Androgena Alopecija (AGA) i MikroRNA – liječenje čelavosti

Androgena Alopecija (AGA) i MikroRNA – liječenje čelavosti

U svijetu kose, androgena alopecija (AGA) je poput onog popularnog lika iz srednjoškolskih filmova – svima poznata i često tema razgovora. No, dok neki sanjaju o bujnim frizurama, AGA se prišulja poput zlikovca iz filma, polako ali sigurno tanji vašu dragocjenu grivu. A tko je zapravo mozak iza ove operacije? Naši minijaturni, ali moćni prijatelji – mikroRNA (miRNA).

Zamislite miRNA kao male direktore u svijetu vašeg vlasišta, koji s povremenim “rez!” odlučuju sudbinu vaših folikula. Neki od njih su kao oni direktori koji su previše strogi, inhibirajući sve što promiče rast kose, dok drugi jednostavno ne rade svoj posao dovoljno dobro, dopuštajući DHT-u da vodi glavnu riječ. Rezultat? Pa, nije baš blockbuster.

Ali evo gdje stvar postaje zanimljiva – znanstvenici su se upustili u misiju pronalaženja savršene uloge za svakog miRNA, s nadom da će preokrenuti ili barem usporiti dramu AGA. Zamislite terapiju koja djeluje poput oskarovca, precizno usmjeravajući akciju tamo gdje je najpotrebnija, vraćajući sjaj vašoj kosi. Dok čekamo da se zavjesa podigne na tom spektaklu, možemo se samo nadati da će budućnost donijeti manje “fade outova” za naše folikule i više standing ovacija od naših ogledala.

Androgena alopecija (AGA)

Androgena alopecija (AGA), poznata i kao muški ili ženski uzorak gubitka kose, predstavlja najučestaliji oblik gubitka kose kod muškaraca i žena. Karakterizira je progresivno stanjivanje vlasišta koje vodi do vidljiveg gubitka kose, a često je povezano s genetskim i hormonalnim faktorima. Jedan od ključnih faktora u patogenezi AGA je dihidrotestosteron (DHT), potentan metabolit testosterona, koji utječe na folikule kose, čineći ih manjima i sklonijima gubitku kose.

Nedavna istraživanja pokazala su da mikroRNA (miRNA) igraju važnu ulogu u regulaciji genetskih putova koji su uključeni u AGA. Promjene u ekspresiji određenih miRNA mogu direktno utjecati na procese kao što su ciklus rasta kose, diferencijacija folikula kose, te hormonska i signalna regulacija unutar folikula. Na primjer, neke miRNA su otkrivene kako ciljaju signalne putove koji su povezani s odzivom folikula kose na androgene, kao i one koji reguliraju proliferaciju i diferencijaciju keratinocita i fibroblasta papile dlake.

Analize miRNA u kontekstu AGA otkrile su specifične miRNA koje su ili prekomjerno izražene ili nedovoljno izražene u vlasištu osoba koje pate od AGA u usporedbi s osobama bez gubitka kose. Prekomjerno izražene miRNA mogu inhibirati ključne gene odgovorne za rast kose, dok nedovoljno izražene miRNA mogu omogućiti prekomjernu aktivaciju putova koji dovode do miniaturizacije folikula kose. Primjerice, određene miRNA koje su smanjene u AGA mogu inače inhibirati ekspresiju gena koji promiču senzitivnost folikula kose na DHT, a njihov nedostatak može pridonijeti patologiji AGA.

Razumijevanje kako specifične miRNA utječu na AGA otvara potencijalne puteve za terapijske intervencije. Terapije koje ciljaju na modulaciju ekspresije određenih miRNA, bilo inhibiranjem onih koje su prekomjerno izražene ili povećanjem ekspresije onih koje su nedovoljno izražene, mogu predstavljati obećavajuće pristupe za liječenje ili upravljanje AGA. Ove strategije bi mogle pružiti ciljanu i specifičnu modulaciju patogenetskih putova uključenih u AGA, nudeći potencijalno djelotvornija i manje invazivna rješenja od trenutno dostupnih tretmana.

Dodatna istraživanja su neophodna kako bi se precizno utvrdilo koje miRNA su najviše uključene u AGA, kao i njihove specifične ciljne gene i putove. Takva istraživanja ne samo da će proširiti naše razumijevanje molekularnih mehanizama koji stoje iza AGA, već bi mogla i omogućiti razvoj novih, prilagođenih terapijskih opcija koje bi mogle bitno poboljšati upravljanje ovim raširenim stanjem.

Osvrt dr. Davorina Lončarić iz Zagreba

Dr. Davorin Lončarić, istaknuti stručnjak za dermatologiju iz Zagreba, posvećen je proučavanju androgene alopecije (AGA) i uloge mikroRNA (miRNA) u njenom liječenju. Njegovo duboko znanje i strast prema ovoj temi čine ga pionirima u ovoj specifičnoj oblasti istraživanja u Hrvatskoj. Dr. Lončarić, kroz svoje radove i izlaganja, nerijetko naglašava složenost mehanizama iza AGA te inovativne mogućnosti koje miRNA pružaju u borbi protiv ovog stanja.

“Promatranje AGA kroz prizmu mikroRNA otvara sasvim novu dimenziju u razumijevanju i liječenju ovog stanja,” rekao je dr. Lončarić. “Naš pristup u Zagrebu nije samo fokusiran na površinski tretman simptoma, već težimo pronalaženju korijenskih uzroka na molekularnoj razini.”

Istraživanja koja provodi dr. Lončarić i njegov tim u Zagrebu pokazala su da specifične miRNA igraju ključnu ulogu u regulaciji genetskih putova povezanih s AGA. “Otkrili smo da određene miRNA, koje su prekomjerno izražene u vlasištu osoba s AGA, mogu inhibirati gene važne za rast kose. S druge strane, postoji i skupina miRNA čija je smanjena ekspresija povezana s pojačavanjem negativnih efekata DHT-a na folikule,” objasnio je.

Njegov tim posebno se usredotočio na potencijalne terapijske strategije koje bi ciljale te miRNA, nudeći priliku za razvoj novih, ciljanih tretmana. “Radimo na razvijanju terapija koje bi mogle precizno modulirati aktivnost ovih miRNA, bilo inhibiranjem onih koji doprinose AGA ili poticanjem onih koji su zaštitni,” istaknuo je dr. Lončarić. “Naš cilj je stvoriti tretmane koji će biti personalizirani, učinkovitiji, i s manjim brojem nuspojava.”

Posebno naglašava važnost multidisciplinarnog pristupa i suradnje unutar znanstvene zajednice u Zagrebu. “Zagreb se ističe svojim interdisciplinarnim pristupom. Suradnja između dermatologa, genetičara, i bioinformatičara ključna je za dešifriranje kompleksne mreže interakcija unutar patogeneze AGA,” rekao je.

Dr. Lončarić je također svjestan izazova koji stoje pred istraživačima, uključujući potrebu za razvojem sofisticiranih metoda dostave kojima bi se osiguralo da terapije ciljaju isključivo željene stanice. “Jedan od ključnih izazova s kojima se suočavamo jest kako precizno dostaviti ove terapije do folikula kose, bez utjecaja na okolno tkivo,” priznaje.

Kroz svoje napore, dr. Lončarić ne samo da promiče razumijevanje AGA i potencijala miRNA u njegovom liječenju, već i stavlja Zagreb na kartu kao centar za napredna istraživanja u ovom području. “Nadam se da će naš rad dovesti do prekretnice u liječenju AGA, pružajući novu nadu mnogima koji se suočavaju s ovim stanjem,” zaključuje s optimizmom

Biografija prim. Davorin Lončarić

Specijalist dermatologije i venerologije i uži specijalist dermatološke onkologije. Obrazovanje i stručno usavršavanje. 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 1996. završio specijalizaciju iz dermatologije i venerologije. 1995. poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. 1998. stručno usavršavanje iz dermatopatologije na Univerisitätsklinik für Dermatologie und Venerologie LKH u Grazu. 2005. stručno usavršavanje iz dermatokirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC Zagreb.. 2012. stekao naziv primarius. 2015. postao uži specijalist iz dermatološke onkologije

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024