Bolesnici s atopijskim dermatitisom reagiraju na tralokinumab

Bolesnici s atopijskim dermatitisom reagiraju na tralokinumab

Bolesnici s atopijskim dermatitisom koji su bili rezistentni na sistemske terapije, uključujući dupilumab, liječeni su tralokinumabom 4 mjeseca. Vidljivo je poboljšanje kod pacijenata u svim kategorijama učinkovitosti.

Pacijenti s atopijskim dermatitisom otpornim na sistemsku terapiju, uključujući dupilumab, mogu imati koristi od liječenja tralokinumabom, prema prezentaciji postera ovdje.

Elena Pezzolo, dr. med., s odjela za dermatologiju bolnice San Bortolo i Studijskog centra Talijanske grupe za epidemiološka istraživanja u dermatologiji u Italiji, pobijedila je na ovogodišnjem natjecanju za postere na simpoziju South Beach za svoje istraživanje o učinkovitosti i sigurnosnom profilu tralokinumaba u bolesnika s umjerenim do teškim AD-om koji su bili otporni na sistemske terapije, uključujući dupilumab.

U studiji slučaja, 36 pacijenata primalo je prema oznaci tralokinumab od 300 mg jednom svaka 2 tjedna tijekom najmanje 4 mjeseca.

Rezultati su pokazali da su se svi pacijenti poboljšali u svim točkama učinkovitosti nakon primjene tralokinumaba. Nakon 4 mjeseca, pacijenti koji su već primali dupilumab postigli su srednji IGA od 1,7, što je veliko poboljšanje u odnosu na početni IGA od 3,7. Također, srednji rezultati EASI smanjili su se s 20,1 na 5,5, a rezultati Dermatology Quality of Life Index poboljšali su se s 15,5 na 4,9.

Srednje numeričke ocjene svrbeža među pacijentima s iskustvom s dupilumabom također su se smanjile sa 7,8 na 2,7.

Pacijenti koji nisu primali dupilumab također su primijetili poboljšanje srednje vrijednosti IGA rezultata u odnosu na početnu vrijednost (4,6 naspram 1,5) i EASI rezultata u odnosu na početnu vrijednost (28,1 naspram 5). Rezultati dermatološkog indeksa kvalitete života također su se značajno poboljšali sa 16 na početku na 4,5 nakon 4 mjeseca, dok su se rezultati za svrbež smanjili s 9,5 na 2,1.

“Ova serija slučajeva podržava tralokinumab kao potencijalno učinkovitu terapiju kod pacijenata s umjerenim do teškim AD-om otpornim na sustavnu terapiju, uključujući one koji su prekinuli liječenje dupilumabom zbog nedostatka učinkovitosti ili [štetnih događaja]”, napisao je Pezzolo.

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

Pezzolo E. A retrospective case series of real-world tralokinumab use in patients with moderate to severe atopic dermatitis resistant to systemic therapy. Presented at: South Beach Symposium; Feb. 8-11, 2024
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024