Dekodiranje savršenstva: razlika između plastične i estetske kirurgije

Dekodiranje savršenstva: razlika između plastične i estetske kirurgije

Plastična kirurgija obuhvaća širok spektar kirurških postupaka koji imaju za cilj rekonstrukciju ili poboljšanje izgleda i funkcije tijela. S druge strane, estetski postupci uključuju različite nekirurške tretmane ili manje invazivne zahvate koji se provode s ciljem poboljšanja estetskog izgleda, ali ne nužno i funkcije.

Ključne razlike između plastične kirurgije i estetskih postupaka leže u njihovoj svrsi, obuhvatu intervencija i tehnikama koje se koriste.

Plastična kirurgija se često koristi u medicinske ili rekonstrukcijske svrhe, što znači da se provodi radi poboljšanja funkcije tijela ili rekonstrukcije oštećenih ili deformiranih dijelova. Primjeri operacija plastične kirurgije uključuju rekonstrukciju dojke nakon mastektomije, rekonstrukciju lica nakon ozljeda ili uklanjanje tumora.

S druge strane, estetski postupci su čisto kozmetičke prirode i provode se radi poboljšanja estetskog izgleda tijela, ali ne nužno i funkcije. To mogu biti manji zahvati poput botulinum toksina (Botox) injekcija, dermalnih punila, kemijskih pilinga ili laserskih tretmana za uklanjanje bora i pigmentacija.

Osim razlika u svrsi intervencija, plastična kirurgija i estetski postupci se razlikuju i po obuhvatu postupaka. Plastična kirurgija može uključivati širok spektar operacija koje se bave različitim dijelovima tijela i vrstama problema. S druge strane, estetski postupci obično su manje invazivni i usredotočeni na određene regije ili probleme.

Također, specijalizacije unutar plastične kirurgije i estetskih postupaka mogu se značajno razlikovati. Unutar plastične kirurgije postoji niz specijalizacija koje se bave različitim područjima tijela i vrstama operacija. To uključuje rekonstrukcijsku kirurgiju za oštećene dijelove tijela, estetsku kirurgiju za poboljšanje izgleda, mikrokirurgiju za sitne kirurške intervencije i druge specijalizacije koje se fokusiraju na specifične regije tijela ili vrste operacija. Estetski kirurzi, s druge strane, mogu biti specijalizirani za određene estetske postupke poput operacija nosa ili povećanja grudi, ili mogu se fokusirati na nekirurške tretmane kao što su injekcije ili laserski tretmani.

Iako plastična kirurgija i estetski postupci dijele neke zajedničke elemente, poput poboljšanja izgleda tijela, njihove svrhe, obuhvat postupaka i specijalizacije često se značajno razlikuju, što ih čini jedinstvenim područjima u medicini.

Specijalizacije unutar plastične kirurgije i estetskih postupaka

Unutar plastične kirurgije postoji niz specijalizacija koje se bave različitim područjima tijela i vrstama operacija. To uključuje rekonstrukcijsku kirurgiju, estetsku kirurgiju, mikrokirurgiju i druge specijalizacije koje se fokusiraju na specifične regije tijela ili vrste operacija.

Etički i zakonski aspekti su ključni u oba područja. Kirurzi moraju poštivati stroge etičke smjernice i zakonske regulative kako bi osigurali sigurnost i dobrobit pacijenata te pravilnu primjenu postupaka. To uključuje pravo pacijenata na informiran pristanak i poštivanje privatnosti i povjerljivosti medicinskih podataka.

Mediji i društvene norme imaju značajan utjecaj na percepciju plastične kirurgije i estetskih postupaka. Često se ističu nerealni standardi ljepote koji mogu utjecati na očekivanja pacijenata i njihovu percepciju samih sebe. Promocija realnih očekivanja i informiranje javnosti o mogućnostima i rizicima postupaka mogu pomoći u suzbijanju negativnih utjecaja medija.

Tehnike i procedura

Plastična kirurgija i estetska kirurgija, iako ponekad korišteni kao sinonimi, zapravo se razlikuju po svojim tehnikama i procedurama. Evo detaljnog obrazloženja razlika između njih:

Plastična kirurgija obuhvaća širok spektar kirurških postupaka koji imaju za cilj rekonstrukciju ili poboljšanje funkcije tijela. Ova područja kirurgije uključuju rekonstrukcijsku kirurgiju nakon traume ili bolesti, kirurgiju ruke, mikrokirurgiju, kirurgiju dojke i kirurgiju lica. Tehnike koje se koriste u plastičnoj kirurgiji često su složene i zahtijevaju visoku razinu stručnosti kirurga. Primjeri postupaka uključuju rekonstrukciju dojke nakon mastektomije, rekonstrukciju lica nakon traume ili uklanjanje tumora te korekciju kongenitalnih deformacija.

S druge strane, estetska kirurgija usredotočena je isključivo na poboljšanje estetskog izgleda tijela. Ovdje se primjenjuju različite tehnike i procedure kako bi se postigli željeni estetski rezultati. Estetska kirurgija obuhvaća operacije kao što su povećanje grudi, smanjenje grudi, liposukcija, abdominoplastika, facelifting, operacije nosa (rinoplastika), operacije ušiju (otoplastika), kao i razne nekirurške postupke poput botulinum toksina (Botox) injekcija, dermalnih punila i kemijskih pilinga.

Tehnike i tehnologije koje se koriste u plastičnoj i estetskoj kirurgiji često su slične, ali se primjenjuju na različite načine ovisno o svrsi postupka. Primjerice, tehnike rekonstrukcijske kirurgije mogu zahtijevati složene transplantacije tkiva ili upotrebu mikrokirurških tehnika kako bi se obnovila funkcija oštećenog dijela tijela, dok estetski postupci mogu koristiti različite tehnike poput liposukcije ili kirurškog podizanja kože kako bi se postigao željeni estetski izgled.

Rizici i komplikacije povezani s plastičnim kirurškim zahvatima i estetskim postupcima mogu se razlikovati ovisno o vrsti i složenosti operacije. Plastična kirurgija, koja često uključuje veće operacije i rekonstrukcijske postupke, može nositi veće rizike od estetskih postupaka. Međutim, kako se tehnologija i tehnike poboljšavaju, rizici postaju sve manji, a rezultati sve sigurniji i učinkovitiji.

Postoperativna njega i oporavak također mogu varirati ovisno o vrsti zahvata. Nakon plastičnih kirurških zahvata, pacijenti često zahtijevaju dulji period oporavka i rehabilitacije, dok se nakon estetskih postupaka oporavak može brže ostvariti. Individualizirani pristup u odabiru najprikladnijeg zahvata za svakog pacijenta ključan je kako bi se osigurali najbolji rezultati i minimalizirali rizici i komplikacije. Ovaj pristup uključuje pažljivu procjenu pacijentovih ciljeva, zdravstvenog stanja i anatomije tijela kako bi se odabrao najoptimalniji tretman.

Osvrt dr. Brune Cvjetičanina iz poliklinike Sinteza

Kao stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u području estetske i plastične kirurgije, Dr. Bruno Cvjetičanin iz Poliklinike Sinteza pruža dragocjene uvide u razlike između tehnika i procedura u ovim područjima.

Dr. Cvjetičanin naglašava da su tehnike i procedure u plastičnoj kirurgiji i estetskoj kirurgiji povezane, ali imaju fundamentalne razlike u svrsi i izvedbi. U plastičnoj kirurgiji, tehnike se često koriste u rekonstrukciji tkiva ili poboljšanju funkcije tijela, dok su u estetskoj kirurgiji fokusirane na postizanje estetskog poboljšanja bez medicinskih indikacija. Osim toga, plastična kirurgija obuhvaća širi spektar postupaka, uključujući i rekonstruktivne zahvate nakon traume ili bolesti, dok su estetski postupci usmjereni isključivo na estetske ciljeve.

Što se tiče suvremenih trendova, Dr. Cvjetičanin ističe porast popularnosti minimalno invazivnih postupaka u oba područja. Tehnologija je omogućila razvoj novih tehnika koje pružaju impresivne rezultate uz minimalne rizike i brzi oporavak. Integracija ovih inovativnih tehnika u praksu Poliklinike Sinteza omogućava pacijentima da postignu svoje estetske ciljeve na siguran i učinkovit način.

Etički i moralni principi igraju ključnu ulogu u radu Poliklinike Sinteza. Dr. Cvjetičanin ističe važnost transparentnosti, poštivanja pacijentovih želja i očekivanja te educiranja pacijenata o mogućnostima i ograničenjima estetskih postupaka. Kroz individualizirani pristup, Poliklinika Sinteza osigurava da svaki pacijent dobije personaliziranu skrb i podršku tijekom cijelog procesa.

Kada je riječ o budućnosti plastične i estetske kirurgije, Dr. Cvjetičanin predviđa daljnji napredak u tehnologiji i tehnikama, što će rezultirati još sigurnijim i učinkovitijim postupcima. Međutim, ističe važnost edukacije javnosti o zdravom pristupu estetskoj kirurgiji te potrebu za informiranim odlukama.

Dr. Cvjetičanin šalje snažnu poruku podrške i educiranja javnosti o važnosti informiranja prije donošenja odluka o estetskim postupcima. Poliklinika Sinteza posvećena je pružanju vrhunske skrbi uz poštivanje najviših standarda struke i etike, osiguravajući zadovoljstvo i sigurnost svakog pacijenta.

Biografija dr. Bruno Cvjetičanin

Dr. Bruno Cvjetičanin, cijenjeni je liječnik s bogatim iskustvom na području plastične kirurgije, rekonstrukcije dojke i estetske medicine započinje svoje medicinsko obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija, specijalizirao se u općoj kirurgiji u KB Dubrava. Strast prema plastičnoj kirurgiji odvela ga je na dodatnu subspecijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije na Zavodu za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju i kirurgiju dojke KBC-a Zagreb – vodeće bolničke ustanove u Hrvatskoj. Iskustvo je stekao višegodišnjim radom kao specijalist plastične kirurgije u norveškoj javnoj bolnici Helgelandssykehuset Nord Norge i u privatnoj bolnici Aleris, najvećoj takve vrste u Norveškoj.

PODIJELI

ESTETSKA KIRURGIJA - CJENIK

Lice i vrat 

Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.220 €
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.830 €
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.600 €
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.600 – 3.100 €
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.150 – 2.400 €
Sekundarna korekcija nosa3.200 – 3.720 €
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.605 €
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.430 €
Korekcija ušiju – opća anestezija2.270 €
Korekcija brade ugradnjom implantata2.630 €
Korekcija brade osteotomijom3.319 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.860 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.124 – 2.300 €
Face Lifting4.230 – 5.100 €
Mini lifting lica2.900 €
Lifting obrva1.460 €
Lifting obrva – opća anestezija2.200 €
Lifting srednjeg dijela lica2.124 €
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.460 €
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.460 €
Lipofiling lica1.460 – 2.800 €
 

Grudi ZG

Povećanje grudi – okrugli implantati4.818 €
Povećanje grudi – anatomski implantati4.818 €
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati5.548 €
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.548 €
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.500 €
Podizanje grudi4.680 €
Smanjenje grudi5.575 – 6.570 €
Korekcija asimetrije grudi4.380 – 5.110 €
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.309 €
Korekcija veličine areola2.050 €
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.990 €
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.780 €
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.070 – 1.600 €
 

Tijelo 

Abdominoplastika5.100 €
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.300 €
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.973 €
Kirurško podizanje stražnjice3.717 €
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.319 €
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.700 €
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.460 €
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija2.190 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.720 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.530 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.860 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.195 €
Operacija hernije (kila ili bruh)2.500 €

(1)Veća regija odnosi se na stražnjicu, natkoljenice, listove, bedra, leđa ili ruke.

(2)Manja regija odnosi se na koljena ili lipom.

(3)Uz Vaserlipo liposukciju trbuha.

 

Mali kirurški zahvati

Ekscizija madeža135 – 400 €
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom 400 – 1.500 €
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)340 €
Ekscizija ostalih promjena na koži200 – 800 €
Kirurško uklanjanje tetovaža550 – 1.200 €
Kirurška korekcija ožiljaka400 – 1.000 €
Odstranjivanje uraslog nokta400 – 800 €
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)880 €
 

Konzultacije

Konzultacijski pregled sa specijalistom54 €
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled sa specijalistom67 €
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54 €
Kontrola40 €
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80 €
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak   54 €
Ekstirpacija tumora dojke     107 €
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54 €

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024