Facelift: bukalni masni jastučići i njihova uloga u starenju lica

Facelift: bukalni masni jastučići i njihova uloga u starenju lica

Bukalni masni jastučić, poznat i kao Bichatova masna lopta, ključan je anatomski element koji se nalazi u području obraza, duboko ispod mišića lica. Njegova primarna lokacija između bukalne sluznice i maseteričke fascije čini ga značajnim u definiranju kontura lica.

S godinama, promjene u volumenu i položaju bukalnog masnog jastučića mogu znatno utjecati na estetski izgled lica, često dovodeći do pojačane percepcije starenja. Ovo se posebno odražava u maskulinizaciji lica, gdje deflacija i spuštanje srednjeg dijela lica zajedno s opuštenošću kože rezultiraju istaknutijim crtama koje se tradicionalno smatraju muškima.

S obzirom na to, uklanjanje bukalnog masnog jastučića postalo je popularna komponenta procedura pomlađivanja, omogućavajući kirurzima da precizno oblikuju i izraze željene estetske ciljeve. Međutim, ova procedura nosi određene rizike, uključujući mogućnost oštećenja facijalnih struktura ili neravnomjerne konture, što zahtijeva duboko razumijevanje facialne anatomije i iskusni kirurški pristup.

Tehnika eksternog pristupa za eksciziju bukalnog masnog jastučića tijekom liftinga lica

U kontekstu liftinga lica, eksterni pristup eksciziji bukalnog masnog jastučića predstavlja inovaciju u plastičnoj kirurgiji. Tradicionalno, lifting lica fokusirao se na zatezanje kože i potkožnih struktura kako bi se postigao pomlađeni izgled. Međutim, uključivanje ekscizije bukalnog masnog jastučića kroz eksterni pristup omogućava precizniju prilagodbu kontura lica, smanjujući potrebu za intraoralnim zahvatima koji mogu nositi veći rizik od infekcija i duži oporavak.

Razvoj ove tehnike odraz je napretka u razumijevanju facialne anatomije i interakcije među različitim tkivima lica. Eksterni pristup uključuje pažljivu disekciju kroz standardne incizije liftinga lica, uz izbjegavanje ključnih živčanih i vaskularnih struktura, što rezultira manjim traumama i bržim oporavkom. Pored toga, ovaj pristup omogućava kirurgu da direktno vizualizira i precizno ukloni željeni volumen bukalnog masnog jastučića, ostvarujući prirodniji i harmoničniji izgled lica.

Komparacija eksternog i intraoralnog pristupa otkriva prednosti eksternog pristupa, posebno u smislu smanjenog rizika od infekcije, preciznosti u oblikovanju lica i integracije s drugim procedurama liftinga lica za sveobuhvatno pomlađivanje. Postoperativna njega i oporavak također su optimizirani kroz eksterni pristup, s manje postoperativnog oticanja i bržim povratkom pacijenata uobičajenim aktivnostima.

Uplijenje ove tehnike u plastičnoj kirurgiji u Hrvatskoj odražava globalne trendove u težnji za pružanjem pacijentima sigurnih, efikasnih i estetski zadovoljavajućih rezultata. S obzirom na svoju sposobnost da se prilagodi individualnim potrebama pacijenta, eksterni pristup eksciziji bukalnog masnog jastučića tijekom liftinga lica postaje sve popularniji izbor među stručnjacima za plastičnu kirurgiju, nudeći novo poglavlje u težnji za postizanjem optimalnih estetskih rezultata.

Masculinization lica kod pacijenata facelifta: Uzroci i rješenja

Masculinization lica s godinama postaje sve izraženija, pridonoseći percepciji starenja. Ovaj fenomen uglavnom je posljedica kombinacije faktora, uključujući deflaciju i spuštanje srednjeg dijela lica i podbratka, uz opuštenost kože. Bukalni masni jastučić igra ključnu ulogu u ovom procesu, gdje njegova promjena u volumenu i položaju može dodatno naglasiti maskulinizaciju lica. U estetskoj i plastičnoj kirurgiji, razumijevanje ovog fenomena omogućuje razvoj ciljanih strategija za feminizaciju lica, usmjeravajući se na povrat mladenačkih, mekših kontura.

Strategije za rješavanje ovog izazova uključuju preciznu eksciziju bukalnog masnog jastučića, redizajniranje kontura lica putem facelifta i dodatne tehnike poput punila ili transfera masnog tkiva, kako bi se postigao harmoničniji, feminiziran izgled. Primjeri iz prakse pokazuju značajnu transformaciju izgleda lica, gdje pacijenti doživljavaju vidljivo pomlađivanje i gubitak karakterističnih “muških” crta lica nakon zahvata.

Psihološki učinci maskulinizacije na pacijente često uključuju smanjeno samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim izgledom. Individualizirani pristup svakom pacijentu, uz detaljnu analizu njihovih specifičnih potreba i estetskih ciljeva, ključan je za uspješno rješavanje ovih izazova.

Osvrt dr. Mladena Dudukovića o eksciziji bukalnog masnog jastučića

Dr. Mladen Duduković, priznati stručnjak za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj, naglašava prednosti eksternog pristupa u eksciziji bukalnog masnog jastučića. Kroz svoje bogato kliničko iskustvo, dr. Duduković ističe kako ovaj pristup omogućava precizniju kontrolu nad izgledom lica, uz minimiziranje rizika i postoperativnih komplikacija u odnosu na tradicionalne intraoralne metode.

Analizirajući rezultate, dr. Duduković pokazuje kako eksterni pristup rezultira prirodnijim izgledom lica, uz istovremeno smanjenje oporavka i poboljšanje zadovoljstva pacijenata. Njegove preporuke pacijentima koji razmatraju ovaj zahvat temelje se na temeljitom razumijevanju njihovih estetskih ciljeva i potreba, naglašavajući važnost individualiziranog pristupa.

U kontekstu budućih trendova u estetskoj kirurgiji lica, dr. Duduković predviđa sve veću popularnost i prihvaćanje eksternog pristupa eksciziji bukalnog masnog jastučića, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da osigura precizne i prirodne rezultate. Razvoj novih tehnika i tehnologija, u kombinaciji s rastućom potražnjom za personaliziranim estetskim rješenjima, dodatno će oblikovati budućnost estetske i plastične kirurgije, s fokusom na sigurnost, efikasnost i zadovoljstvo pacijenata.

Biografija dr. Mladen Duduković

Dr. Mladen Duduković zagrebački je liječnik koji je završio V. gimnaziju i Medicinski fakultet u Zagrebu. Na zagrebačkom KBC-u završio je specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, a dio specijalističke obuke obavio je kao stipendist u najboljoj američkoj bolnici The Johns Hopkins Hospital u Baltimoreu (MD). U tijeku specijalizacije, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, napravio je i znanstveni doktorat iz područja estetske kirurgije. Od samih početaka svojeg specijalističkog usavršavanja bio je iznimno zainteresiran za estetiku pa se upravo u tom području najviše razvijao.

PODIJELI

ESTETSKA KIRURGIJA - CJENIK

Lice i vrat 

Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.220 €
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.830 €
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.600 €
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.600 – 3.100 €
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.150 – 2.400 €
Sekundarna korekcija nosa3.200 – 3.720 €
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.605 €
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.430 €
Korekcija ušiju – opća anestezija2.270 €
Korekcija brade ugradnjom implantata2.630 €
Korekcija brade osteotomijom3.319 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.860 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.124 – 2.300 €
Face Lifting4.230 – 5.100 €
Mini lifting lica2.900 €
Lifting obrva1.460 €
Lifting obrva – opća anestezija2.200 €
Lifting srednjeg dijela lica2.124 €
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.460 €
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.460 €
Lipofiling lica1.460 – 2.800 €
 

Grudi ZG

Povećanje grudi – okrugli implantati4.818 €
Povećanje grudi – anatomski implantati4.818 €
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati5.548 €
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.548 €
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.500 €
Podizanje grudi4.680 €
Smanjenje grudi5.575 – 6.570 €
Korekcija asimetrije grudi4.380 – 5.110 €
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.309 €
Korekcija veličine areola2.050 €
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.990 €
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.780 €
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.070 – 1.600 €
 

Tijelo 

Abdominoplastika5.100 €
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.300 €
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.973 €
Kirurško podizanje stražnjice3.717 €
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.319 €
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.700 €
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.460 €
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija2.190 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.720 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.530 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.860 €
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.195 €
Operacija hernije (kila ili bruh)2.500 €

(1)Veća regija odnosi se na stražnjicu, natkoljenice, listove, bedra, leđa ili ruke.

(2)Manja regija odnosi se na koljena ili lipom.

(3)Uz Vaserlipo liposukciju trbuha.

 

Mali kirurški zahvati

Ekscizija madeža135 – 400 €
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom 400 – 1.500 €
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)340 €
Ekscizija ostalih promjena na koži200 – 800 €
Kirurško uklanjanje tetovaža550 – 1.200 €
Kirurška korekcija ožiljaka400 – 1.000 €
Odstranjivanje uraslog nokta400 – 800 €
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)880 €
 

Konzultacije

Konzultacijski pregled sa specijalistom54 €
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled sa specijalistom67 €
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54 €
Kontrola40 €
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80 €
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak   54 €
Ekstirpacija tumora dojke     107 €
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54 €

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024