Brazilsko podizanje stražnjice: Sigurnija i učinkovitija tehnika s ultrazvukom

Brazilsko podizanje stražnjice: Sigurnija i učinkovitija tehnika s ultrazvukom

Otkrijte najnoviju tehniku brazilskog podizanja stražnjice s ultrazvukom. Povećajte sigurnost i efikasnost presađivanja masti s preciznim postavljanjem.

Iznosimo detaljan pregled brazilskog podizanja stražnjice (BBL), estetskog kirurškog zahvata koji je tijekom proteklih 5 godina postao izuzetno popularan, ali i kontroverzan. BBL, ili presađivanje glutealnog masnog tkiva, ima potencijal za dramatične estetske promjene, ali i ozbiljne posljedice ako se ne izvodi ispravno.

Pojedini slavni kirurzi, mediji i organizacije plastične kirurgije kritizirali i zabranjivali BBL zbog visoke stope smrtnosti povezane s ovim postupkom. Čak su i osiguravatelji u Ujedinjenom Kraljevstvu povukli podršku za BBL, što je rezultiralo time da pacijenti putuju u druge zemlje na svoje postupke. Ova situacija ukazuje na ozbiljne probleme u sigurnosti BBL-a.

Različita društva za plastičnu kirurgiju izdala smjernice koje preporučuju postavljanje masnog grafta iznad mišića u potkožnom sloju kako bi se smanjili rizici. Međutim, ove smjernice nisu pružile detaljne upute kirurzima o tome kako precizno i dosljedno ubrizgavati masni transplantat u potkožni prostor, što je bitno za sigurnost i dosljednost postupka.

Autori članka opisuju svoje iskustvo s novom metodom BBL-a vođenom ultrazvukom koja osigurava precizno postavljanje masnog transplantata. Ova metoda se naziva SIME (statičko ubrizgavanje, migracija i izjednačavanje), a oslanja se na ultrazvuk kako bi kirurg mogao precizno ciljati potkožne fascijalne slojeve i spriječiti migraciju masnog transplantata u mišiće gluteusa maximusa.

Osim toga, članak naglašava važnost poznavanja anatomije potkožnih fascijalnih slojeva u glutealnoj regiji. Postavlja se naglasak na razliku između površinske glutealne fascije (SGF) i duboke glutealne fascije (DGF) te kako ove fascije utječu na postupak BBL-a. Duboka glutealna fascija igra ključnu ulogu u sprečavanju migracije masnog transplantata u mišiće gluteusa maximusa, što je važno za izbjegavanje smrtonosne plućne masne embolije (PFE).

Primjena ultrazvuka za vođenje BBL-a može značajno poboljšati sigurnost, preciznost i dosljednost postupka. Ova tehnika omogućuje kirurzima da sigurno postavljaju masni transplantat iznad DGF-a, smanjujući rizik od komplikacija. Autori vjeruju da ovaj pristup može doprinijeti prihvaćanju BBL-a kao sigurnog i poučljivog postupka kada se izvodi ovim metodama.

U posljednjem desetljeću, estetska kirurgija i tehnike presađivanja glutealne masti dramatično su napredovale. Ovaj napredak proizlazi iz iskustava kirurga i brojnih studija koje su identificirale rizike i komplikacije povezane s brazilskim podizanjem stražnjice (BBL). Rizik od smrtonosne plućne masne embolije (PFE) bio je jedan od najozbiljnijih problema.

Istraživanje iz Meksika i Kolumbije 2015. godine ukazalo je na visoku stopu smrtnosti povezanu s intramuskularnim presađivanjem masnog tkiva i preporučilo je kirurzima da izbjegavaju ovu praksu. Slično, u Sjedinjenim Državama, posebno u Floridi, bilježene su visoke stope smrtnosti povezane s BBL-om. S obzirom na razmjere problema, sigurnost postupka postala je prioritet.

Dinamičke studije kadavera otkrile su da masni graftovi ubrizgani ispod duboke glutealne fascije (DGF) lako migriraju kroz i ispod mišića gluteusa maximusa, što povećava rizik od PFE-a. Stoga su smjernice počele naglašavati presađivanje masti isključivo u potkožni prostor iznad DGF-a kako bi se smanjio rizik. Međutim, ostalo je pitanje kako osigurati precizno postavljanje masnog transplantata.

Uvođenje ultrazvuka u postupak, poznato kao tehnika BBL-a vođenog ultrazvukom sa statičkim umetanjem (SIME), rješava ovu dilemu. SIME omogućuje kirurgu da precizno potvrdi položaj kanile iznad DGF-a prije ubrizgavanja masnog presatka. Tijekom postupka, ultrazvuk omogućuje praćenje umetanja i sigurno postavljanje masnog transplantata isključivo u potkožni prostor.

Prednosti SIME tehnike uključuju preciznost postavljanja masnog grafta, učinkovitost s kraćim vremenima umetanja, manje količine potrebne masti i potvrdu da je masni transplantat ispravno postavljen. Ova tehnika također omogućuje kirurgu da očuva cjelovitost glutealnih fascija, što je ključno za sigurnost i estetski izgled.

Iako SIME zahtijeva dodatnu opremu i vježbu za kirurge, donosi više sigurnosti, brzine i boljih rezultata u postupku brazilskog podizanja stražnjice. Ova tehnika predstavlja evoluciju principa SAFE lipo, EVL i ultrazvučno vođenog BBL-a, čineći postupak sigurnijim, bržim i estetski boljim.

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024