rinoplastika operacija nosa

Q-switched laseri – uklanjanje tetovaža, pigmenta i kožnih lezija

Q-switched laseri su tehnologija koja se sve češće koristi u kozmetičkoj dermatologiji za uklanjanje tetovaža, pigmenta, kožnih i vaskularnih lezija, kao i za uklanjanje ožiljaka od akni i boranja, te liječenje nekih gljivičnih infekcija poput onihomikoze i atletskog stopala.

Laseri s Q-sklopkom obično se koriste za liječenje paučastih vena, ožiljaka od akni i bora, kao i nekih gljivičnih infekcija poput onihomikoze(gljivice na nožnim prstima) i atletsko stopalo. Nekad su se smatrali zlatnim standardom uklanjanja tetovaža. 

Laseri s Q-sklopkom koriste tehniku ​​”Q-sklopke” za emitiranje uskih impulsa koncentriranih fotona (svjetlosna energija). Laserska zraka je dovoljno snažna da prodre duboko u kožu, a opet dovoljno nježna da tretira lice. FDA smatra Q-switch laser sigurnim i učinkovitim za namjeravanu upotrebu. 

Ovaj članak daje pregled različitih vrsta i upotreba lasera s Q-sklopkom. Govori o tome kako Q-switch laseri djeluju na uklanjanje tetovaža i bavi se nuspojavama povezanim s Q-switch laserskim postupcima na drugim dijelovima tijela.

Koristi

Laser s Q-sklopkom služi u mnoge svrhe u kozmetičkoj dermatologiji.

Budući da nije ablativan, Q-switch laser može zagrijati dublje slojeve kože bez oštećenja ili ožiljaka na tkivu kože. To ga čini vrijednim alatom za resurfacing kože (tj. smanjenje bora), a da ne spominjemo njegovu različitu medicinsku upotrebu. 

Uklanjanje tetovaža

Laseri s Q-sklopkom dolaze u različitim valnim duljinama. Laseri s valnim duljinama od 1064 nanometara (nm) koriste se za uklanjanje tamnoplavih ili crnih tetovaža, dok oni s valnim duljinama od 532 nm mogu ukloniti crvenu, nebesko plavu i zelenu boju.

U jednoj studiji iz 2015., 12 plavih ili crnih tetovaža tretirano je tri puta Q-switched laserom valne duljine 1064 nm. Poboljšanja su bila značajna, iako niti jedna tetovaža nije u potpunosti nestala nakon tri sesije. 

U izvješću se također navodi da su najznačajnija poboljšanja vidljiva kod tetovaža koje su napravljene prije najmanje 10 godina. 

Kožne i vaskularne lezije

Laseri s Q-sklopkom mogu se koristiti za liječenje pigmentiranih kožnih lezija i vaskularnih (venskih) lezija, uključujući, ali ne ograničavajući se na: 

Nevus Ota je hiperpigmentacija na licu i ponekad u oku, obično samo na jednoj strani. Godine 2014. istraživači su primijetili izvrsna poboljšanja Ota nevusa nakon uklanjanja Q-switch laserom. Nisu prijavljene nikakve štetne nuspojave i nije bilo potrebno malo vremena za oporavak. 

Lentigine su ravne, hiperpigmentirane mrlje uzrokovane izlaganjem suncu ili starenjem kože. Laseri s Q-sklopkom učinkoviti su za njihovo postupno smanjivanje, ali dolaze s rizikom od povećane hiperpigmentacije, osobito kod tamnijih tipova kože. Studija iz 2016. godine pokazala je značajna poboljšanja lentigina nakon samo jedne laserske sesije Q-switched lasera.

Melazma je stanje u kojem se stvaraju hiperpigmentirane mrlje ili mrlje, obično na licu. Studije pokazuju da ih tretmani Q-switched laserom mogu značajno izblijediti unutar tri tretmana jednom mjesečno. Zabilježene su samo blage, privremene nuspojave poput svrbeža. 

Cafe-au-lait su ravne mrlje hiperpigmentirane kože koje se vide kod novorođenčadi. Za studiju iz 2019. u Kini, mrlje od cafe-au-lait kod 471 djeteta tretirane su Q-switch laserima. Prijavljena je ukupna stopa uspješnosti od 79% za uklanjanje cafe-au-lait bez prijavljenih štetnih nuspojava. 

Spider angiom se ponekad naziva paučastim venama zbog svog crvenog ili ljubičastog izgleda poput pauka. Paučaste angiome uzrokuju dilatirane (proširene) krvne žile blizu površine vaše kože. Q-switch laseri korišteni su za smanjenje paučastih angioma na licu i vratu s povoljnim rezultatima. 

Pomlađivanje kože

Laserska liposukcija je neinvazivna alternativa liposukciji s kratkim ili nimalo vremena oporavka. Laseri s Q-sklopkom naširoko se koriste u laserskoj liposukciji, budući da mogu učinkovito smanjiti neželjenu masnoću dok minimaliziraju oštećenje tkiva. Jedno istraživanje iz 2014. pokazalo je da laserska liposukcija Q-switched rezultira 54% manjim gubitkom krvi u usporedbi s tradicionalnom liposukcijom.

Ožiljci od akni mogu se učinkovito tretirati laserom s Q-sklopkom. Studija iz 2022. objavljena u časopisu Medicina pokazala je značajna poboljšanja ožiljaka od akni unutar tri tretmana Q-switch laserom od 1064 nm, koja su se provodila svakih osam tjedana. Nisu zabilježene značajne nuspojave. Tretmani Q-sklopkom smatrani su sigurnima i učinkovitima. 5

Postupci obnavljanja površine kože obično se izvode pomoću lasera s Q-sklopkom. Tretmani imaju za cilj poboljšati tonus i teksturu kože, smanjiti bore i smanjiti proizvodnju masnoće kože. Studija objavljena 2022. otkrila je da su laserski tretmani s Q-switchom značajno smanjili tamne kolutove i bore ispod očiju unutar šest tretmana. 

Jesu li laseri s Q-sklopkom dobri za uklanjanje dlačica?

Laseri s Q-sklopkom odobreni su od strane FDA za posvjetljivanje ili uklanjanje dlačica. 

Kako rade Q-switch laseri

Postoji nekoliko različitih marki lasera s Q-sklopkom, uključujući Nd:YAG lasere s Q-sklopkom, Ruby lasere s Q-sklopkom, aleksandrite lasere s Q-sklopkom i Picosecond Alexandrite lasere. 

Laseri s Q-sklopkom dostupni su u različitim valnim duljinama. Što se tiče uklanjanja tetovaža i hiperpigmentacija, najkorisniji su Q-switched laseri s valnim duljinama od 1064 nm i 532 nm. Duže valne duljine prodiru dublje u kožu.

Na primjer, budući da se crna tinta za tetoviranje taloži u epidermis (drugi) sloj kože, potrebna je valna duljina od 1064 nm da bi se uklonila. Pjege su, s druge strane, nakupina melanina u dermalnom (prvom) sloju kože, tako da je laser od 532 nm prikladniji za njihovo liječenje.

Za razliku od drugih tipova uobičajenih lasera koji emitiraju jednu kontinuiranu lasersku zraku, laseri s Q-sklopkom emitiraju kratke impulse više kondenzirane svjetlosne energije jednolike valne duljine. Prednost ovoga je što omogućuje veću preciznost dok minimalizira nakupljanje topline i oštećenje tkiva ispod kože. 

Uklanjanje tetovaža

Lasersko uklanjanje tetovaža jedina je dokazana metoda uklanjanja tetovaža bez ožiljaka.  Za uklanjanje tetovaže, laser s Q-sklopkom pulsira preko nje, usmjeravajući svoju svjetlosnu energiju prema tinti. Energiju apsorbiraju čestice tinte, koje se zatim razbijaju u sitne komadiće.

U danima nakon laserskog postupka, imunološki sustav tijela apsorbira čestice tinte putem limfnog sustava, koje se zatim filtriraju iz vašeg tijela. Nakon postupka, tetovaža će postupno izblijediti tijekom sljedećih tjedana.

Laserski tretmani obično se rade svakih šest tjedana. Ovisno o veličini i boji tetovaže, može biti potrebno više sesija, ponekad i do dvadeset. To može ovisiti o bojama tetovaže, vrsti tinte koja je korištena, kada je tetovaža napravljena i još mnogo toga. 

Često se tetovaže ne mogu potpuno ukloniti. Konkretno, višebojne i slojevite tetovaže, kao što su maske za tetovaže, mogu biti teže ukloniti. 

Hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija se javlja kada postoji prekomjerna proizvodnja melanina, prirodnog pigmenta u koži, kosi i noktima. Melanin se proizvodi u epidermisu kože (drugi sloj), gdje se proizvodi kolagen.

Q-switch laseri smanjuju hiperpigmentaciju na sličan način na koji rade tetovaže. Q-switch laser usmjerava svjetlosnu energiju u epidermu, razbijajući višak pigmentacije. Višak melanina zatim apsorbira limfni sustav i filtrira iz tijela.

U danima i tjednima nakon Q-switch laserskog tretmana kože, tretirana koža će početi raditi na proizvodnji kolagena, pomažući stanicama kože da poprave kožu kako tetovaža blijedi.

Prije tretmana

Prije laserskog postupka obično su potrebne konzultacije s liječnikom ili dermatologom. Tijekom vašeg savjetovanja, vaš pružatelj usluga može:

 • Procijenite svoj tip kože i opće zdravstveno stanje
 • Raspitajte se o svom režimu njege kože
 • Raspitajte se o lijekovima ili alergijama, ako ih ima
 • Pitajte što želite postići svojim postupkom
 • Razgovarajte o svojim mogućnostima
 • Preporučite tijek liječenja
 • Navedite procjenu potrebnog broja laserskih sesija

Savjetovanje je sjajno vrijeme za postavljanje pitanja.

U potpunosti ovisi o tome hoćete li nakon konzultacija nastaviti s procedurom. U nekim slučajevima vaš pružatelj usluga može obaviti postupak unutar istog dana. U drugim slučajevima možda ćete morati rezervirati za kasniji datum.

Oštećenja od sunca, nastala prije ili nakon zahvata, mogu utjecati na rezultate laserskog zahvata. Uvijek zaštitite svoju kožu nošenjem dugih slojeva i kreme za sunčanje na područjima izloženim suncu.

Uoči vašeg postupka, vaš pružatelj usluga može od vas tražiti da izbjegavate korištenje pilinga, pilinga, krema za izbjeljivanje ili retinoida na području kože koje se tretira. Također vas mogu zamoliti da izbjegavate sunce.

Dan liječenja

Vaš pružatelj usluga može, ali i ne mora zahtijevati da nosite medicinski ogrtač. Oni mogu nanijeti umrtvljujuću kremu ili lokalni anestetik na vašu kožu prije početka postupka. Također ćete dobiti štitnike za oči kako biste zaštitili oči. 

Za tretmane Q-switched laserom, pružatelji bi trebali napraviti ‘testnu točku’ na koži kako bi bili sigurni da su laser i njegove postavke kompatibilne s vašim tipom kože. 

Tretmani s Q-switched laserom mogu trajati od 10 do 45 minuta, ovisno o postupku i veličini ili slojevitosti područja tretmana.

Nakon toga, možda ćete dobiti mogućnost zakazivanja sljedećeg laserskog tretmana, ako je potrebno. Između svake laserske sesije mora proći najmanje šest do osam tjedana. 

Oporavak

Nakon što vaš Q-switched laserski tretman završi, vaš pružatelj će pokriti tretirano područje sterilnim zavojem. Vaš pružatelj usluga može od vas tražiti da:

 • Držite tretirano područje pokriveno 24 do 48 sati
 • Izbjegavajte namakanje područja kože u vodi
 • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost
 • Izbjegavajte dodirivanje, svrbež ili čačkanje tretiranog područja

Možda ćete trebati nanijeti antibiotsku ili antiseptičku mast na tretirano područje i držati ga pokrivenim 7 do 10 dana. 

Laserska sigurnost Q prekidača

Laserska tehnologija Q-switched općenito se smatra sigurnom i učinkovitom. Osim toga, studije su otkrile visoku razinu zadovoljstva pacijenata nakon Q-switched laserskih tretmana.

Jedna takva studija iz 2022. procijenila je sigurnost i učinkovitost Q-switched lasera od 1064 nm za tretiranje tamnih kolutova i bora ispod očiju.

Fotografije prije i poslije pokazuju tretmane Q-switched laserom koji su rezultirali jasnim smanjenjem bora i melanina. Jedine prijavljene nuspojave bile su blaga iritacija i crvenilo, koji su trajali samo nekoliko dana nakon zahvata.

Lasere s Q-sklopkom smije koristiti samo kvalificirani zdravstveni djelatnik u svrhu za koju su namijenjeni. Oporavak i naknadna njega posebno su važni kako bi se osiguralo pravilno cijeljenje i kvalitetni rezultati.

Moguće nuspojave

Nuspojave nakon tretmana Q-switched laserom nisu uobičajene, ali mogu uključivati: 

 • Hiperpigmentacija, ponekad zbog upale ili preblizu laserskih tretmana
 • Nizak rizik od ožiljaka
 • Rijetko, alergijska reakcija na fragmentiranu tintu za tetovažu
 • Otekline i modrice
 • svrbež

Odmah se obratite svom liječniku ako vam se pojave mjehurići ili znakovi infekcije.

Tko ne bi trebao dobiti Q-Switch laserski tretman?

Ne smijete se liječiti Q-switch laserom ako imate aktivnu virusnu, bakterijsku ili gljivičnu infekciju kože. Lasersko liječenje se ne preporučuje kada postoji neaktivna herpes infekcija jer je prijavljeno da aktivira latentne herpes infekcije. 

Laseri s Q-sklopkom često su korišteni laseri za liječenje mnogih stanja kože, od promjena pigmenta do uklanjanja tetovaža. Vrsta lasera i navedena valna duljina ovise o svakoj osobi i razlogu zbog kojeg je podvrgnuta laserskom tretmanu.

Laserska terapija s Q-sklopkom može biti učinkovit tretman za stanje vaše kože ili uklanjanje tetovaža. Bez obzira na razlog, svakako pitajte svog liječnika o svim pitanjima koja imate o postupku i svim posebnim uputama koje morate slijediti kako biste dobili najbolji ishod.

Powered by Aestetica Web Design © 2024