Cijena transplantacije kose: Faktori koji utječu na troškove presađivanja kose

Cijena transplantacije kose: Faktori koji utječu na troškove presađivanja kose

Transplantacija kose postala je svjetionik nade za mnoge koji se suočavaju s izazovom gubitka kose. No, kao i svaki medicinski zahvat, ni transplantacija nije oslobođena nuspojava i potencijalnih rizika. Razumijevanje ovih aspekata ključno je za svakoga tko razmišlja o ovom koraku ka obnovi svoje kose. U ovom uvodu fokusiramo se upravo na te, manje poželjne, ali iznimno važne elemente procesa transplantacije. Naš cilj je osigurati da svatko tko se odluči na ovaj zahvat bude dobro informiran i spreman suočiti se sa svim što transplantacija kose može donijeti.

Kada se razmišlja o zahvatu transplantacije kosei, najčešće postavljano pitanje odnosi se na cijenu presađivanja kose. Mnogi imaju želju za gustijom kosom, no cijena često određuje izbor klinike ili ordinacije za provedbu zahvata. Važno je biti upućen u faktore koji utječu na određivanje cijene transplantacije kose, pa evo nekoliko ključnih točaka na koje treba obratiti pozornost.

Odabir liječnika

Za izvođenje zahvata ključan je odabir liječnika. Nalaženje iskusnog i predanog stručnjaka, specijaliziranog za transplantaciju kose, koji uživa ugled u svojoj struci, predstavlja prvi korak. Takvi stručnjaci, fokusirani na transplantaciju kose kao primarnu aktivnost svoje prakse, često imaju bogato iskustvo i veliki broj operacija iza sebe te su posvećeni kontinuiranom usavršavanju u ovom medicinskom području. Također, važno je da takvi liječnici rade s koordiniranim timovima asistenata specijaliziranim za ovu vrstu zahvata, što osigurava visoku kvalitetu i učinkovitost operacija. Ordinacije koje rijetko provode ovakve zahvate obično ne raspolažu s dovoljno kvalificiranog osoblja. Presudno je da li je liječnik certificiran od strane Internacionalnog udruženja kirurga za obnovu kose (ISHRS).

Akreditacija od strane ove organizacije ne samo da pruža dodatnu vjerodostojnost, već nudi i pristup kontinuiranim edukacijama, stručnim publikacijama te godišnjem kongresu na kojem se okupljaju vodeći stručnjaci iz ove oblasti koji dijele najnovija znanja i dostignuća.

Članstvo u udruzi ISHRS osigurava da liječnik djeluje u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima u oblasti transplantacije kose. Također je bitno odabrati kliniku koja nudi i tretmane protiv gubitka kose, što ukazuje na to da je pristup klinike sveobuhvatan i temeljit.

Pitanja koja trebate postaviti liječniku:

 • Koliko ste zahvata do sada izveli?
 • Koliko zahvata obavljate tjedno?
 • Koliko članova broji vaš tim?
 • Jeste li član ISHRS udruge?

Pacijenti često dolaze s idejom o transplantaciji kose, no ponekad nisu odgovarajući kandidati za taj postupak, već bi im više koristile terapije protiv gubitka kose koje mogu pružiti izvanredne rezultate i odložiti potrebu za transplantacijom na dulje vrijeme.

U određivanju najboljeg pristupa liječenju, dob pacijenta i razumijevanje da je gubitak kose dugotrajan i progresivan proces igraju presudnu ulogu. Liječnik bi trebao razmotriti nekirurške metode liječenja ukoliko smatra da one mogu biti korisne za pacijenta. Nedostatak razgovora o tim metodama može ukazivati na nedostatak znanja ili iskustva liječnika u području liječenja gubitka kose.

Za žene, koje često nisu dobre kandidatkinje za transplantaciju kose, pravilno odabrana terapija ili kombinacija terapija može znatno potaknuti rast nove kose.

Što se tiče tehnika transplantacije, FUE metoda je postala izrazito popularna u odnosu na tradicionalniju strip metodu, iako se ponekad koristi kombinacija obiju (tzv. hibridna metoda). Tehnika FUE, koja se široko koristi više od desetljeća, kontinuirano se usavršava.

Važno je da se liječnik oslanja na automatizirane metode umjesto na zastarjelu ručnu metodu. Prilikom odabira tehnike važno je razmotriti različite faktore poput veličine instrumenta za bušenje, kvalitete i gustoće donorskog područja, potrebnog broja transplantata, brzine izvođenja zahvata, kao i odabira donorske zone.

Pri implantaciji, mnogi čimbenici doprinose uspjehu: veličina i kut rezova, gustoća koju liječnik može postići, oblikovanje linije kose ili središnjeg dijela čela, te raspored transplantata ovisno o ciljanoj zoni. Iskustvo i obuka tima su ključni za uspješnost cijelog postupka, od vađenja, preko brojanja i skladištenja transplantata u specijaliziranoj otopini, do konačne implantacije, što je proces koji zahtijeva godine prakse da postane rutinski.

Pitanja koja biste trebali postaviti svom liječniku uključuju:

 • Koje uređaje koristite za FUE transplantaciju?
 • Koju veličinu punch nožića preferirate?
 • Tko je zadužen za obuku vašeg tima za ovaj zahvat?
 • Koliko dugo su članovi vašeg tima dio vaše prakse?
 • Tko izravno izvodi zahvat transplantacije?

Tko obavlja zahvat?

Zahvat bi trebao obavljati kvalificirani liječnik, obično kirurg ili dermatolog, koji je prošao potrebne edukacije i stekao iskustvo potrebno za samostalno provođenje zahvata ili pod mentorstvom iskusnijeg kolege. Važno je izbjegavati situacije gdje tehničari, bez odgovarajuće razine medicinskog znanja, preuzimaju ključne dijelove intervencije, posebno kod izrade incizija u prihvatljivom području.

Iako asistenti mogu imati značajnu ulogu u procesu, liječnik mora biti prisutan u operacijskoj sali, usmjeravati i nadzirati sve faze zahvata. Ne bi se trebalo dogoditi da liječnik u potpunosti prepusti intervenciju asistentima, što se smatra neprihvatljivom praksom.

Faktori koji tječu na cijenu transplantacije

Cijena transplantacije kose većinom se određuje prema opsegu zahvata, odnosno broju graftova ili folikula. Također, u obzir dolaze i posebni uvjeti poput potrebe za sekundarnim FUE postupkom, želje za zahvatom bez rezanja, potrebe za korektivnim zahvatom ili procjene liječnika o složenosti zahvata.

Cijene po graftu variraju ovisno o zemlji i klinici, gdje su na Zapadu i u Americi cijene više u odnosu na zemlje poput Srbije ili onih poznatih po povoljnijim estetskim zahvatima poput Indije, Pakistana, Meksika, Turske i Tajlanda. Ako razmatrate zahvat u inozemstvu, važno je provjeriti akreditaciju klinike od strane ISHRS-a i tko će izvoditi zahvat – liječnik ili tehničari.

Najveći broj zapadnoeuropskih i američkih klinika formira cijenu zahvata prema cijeni jednog grafta:

Amerika i Kanada 8-11 €
Velika Britanija i Irska 8-12 €
Njemačka 6-8 €
Francuska 7 €
Australija 6-8 €
Belgija 6 €
Srbija 1-3 €

Turska je posebno popularna destinacija za ovakve zahvate s velikim brojem klinika, no važno je odabrati one s dokazanim ugledom i iskustvom.

Pri određivanju cijene, liječnik bi trebao specificirati koliko graftova planira transplantirati. Vodite računa o razlici između broja graftova i broja dlaka, jer graft može sadržavati više dlaka, što znači da broj transplantiranih dlaka može biti veći od broja graftova. Kvaliteta donorske regije ključna je za određivanje koliko će dlaka svaki graft sadržavati.

Dominacija transplantata s različitim brojem dlaka – nekada s jednom, dva ili tri dlake – ukazuje na to da 1000 dlaka nije isto što i 1000 transplantata. Stoga, prilikom planiranja pokrivanja određene zone, važnije je razmatrati broj transplantata umjesto broja pojedinačnih dlaka. Međutim, gustoća kože koja se može postići ovisi i o broju dlaka po svakom transplantatu, što je faktor koji treba uzeti u obzir.

Tijekom intervencije, korisno je tražiti od liječnika pregled kvalitete transplantata i na kraju saznati koliko je graftova presađeno – informacija koju bi liječnik svakako trebao pružiti.

Paketi usluga, koji nude određeni broj transplantacija po fiksnoj cijeni, često ne specificiraju broj transplantata, što može biti varljivo. S obzirom na to da je svaki slučaj individualan – razlikuje se po pacijentu, gubitku kose i donorskoj regiji – generalizacije nisu preporučive. Ne postoji univerzalni broj transplantata koji bi bio optimalan za svakoga, niti svaka donorska regija može pružiti isti broj transplantata. Također, postoji mogućnost da će nekim pacijentima biti potreban dodatni zahvat u budućnosti, što može biti otežano ako je donorska regija prekomjerno iskorištena.

Megasesije, koje promoviraju FUE postupke s velikim brojem transplantata, mogu dovesti do pogrešnih očekivanja kod pacijenata zbog nesporazuma između broja transplantata i dlaka. Donorska regija ima ograničen broj transplantata koji se mogu izolirati, a potrebno je voditi računa o zakonima zacjeljivanja i ostaviti dovoljno prostora između transplantata kako bi se omogućilo zacjeljivanje i obnova folikula.

ISHRS je standardizirao FUE tehniku i generalno ne preporučuje postupke s više od 2200-2500 transplantata u jednoj sesiji, osim ako se transplantati dodatno dijele nakon ekstrakcije. Disecirani grafti mogu biti oštećeni i imati nižu stopu preživljavanja, a mala veličina transplantata može onemogućiti postizanje željene gustoće. Megasesije mogu trajno oštetiti donorsku regiju, ostavljajući ožiljke i čineći je neupotrebljivom za buduće zahvate.

Pacijenti koji prođu kroz velike zahvate ponekad ne osjećaju donorsku regiju ili imaju kronične bolove. Ako je potreban veći broj transplantata, preporučuje se hibridni pristup koji kombinira FUT i FUE metode, ili korištenje drugih donorskih područja poput brade, prsa, leđa i trbuha.

Kada razgovarate s liječnikom o transplantaciji kose, važno je postaviti sljedeća pitanja:

 • Bazira li se cijena na broju transplantata ili broju folikula dlake?
 • Koliko transplantata smatrate da je potrebno za moj zahvat?

Što je uključeno u cijenu zahvata?

Brojne klinike svojim pacijentima nude različite pakete usluga, koji mogu uključivati zrakoplovni prijevoz, transfer do hotela, smještaj, kao i određeni broj transplantata. Bitno je provjeriti što točno paket obuhvaća, uključujući i potrebne preparate za postoperativnu njegu (kao što su specijalni šamponi, losioni, lijekovi protiv oteklina, antibiotici), te sve ostale potrepštine potrebne u danima nakon zahvata.

Za neke pacijente, potrebna je prisutnost anesteziologa i dublja sedacija tijekom zahvata, što klinike često nude uz dodatnu naknadu. Postoji i mogućnost prenoćišta u klinici s profesionalnom njegom, te popusti na dodatne terapije poput laserske terapije ili PRP (plazma bogata trombocitima) terapije nakon transplantacije.

Transplantacija kose doživjela je značajan napredak, s ciljem postizanja rezultata gdje se ne može primijetiti razlika između transplantirane i prirodne kose. Važno je ne samo imati pokrivenost područja bez kose, već i osigurati da transplantacija bude neprimjetna i prirodna, bez prekomjernog opterećenja donorske regije.

Prije odluke o transplantaciji, preporučuje se temeljito istraživanje, uključujući i razmatranje alternativnih terapija koje bi mogle biti učinkovitije u nekim slučajevima. Moguće je postupno popunjavati veće zone, čime se dijele ukupni troškovi, a istovremeno se teži postizanju prirodnog izgleda. Važno je razmisliti o vrijednosti i značaju dobrog rezultata, jer neuspješna intervencija može dovesti do potrebe za korektivnim, često složenijim i skupljim zahvatima.

Klinike su uvijek dostupne za konzultacije, pružajući točne informacije i odgovore na sva pitanja vezana uz zahvat, kako bi pacijenti mogli donijeti informiranu odluku.

Dr. Ana Maletić, priznata stručnjakinja iz Zagreba na području transplantacije kose, podijelila je svoje mišljenje o ovoj temi. Dr. Maletić pruža nova razmišljanja koja obogaćuju razumijevanje transplantacije kose, posebice naglašavajući aspekte relevantne za Zagreb i šire.

„Transplantacija kose, kao izrazito delikatan i napredan medicinski postupak, doživjela je značajne promjene u posljednjih nekoliko godina“, rekla je dr. Maletić. Prema njezinim riječima, tehnološki napredak, posebice u FUE tehnici, transformirao je pristup liječenju gubitka kose, omogućavajući preciznije i manje invazivne zahvate.

Razgovarajući o važnosti pravilnog odabira klinike i liječnika, dr. Maletić je istaknula: „Izbor pravog stručnjaka i klinike u Zagrebu ili bilo gdje drugdje nije samo pitanje reputacije, već i sigurnosti, kvalitete i etičnosti pristupa. Važno je da pacijenti biraju liječnike koji su ne samo vješti u tehničkom izvođenju zahvata, već koji također razumiju estetske i psihološke aspekte gubitka kose.“

Osvrnula se i na pitanje cijena transplantacije kose, naglašavajući kako „cijena ne bi trebala biti jedini faktor na temelju kojeg pacijenti donose odluku. Ono što je uključeno u cijenu zahvata, kao što su postoperativna njega, kvaliteta transplantata i dodatne usluge, od vitalnog je značaja za konačni ishod.“

Dr. Maletić je također naglasila značaj individualnog pristupa svakom pacijentu: „Svaki slučaj gubitka kose jedinstven je i zahtijeva personalizirani pristup. U Zagrebu, gdje se nalazi mnogo vrhunskih stručnjaka i klinika za transplantaciju kose, pacijenti imaju priliku za konsultacije koje mogu pomoći u određivanju najboljeg tretmana za njihove specifične potrebe.“

Govoreći o trendovima i budućnosti transplantacije kose, dr. Maletić je izrazila optimizam: „Nastavak istraživanja i razvoja u ovom području obećava još bolje rezultate i veću dostupnost tretmana. Posebno u Zagrebu, koji postaje sve važniji centar za estetsku medicinu u regiji, možemo očekivati napredak koji će koristiti pacijentima širom svijeta.“

Dr. Maletić je pozvala pacijente da temeljito istraže sve opcije, razgovaraju s više stručnjaka i ne žure s odlukom: „Dobro informiran pacijent je na najboljem putu da donese odluku koja će najviše koristiti njegovom zdravlju i samopouzdanju.“

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

1. Headington JT. Transverse microscopic anatomy of the human scalp. Arch Dermatol. 1984;120:449–56. [PubMed[], 2. Haber RS, Stough DB. In: Hair replacement, surgical and medical. Stough DB, Haber RS, editors. St Louis: Mosby; 1997. pp. 390–2. [], 3. Khan S, Stough DB. In: Hair replacement, surgical and medical. Stough DB, Haber RS, editors. St Louis: Mosby; 1997. p. 425. [], 4. Martinick JH. Hairline placement: Getting it right the first time. Hair Transplant Forum Int. 1999;9:65–71. [], 5. Rassman WR, Bernstein RM, McClellan R, Jones R, Worton E, Uyttendaele H. Follicular unit extraction: Minimally invasive surgery for hair transplantation. Dermatol Surg. 2002;28:720 8.[PubMed[], 6. Harris JH. Follicular unit transplantation: Dissecting and planting techniques. Fac Plast Surg Clin North Am. 2004;12:225–32. [PubMed[]
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024