Lift-and-Fill Facelifting

Detoksikacija tijela od masnih nusproizvoda za produljenje životnog vijeka

Znanstvenici sa Sveučilišta u Virginiji ( UVA ) identificirali su obećavajući pristup odgađanju starenja detoksikacijom tijela od glicerola i gliceraldehida, štetnih nusproizvoda masti koji se prirodno nakupljaju tijekom vremena.

Nova otkrića dolaze od Eyleen Jorgelina O’Rourke, doktorice znanosti, istraživačice UVA i njezinog tima, koji nastoje identificirati mehanizme koji pokreću zdravo starenje i dugovječnost. Njihov novi rad predlaže potencijalni način da se to postigne smanjenjem učinaka glicerola i gliceraldehida koji iscrpljuju zdravlje.

“Otkriće je bilo neočekivano. Krenuli smo za vrlo dobro potkrijepljenom hipotezom da je tajna dugovječnosti aktivacija procesa pomlađivanja stanica nazvanog autofagija i na kraju smo pronašli neprepoznati mehanizam produljenja zdravlja i životnog vijeka,” rekao je O’Rourke, s Odjela za biologiju i biologiju UVA-e. Odsjek za biologiju stanice Medicinskog fakulteta UVA. “Uzbudljiv aspekt otkrića je da je ključ za uključivanje ovog mehanizma dugovječnosti aktivacija dvaju enzima koji su vrlo dobro proučeni zbog svoje uloge u detoksikaciji etanola. [Etanol je alkohol sadržan u pivu i burbonu]. Ovo postojeće znanje uvelike olakšava našu potragu za lijekovima koji mogu posebno aktivirati ovaj proces protiv starenja.”

Otkriće protiv starenja

U potrazi za tajnama usporavanja starenja, O’Rourke i njezin diplomirani student Abbas Ghaddar i postdoktorand Vinod Mony okrenuli su se mikroskopskim crvima zvanim  C. elegans . Ovi stanovnici tla dijele više od 70% naših gena i neprocjenjiv su alat za biomedicinska istraživanja; dvije Nobelove nagrade za medicinu dodijeljene su otkrićima isključivo pomoću ovog crva.

Prethodna istraživanja starenja na crvima, miševima i ljudskim stanicama natjerala su O’Rourkea i druge na terenu da posumnjaju da je ključ produljenja životnog vijeka aktiviranje autofagije, procesa koji obnavlja slomljene i stare dijelove naših stanica. Ali O’Rourke i njezini suradnici bili su iznenađeni kada su otkrili da to nije bilo potrebno – znanstvenici su poboljšali zdravlje i životni vijek crva za  50%  bez ikakvog povećanja autofagije.

Učinili su to kapitalizirajući mehanizam koji su otkrili i nazvali AMAR, sanskrtska riječ za besmrtnost. AMAR  , u ovom slučaju, označava ” Reakciju protiv starenja  posredovanu alkoholom i aldehid-dehidrogenazom  “. Ukratko, znanstvenici su otkrili da mogu potaknuti odgovor protiv starenja stavljanjem poticaja na određeni gen,  adh-1 . To je potaknulo gen da proizvodi više enzima, alkohol dehidrogenaze, koji je spriječio toksičnost uzrokovanu glicerolom i, neizravno, gliceraldehidom. Rezultat je bio da su crvi živjeli duže, zdravije.

Nalazi u laboratorijskim modelima kao što su crvi i miševi, naravno, ne vrijede uvijek za ljude. Stoga su istraživači poduzeli još nekoliko koraka kako bi vidjeli je li njihov zaključak obećavajući kao što se činilo. Prvo, potvrdili su da enzim ima slične korisne učinke na životni vijek u drugom laboratorijskom modelu, kvascu. Zatim su istraživali aktivnost gena u stvorenjima, uključujući ljude, koja su bila podvrgnuta postu ili ograničenju unosa kalorija jer je poznato da i post i ograničenje unosa kalorija produljuju zdravlje i životni vijek. Naravno, znanstvenici su otkrili povećane razine enzima protiv starenja kod svih testiranih sisavaca, uključujući i ljude.

Znanstvenici sumnjaju da se naše razine glicerola i gliceraldehida prirodno povećavaju tijekom vremena jer su to toksični nusprodukti masti, kojih pohranjujemo sve više kako starimo. Dakle, AMAR može ponuditi način da se riješimo toksičnosti uzrokovane masnoćama, produljimo broj godina u kojima živimo u dobrom zdravlju, a možda nam i pomogne izgubiti koji kilogram viška.

“Nadamo se da ćemo privući interes za razvoj terapeutika koji ciljaju na AMAR,” rekao je O’Rourke, koji je dio UVA Robert M. Berne kardiovaskularnog istraživačkog centra. „Budući da su bolesti povezane sa starenjem trenutačno najveći zdravstveni teret za pacijente, njihove obitelji i zdravstveni sustav, ciljanje na sam proces starenja bio bi najučinkovitiji način za smanjenje tog tereta i povećanje broja godina neovisnog zdravog života za sve. nas.”

Objavljeni nalazi

Istraživači su svoja otkrića objavili u znanstvenom časopisu Current Biology . Tim su činili Abbas Ghaddar, Vinod K. Mony, Swarup Mishra, Samuel Berhanu, James C. Johnson, Elisa Enriquez-Hesles, Emma Harrison, Aaroh Patel, Mary Kate Horak, Jeffrey S. Smith i O’Rourke. Istraživači nemaju financijskih interesa u radu.

Powered by Aestetica Web Design © 2024