Excimer Laser estetska kirurgija

Klitoroplastika: Što je to i za koga se izvodi?

Klitoroplastika je zahvat koji se radi na klitorisu (malom, vidljivom dijelu ženskih genitalija). Ovaj zahvat je rijedak i izvodi se nakon mnogo razgovora s kirurgom. Može se raditi na odraslima, tinejdžerima i maloj djeci. Klitoroplastika se može izvesti na pacijentu s kongenitalnom hiperplazijom nadbubrežne žlijezde, ženskim pseudo hermafroditizmom ili dvosmislenim genitalijama.

Klitoroplastika je rijedak kirurški zahvat koji se izvodi na klitorisu, malom i vidljivom dijelu ženskih genitalija koji je primarni izvor seksualnog užitka kod žena. Klitoroplastika ima za cilj stvaranje klitorisa normalnog izgleda i očuvanje osjeta u tom području, a može se izvoditi kod odraslih, tinejdžera i djece sa stanjima kao što su kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlijezde, ženski pseudohermafroditizam ili dvosmislene genitalije.

Postoje različite vrste zahvata klitoroplastike, uključujući recesiju i smanjenje klitorisa, a odabir operacije ovisi o razlogu zahvata te anatomiji i preferencijama pojedine pacijentice. Klitoroplastika je složena operacija koja nosi rizike, poput gubitka osjeta ili prokrvljenosti klitorisa, te zahtijeva opsežne konzultacije s pacijentom, njegovim roditeljima (ako je pacijent dijete) te vještim i iskusnim kirurgom.

Iako je klitoroplastika i dalje kontroverzna tema i ne bez etičkih i društvenih implikacija, ona može biti nužna i korisna opcija liječenja za neke osobe s genitalnim anomalijama. 

Što je klitoroplastika?

Klitoroplastika je rijedak kirurški zahvat koji se izvodi na klitorisu, malom, vidljivom dijelu ženskih genitalija koji se nalazi na kraju vulve. Klitoris je glavni izvor seksualnog zadovoljstva kod žena. Cilj klitoroplastike je stvoriti klitoris normalnog izgleda i zadržati osjet na tom području.

Kome ide klitoroplastika?

Klitoroplastika se može raditi kod djece, adolescenata i odraslih žena. Češći je kod djece nego kod odraslih. Ovaj se postupak izvodi nakon opsežnog razgovora s roditeljima i kirurgom. Može se koordinirati u vrijeme rekonstruktivne operacije dvosmislenih (ne tipično ženskih ili muških) genitalija.

Zašto je potrebna klitoroplastika?

Klitoroplastika se može koristiti za ispravljanje nekoliko različitih stanja kod djevojčica i žena. To uključuje:

  • Kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlijezde : Djevojčice s teškim oblikom ovog stanja nadbubrežne žlijezde imaju abnormalne genitalije pri rođenju i mogu zahtijevati klitoroplastiku.
  • Ženski pseudo hermafroditizam : žena s ovim stanjem ima jajnike, ali vanjske genitalije koje izgledaju kao muške. To može biti uzrokovano kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, ali to nije uvijek slučaj.
  • Dvosmislene genitalije : Rijetko stanje u kojem se vanjski spolni organi djeteta ne doimaju klasično muškim ili ženskim. To je obično vidljivo pri rođenju ili nedugo nakon rođenja. Roditelji bi trebali dobiti savjetovanje koje će im pomoći da odluče žele li ići na operaciju svog djeteta i kojeg spola žele odgajati svoje dijete.

Kako se izvodi klitoroplastika?

Postoje tri različite vrste klitoroplastike:

  • Recesija klitorisa : Kirurški zahvat za smanjivanje vanjskog dijela klitorisa. To nije uklanjanje klitorisa.
  • Redukcijska klitoroplastika : Smatra se da je to postupak s najboljim izgledima za zadržavanje osjeta u klitorisu. To je također operacija koja će najvjerojatnije stvoriti normalniji izgled genitalija. No, radi se o teškom zahvatu s visokim rizikom poremećaja osjeta i krvotoka u klitorisu.

Na temelju razloga za klitoroplastiku liječnik će preporučiti najbolji zahvat.

Koje su prednosti klitoroplastike?

U dojenčadi i djece s kongenitalnom hiperplazijom nadbubrežne žlijezde, ženskim pseudo hermafroditizmom i dvosmislenim genitalijama (ne klasično ženskim ili muškim), klitoroplastika može biti neophodna i korisna za djetetovu medicinsku i emocionalnu dobrobit. Roditelji bi se trebali temeljito konzultirati sa savjetnicima i liječnicima prije poduzimanja bilo kakvih operacija koje mijenjaju život.

Za neke žene s hipertrofijom klitorisa i kongenitalnom hiperplazijom nadbubrežne žlijezde, uzbuđenje može uzrokovati bol u klitorisu. Klitoroplastika može pomoći u smanjenju boli tijekom seksualne aktivnosti.

Koji su rizici klitoroplastike?

Klitoroplastika je pomalo kontroverzan zahvat, posebice kod odraslih žena koje se na njega odlučuju zbog izgleda. Neki liječnici misle da je rizik od gubitka osjeta živaca veći od kozmetičkih prednosti ako osnovno stanje ne uzrokuje bol.

Potrebna su dugoročnija istraživanja uspjeha klitoroplastike, posebice u slučajevima zahvata koji se izvodi kod male djece.

Powered by Aestetica Web Design © 2024