, enzimi se često nalaze u nekim od naših omiljenih proizvoda kao što su maske za lice, a ne kao samostalni sastojak kao što je hijaluronska kiselina . “Ja osobno koristim proizvod s enzimima u svojoj tjednoj rutini”, kaže nam dr. Bal. “Budući da imam rosaceu, moram biti vrlo oprezan s remećenjem svoje kožne barijere i pH kože pa koristim masku s enzimima na bazi voća koja ostavlja moju kožu blistavom, a također i fino miriše!”

Niste sigurni odakle početi? Dermatolog dr. Sam Bunting, osnivač tvrtke Dr Sam’s Skincare, predlaže traženje specifičnih sastojaka voća ili povrća poznatih po svojim enzimskim svojstvima. “Proizvodi koji sadrže ekstrakt ananasa koji se zove bromelain bogati su enzimima, kao i oni od papaje koji sadrže papain”, kaže ona. Potražite maske od bundeve, ananasa ili papaje (sviđa nam se Sisleyeva nova piling maska ​​s enzimima za njegu kože) koje će vam dati više za vaš novac jer enzimi najbolje djeluju ako se kratko vrijeme ostave na koži.

Powered by Aestetica Web Design © 2024