Djeluju li dodaci kolagena doista?

Stručnjaci objašnjavaju čemu zapravo služi kolagen koji se konzumira i koji su dodaci kolagenu najbolji za korištenje

Dodaci kolagena jedan su od kontroverznijih alata u svijetu ljepote i wellnessa. U potrazi za učinkovitim načinima za povećanje vitalnosti, prijedlog jednostavnog gutljaja pića, žvakanja gumene gume ili dodavanja praha u vaš smoothie zvuči primamljivo, ali može li kolagen koji se proguta zaista poboljšati vašu ljepotu iznutra prema van?

Ovdje stručnjaci odgovaraju na pitanja koja su se pojavila oko dodataka prehrani s kolagenom i raspravljaju o tome biste li imali koristi od njihovog uključivanja u svoj režim njege kože.

Što je kolagen?

“Kolagen je višenamjenski protein u ljudskom tijelu i gradivni element kože”, objašnjava dermatologinja konzultantica dr. Alia Ahmed. “Ima glavnu ulogu u strukturi kože, osiguravajući njezinu elastičnost, hidrataciju i snagu.” Budući da je to ono što našu kožu sprječava da se opusti, zauzvrat diktira koliko glatka i puna izgleda.

Trebamo li nadopuniti našu prirodnu razinu kolagena?

Razine našeg kolagena opadaju kako starimo, a posebno kod žena koje ulaze u menopauzu, što dovodi do prirodnog bora i nedostatka čvrstoće koji se vide kod zrele kože.

“Naša prirodna proizvodnja kolagena usporava se od ranih 20-ih za 1-1,5 posto svake godine, a do 50. godine većina će ljudi izgubiti oko 50 posto kolagena u svojoj koži”, otkriva plastični kirurg dr. Paul Banwell . “To može dovesti do opuštenosti, stanjivanja i bora”, potvrđuje on.

To znači da svakodnevno nošenje kreme za sunčanje i ograničavanje vremena na suncu, kao i vođenje zdravog, uravnoteženog načina života, mogu pomoći u zaštiti od preranog pada razine kolagena – i trebali bi biti dio svake učinkovite rutine njege kože – ali takve radnje ne mogu obrnuti proces.

Kako djeluju suplementi kolagena?

Suplementi s kolagenom osmišljeni su kako bi pomogli u “nadopunjavanju” vaše prirodne razine kolagena , pomažući u potencijalnom smanjenju učinaka gubitka kolagena.

Ključno je, međutim, shvatiti da suplementi kolagena ne dodaju kolagenske peptide koje unosite izravno u dermis, “već radije kolagenski peptidi djeluju kao povratni mehanizam za pokretanje vaše vlastite prirodne proizvodnje kolagena,” objašnjava dr. Banwell.

“Vjeruje se da prisutnost fragmenata kolagena šalje lažne signale tijelu, ukazujući da je došlo do uništenja kolagena. To stimulira stanice koje proizvode kolagen, zvane fibroblasti, da proizvode više vašeg prirodnog kolagena”, kaže Whitbread. također se potiče formulacija elastina (koji koži daje elastičnost) i hijaluronske kiseline (za hidrataciju).“

Rezultat je, vjerojatno, povećanje razine kolagena u vašem tijelu, što zauzvrat rezultira zdravijim i čvršćim tenom tijekom vremena.

Nije li kolagen prevelik da bi se apsorbirao u krvotok?

“Molekule kolagena doista su prevelike da bi se apsorbirale u krvotok, ali kolagen u napitcima s kolagenom i drugim formulacijama uglavnom je hidroliziran”, objašnjava Tariq Karim, doktorski istraživač na Santi Londonu , koji radi sa Skinadeom. To znači da su molekule kolagena razbijene u manje dijelove, zvane peptidi, koji imaju vrlo nisku molekularnu težinu, što ih čini lakšim za apsorpciju u crijevima.

Jesu li svi dodaci kolagena slični?

Ne – kao što objašnjava dr. Ahmed: „Kada gledate oralnu dopunu kolagena, važno je pogledati izvor kolagena (bilo da je morski ili goveđi), vrstu (hidrolizirani, dipeptidni ili tripeptidni), dnevnu dozu i način na koji trebate ga uzeti (u obliku kapsula ili u tekućem obliku) kada budete birali. Sve to određuje njegovu učinkovitost – hidrolizirani morski kolagen tipa 1 znanstveno je dokazano da je bioraspoloživiji tijelu.”

Ona preporučuje Revive Collagen koji uključuje neke od najvećih dostupnih doza tekućeg morskog kolagena tipa 1. “Njihovi proizvodi uključuju od 8 500 do 10 000 mg morskog kolagena kao i dodane sastojke, uključujući esencijalne vitamine i aloe veru, protuupalno sredstvo”.

Kako bi uživali u drugim zdravstvenim dobrobitima kolagena – za koje se kaže da osim jačanja kože uključuju i poboljšan rast kose i noktiju, smanjenje gubitka koštane mase, poboljšano zdravlje srca, povećanje mišićne mase i smanjenje bolova u zglobovima – studije preporučuju da odrasli konzumiraju između 2,5 do 15 grama kolagena dnevno.

Postoje li klinička istraživanja iza dodataka kolagena?
Doista, kao što je dr. Ahmed gore naveo, iako su neki često rezultat kliničkog istraživanja provedenog putem samih robnih marki.

Evo što znamo: “Jedna randomizirana, dvostruko slijepa placebo studija pokazala je da su nakon osam tjedana uzimanja kolagena sudionici iskusili povećanu vlažnost kože, a nakon 12 tjedana smanjenu dezintegraciju kolagena”, kaže nam registrirana nutricionistica Clarissa Lenherr . Osim toga, Karim otkriva da “postoje studije koje pokazuju da kolagen dolazi do dermisa [što znači da se kolagenski peptidi apsorbiraju prije nego započne probavni proces u želucu], kao i studije koje pokazuju da progutani kolagen stimulira sposobnost tijela da proizvodi vlastitog kolagena”.

Dr. Banwell dodaje da: “U dvije neovisne kliničke studije dokazano je da se tip kolagenskih peptida korištenih u Skinadeu apsorbira u krvotok, a u nedavnoj dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj studiji slučaja, sudionici su vidjeli povećanje gustoće kolagena , hidrataciju kože i elastičnost kože nakon 90 dana pijenja Skinadea, u usporedbi s kontrolnom skupinom.”

“ U laboratorijskim studijama je također dokazano da Beauty&Go dospijeva u tkiva unutar 12 sati od gutanja,” tvrdi Whitbread.

Kada trebam početi uzimati kolagen?

“Kao i kod većine stvari u životu, preventivni pristup je najbolji, stoga što prije počnete uzimati dodatke kolagena, to bolje. Preporučio bih da počnete u kasnim dvadesetim do ranim tridesetima kako biste postigli najbolje rezultate,” kaže Whitbread.

“Ovisi o vašim ciljevima i načinu života, ali općenito uzimanje pića u 30-ima bilo bi korisno iu smislu poboljšanja i prevencije”, slaže se Karim.

Je li kolagen za gutanje prikladan za sve?

Ne. Mnogi kolagenski napici nisu vegetarijanski, jer se “kolagen uglavnom dobiva ili od ribe [morski kolagen] ili od svinja [goveđi kolagen]”, objašnjava Karim.

“Često nije sasvim jasno koje se vrste kolagena koriste u različitim proizvodima i koje je njihovo podrijetlo – često morate pogledati sitna slova da biste saznali”, dodaje dr. Banwell.

Kao vegansku alternativu, isprobajte The Beauty Chef’s Collagen Inner Beauty Boost .

Suplementi kolagena također se ne preporučuju trudnicama ili dojiljama. 

Hoće li fokusiranje na zdravu prehranu djelovati bolje?

“Da budemo jasni, suplementi kolagena nisu zamjena za zdrav i uravnotežen način života,” upozorava dr. Banwell. “Međutim, zdrav način života ne sprječava gubitak kolagena, tako da su to zapravo dvije različite stvari. Napitci s kolagenom osmišljeni su kako bi pokrenuli fiziološki odgovor u tijelu, neovisno o načinu života. To je pomalo kao da pitate znači li zdrav način života da ne morate nositi SPF. Naravno da morate i morate! Funkcionalnost suplemenata kolagena ne može se postići ničim što jedete.”

Kao što dr. Sophie Shotter, stručnjakinja za kožu i estetiku te osnivačica klinike Illuminate Skin Clinic , kaže, “što više punimo” svoje zalihe kolagena, “to će naša koža bolje stariti”.

Prema njezinom mišljenju, najbolji rezultati uvijek dolaze iz “multimodalnog pristupa”, korištenjem kombinacije topikalnih i gutajućih proizvoda uz profesionalne tretmane, kao što su kliničke metode osmišljene za stimulaciju kolagena.

Powered by Aestetica Web Design © 2024