Biološke terapije: Inovativni tretmani suočavaju se s izazovima

Biološke terapije: Inovativni tretmani suočavaju se s izazovima

Američko zdravstvo ističe se inovacijama, ali nema dovoljno pristupa. Ova napetost je savršeno sadržana u porastu bioloških lijekova — revolucionarnih dermatoloških terapija koje ostaju nedostupne bezbrojnim pacijentima i uvode nove neučinkovitosti na radnom mjestu u dermatološke prakse. S jedne strane, biološki lijekovi predstavljaju vrhunac znanstvenog napretka, osmišljeni da precizno ciljaju stanja koja su se prije smatrala neizlječivima. Međutim, bilo koji dermatološki liječnik (MD, DO, PA, NP) koji je prepisao lijekove brzo sazna za goleme prepreke koje ih okružuju—što dovodi do neiskorištenosti i velikog oklijevanja.

Biološke terapije, slične pojavi pametnih telefona, znače značajan korak naprijed za medicinsku znanost. Ove terapije, sa svojim jedinstvenim mehanizmima djelovanja, nude ogroman potencijal za liječenje nekih od najizazovnijih medicinskih stanja. Međutim, poput nelagode koju osjećamo kada smo suočeni s našim neočekivano dugim tjednim vremenom ispred ekrana, biološki lijekovi donose svoje izazove.

Biološki lijekovi pružaju transformativne tretmane, izvrsne sigurnosne profile, poboljšane ishode pacijenata kroz personaliziranu terapiju, smanjenje ozbiljnosti simptoma i potencijalne dugoročne uštede troškova zdravstvene skrbi sprječavanjem napredovanja bolesti. Međutim, oni također uvode složeni niz novih obrazovnih zahtjeva i papirologije, ometajući kliničke tijekove rada i prakse.

Ove terapije, iako obećavaju, zahtijevaju dublje razumijevanje i koordinaciju unutar zdravstvenog sustava. Cilj ovog članka je educirati pružatelje dermatoloških usluga o podrijetlu bioloških lijekova, izazovima u njihovoj primjeni i potencijalu za vrhunsku njegu s obnovljenim fokusom na biološku koordinaciju. 2

Procvat bioloških lijekova

Biološki lijekovi se dobivaju iz živih organizama kao što su mikrobi ili životinjske stanice, što ih čini većim i složenijim u usporedbi s tradicionalnim lijekovima “malih molekula”. Na primjer, dok se aspirin sastoji od 21 atoma, monoklonsko biološko protutijelo sadrži više od 25 000 atoma, što ga čini približno 1000 puta većim. Zbog svoje veličine, biološki lijekovi zahtijevaju davanje injekcijom ili infuzijom kako bi se osiguralo da učinkovito dospiju u krvotok ili ciljana tkiva, zaobilazeći probavni sustav gdje bi se mogli razgraditi. Njihova preciznost u ciljanju specifičnih komponenti imunološkog sustava dovodi do rjeđeg doziranja i često superiorne učinkovitosti. 

Liječenje prethodno teških dermatoloških stanja kao što su psorijaza , psorijatični artritis, atopijski dermatitis, hidradenitis suppurativa, urtikarija i druga potpuno je izokrenuto. Dok je nekada postojao sveobuhvatni osjećaj beznađa, sada pružatelji usluga dermatologije primaju zagrljaje pacijenata koji su u nevjerici u svoj novopronađeni život nakon što su počeli koristiti novi biološki lijek.

U stvarnosti, usvajanje nove tehnologije razlikuje se među pojedincima, pri čemu je neki sporije prihvaćaju od drugih. To može biti korisno u određenim scenarijima. Možete li zamisliti da svih 8 milijuna stanovnika New Yorka istovremeno počne koristiti Appleove nove Vision Pro slušalice za virtualnu stvarnost? To bi moglo dovesti do značajnih poremećaja. Stoga, stupanj oklijevanja u usvajanju novih tehnologija nije uvijek štetan.

Slično tome, razumljivo je da mnogi pružatelji dermatoloških usluga oklijevaju propisivati ​​biološke terapije. Čimbenici koji doprinose ovoj nevoljkosti uključuju razinu udobnosti s novim terapijama, motivaciju, strah od štetnih učinaka i logističke izazove. Međutim, kako ističe dr. George Han, dermatolog s Mount Sinai, zabrinutost oko sigurnosti i dugoročnih nepoznatih učinaka novih tretmana, kao i neiskustvo s tim lijekovima, uvelike je opovrgnuta. Izjavljuje: “Što se tiče sigurnosti, imamo više od 15 godina iskustva s biološkim lijekovima, koji nikada nisu pokazali nikakav povećani rizik od unutarnje malignosti. Neki od novijih bioloških lijekova koji se koriste u liječenju psorijaze čak se razmatraju kao adjuvantni tretmani za rak!” 

Biološki lijekovi u praksi

Svaka istaknuta javna osoba složit će se da su potrebna desetljeća da postanu viralni. Dakle, unatoč velikom porastu bioloških lijekova u specijalnostima poput dermatologije, oni čine samo 2% svih recepata u SAD-u od 2022. Drugim riječima, još uvijek smo vrlo rano u njihovu masovnom prihvaćanju. Specijalnosti poput dermatologije, onkologije i nedavno druge ne samo da se navikavaju na ovaj novi svijet, mi utiremo temelje za buduće pružatelje usluga.

U Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se više od 5000 dermatoloških ordinacija koje opslužuju populaciju veću od 335 milijuna. Uz sve veću potražnju za dermatološkom skrbi u kombinaciji s rastućim nedostatkom liječnika diljem zemlje, doći će do odgovarajućeg povećanja potrebe za biološkim lijekovima. Međutim, pružatelji usluga dermatologije itekako su svjesni da uvođenje ovih naprednih terapija stavlja značajan pritisak na ionako napete tijekove rada u praksi. 

Razotkrivajuća studija iz 2019. o obrascima propisivanja povezanih s biološkim terapijama za psorijazu koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji retroaktivno je analizirala kohortu od 34 714 prihvatljivih pacijenata s psorijazom. Nalazi naglašavaju potrebu za jednostavnijim pristupom odabiru bioloških pacijenata, pristupu lijekovima i naknadnoj skrbi. Ovo su glavne bolne točke s kojima se dermatološki pružatelji usluga suočavaju u svakodnevnoj praksi. 5

Odabir sustavne terapije za bolesnika s psorijazom uključuje složen proces donošenja odluka, uzimajući u obzir čimbenike kao što su težina psorijaze, postojeća komorbidna zdravstvena stanja, dostupnost zdravstvenih usluga te preferencije i bolesnika i pružatelja zdravstvenih usluga. Dokazi također potvrđuju da se recepti za biološke tretmane često suočavaju s restriktivnim politikama pokrića ili visokim troškovima iz vlastitog džepa, što dovodi do odbijanja osiguranja ili odricanja pacijenta od lijeka. Štoviše, otkriveno je da do 50% pacijenata kojima je propisana biološka terapija nije primilo drugi recept za isti lijek, naglašavajući značajne prepreke za kontinuitet i učinkovitost skrbi. 6

Biološka koordinacija kao rješenje

Kako bi se nosili sa složenim izazovima primjene inovativnih bioloških terapija, mnoge su dermatološke prakse prihvatile biološku koordinaciju.

Ovi se stručnjaci nose s administrativnim teretom, od osiguravanja financijske potpore do pojednostavljenja procesa odobravanja, omogućujući tako većem broju pacijenata pristup tretmanima bez izravnog utjecaja na troškove. Janelle Ball, izvršna direktorica BC Educators i voditeljica podcasta “That’s Derm Good”, ističe prednosti: “Kada osiguramo posvećenog biološkog koordinatora, ne samo da usmjeravamo proces pristupa lijekovima, već i značajno poboljšavamo edukaciju pacijenata i usklađenost.” Njihova stručnost pružateljima zdravstvenih usluga štedi značajno vrijeme smanjujući birokraciju.

Ball nastavlja: „Ova namjenska podrška osigurava da su pacijenti dobro informirani o svom liječenju, da razumiju uključene korake i imaju izravan kontakt za sva pitanja ili nedoumice. Radi se o tome da im putovanje bude što je moguće lakše, osiguravajući da ne primaju samo recept, već da imaju punu podršku tijekom cijelog liječenja. Ovaj pristup iz temelja mijenja ishode pacijenata, povećavajući njihovu vjerojatnost da će nastaviti s liječenjem i, u konačnici, poboljšavajući njihovu kvalitetu života.”

Izazovi u pristupu biološkoj terapiji naglašavaju hitnu potrebu za daljnjim istraživanjem. Ključno je produbiti naše razumijevanje biološke koordinacije, procijeniti njezin učinak, odrediti poboljšanja i pronaći nove načine za poboljšanje pristupa pacijentima. Ovaj poziv za istraživanje proteže se izvan akademskih krugova na sve dionike u zdravstvu. Kroz fokusirane studije, imamo više istraživanja za bolju racionalizaciju biološke isporuke, osiguravajući da ovi ključni tretmani dopru do onih kojima je to potrebno. Poboljšanje biološke koordinacije može učinkovitije povezati znanstvena otkrića s brigom o pacijentima, premošćujući jaz između inovacija i ishoda u stvarnom svijetu.

Reference

  1. Delfino S, Larson A, Haines D, Grell R. Inovacija svjetske klase, ali po kojoj cijeni? kratki pregled američkog zdravstvenog sustava. Cureus . 3. lipnja 2023;15(6):e39922. doi: 10.7759/cureus.39922.
  2. Del Bono M. Najbolje prakse za biološkog koordinatora 2023. Praktična dermatologija . Prosinac 2022. Pristupljeno 26. siječnja 2024. https://practicaldermatology.com/articles/2022-dec/best-practices-for-the-2023-biologic-coordinator/pdf .
  3. Kesik-Brodacka M. Napredak u biofarmaceutskom razvoju. Biotechnol Appl Biochem . Svibanj 2018.;65(3):306-322. doi: 10.1002/bab.1617. Epub 2017., 2. studenog.
  4. Bhatia N, Alexis AA, Del Rosso JQ, et al. Zašto dermatolozi ne pišu biološke lijekove? Praktična dermatologija . Siječanj 2021. Pristupljeno 26. siječnja 2024. https://practicaldermatology.com/articles/2021-jan/why-are-dermatologists-inoti-writing-biologis
  5. Noe MH, Shin DB, Doshi JA, Margolis DJ, Gelfand JM. Obrasci propisivanja povezani s biološkim terapijama za psorijazu iz baze podataka medicinske dokumentacije Sjedinjenih Država. J Lijekovi Dermatol . 1. kolovoza 2019.;18(8):745-750.
  6. Dodson J, Lio PA. Biološki lijekovi i inhibitori malih molekula: ažuriranje u terapijama za alergijske i imunološke bolesti kože. Curr alergija astma rep . Prosinac 2022.;22(12):183-193. doi: 10.1007/s11882-022-01047-w. Epub 2022, 8. studenog.
PODIJELI

Biografija prim.dr.med. Davorin Lončarić

Specijalist dermatologije i venerologije i uži specijalist dermatološke onkologije. Obrazovanje i stručno usavršavanje. 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 1996. završio specijalizaciju iz dermatologije i venerologije. 1995. poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. 1998. stručno usavršavanje iz dermatopatologije na Univerisitätsklinik für Dermatologie und Venerologie LKH u Grazu. 2005. stručno usavršavanje iz dermatokirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC Zagreb.. 2012. stekao naziv primarius. 2015. postao uži specijalist iz dermatološke onkologije

Powered by Aestetica Web Design © 2024