glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Dr. Mislav Gjurić: Rizici i komplikacije blefaroplastike

Saznajte više o rizicima blefaroplastike (podizanje kapaka), uključujući komplikacije i potencijalne ishode, uz stručni uvid dr. Mislava Gjurić.

Odluku o podvrgavanju operaciji blefaroplastike ne treba uzeti olako, kao i svaki drugi kirurški zahvat, nosi svoje rizike i moguće komplikacije. U ovom smo članku istražili različite rizike i komplikacije povezane s različitim vrstama postupaka blefaroplastike, uključujući gornju, donju, kombiniranu, reviziju i nekirurške opcije. Za stručni uvid konzultirali smo se s dr. Mislavom Gjurićem, renomiranim zagrebačkim plastičnim kirurgom. Dr. Gjurić naglašava važnost razumijevanja ovih rizika i komplikacija prije nego što se odlučite podvrgnuti bilo kojem zahvatu, kao i ključnu ulogu odabira kvalificiranog i iskusnog kirurga. Informiranjem i poduzimanjem potrebnih mjera opreza pacijenti mogu maksimalno iskoristiti dobrobiti blefaroplastike, a rizike svesti na minimum.

Opći rizici i komplikacije

Kad je u pitanju bilo koji kirurški zahvat, uvijek postoje rizici. Blefaroplastika nije iznimka. Neki od općih rizika i komplikacija povezanih s operacijom blefaroplastike uključuju:

 • Anestezijski rizici: Blefaroplastika se obično izvodi u lokalnoj anesteziji uz sedaciju ili općoj anesteziji. Anestezija nosi rizike, poput alergijske reakcije, upale pluća ili srčanog udara.
 • Infekcija: Infekcija je rizik kod bilo kojeg kirurškog zahvata. Znakovi infekcije mogu uključivati crvenilo, oteklinu, vrućicu i gnoj.
 • Hematom i krvarenje: Krvarenje i hematom, nakupina krvi ispod kože, mogu se pojaviti nakon operacije i mogu zahtijevati postupak drenaže.
 • Ožiljci i problemi s cijeljenjem: Ožiljci su neizbježna posljedica operacije. Neki pacijenti mogu imati poteškoća u zacjeljivanju, što rezultira debljim ili širim ožiljcima.
 • Alergijske reakcije: Neki pacijenti mogu biti alergični na kiruršku traku, ljepilo ili anesteziju korištenu tijekom postupka.
 • Prema riječima dr. Mislava Gjurića iz Zagreba, važno je napomenuti da iako je blefaroplastika relativno siguran i uobičajen zahvat, uvijek postoje inherentni rizici povezani s bilo kojom operacijom. Ističe kako bi pacijenti u Hrvatskoj trebali dobro istražiti i izabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga kako bi se eventualne komplikacije svele na minimum.

Što se tiče rizika anestezije, dr. Gjurić napominje da je lokalna anestezija sa sedacijom najčešća metoda blefaroplastike u Hrvatskoj. Međutim, on savjetuje da pacijenti s poviješću alergija ili drugih zdravstvenih stanja trebaju obavijestiti svog kirurga prije zahvata kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Kad je riječ o infekcijama, dr. Gjurić ističe kako pravilna prijeoperacijska higijena i postoperativna njega mogu uvelike smanjiti rizik od infekcije. Dodatno, napominje da pacijenti trebaju pažljivo slijediti upute svog kirurga za njegu rana i sve propisane antibiotike.

Što se tiče hematoma i krvarenja, dr. Gjurić objašnjava da su ove komplikacije relativno rijetke, ali se ipak mogu dogoditi. Savjetuje pacijentima da nekoliko tjedana nakon zahvata izbjegavaju sve aktivnosti koje mogu povećati krvni tlak ili uzrokovati naprezanje očiju kako bi se smanjio rizik od krvarenja.

Dr. Gjurić također napominje da su ožiljci neizbježan ishod svakog kirurškog zahvata, pa tako i blefaroplastike.

Rizici i komplikacije povezani s gornjom blefaroplastikom

Gornja blefaroplastika je zahvat koji se bavi područjem gornjeg kapka. Neki od rizika i komplikacija povezanih s gornjom blefaroplastikom uključuju:

Nepotpuno zatvaranje kapka: U nekim slučajevima, gornja blefaroplastika može dovesti do nepotpunog zatvaranja kapka, što može uzrokovati suhe oči, iritaciju, pa čak i probleme s vidom.

 • Privremene ili trajne promjene vida: Neki pacijenti mogu doživjeti privremene ili trajne promjene vida, kao što je zamagljen ili dvostruki vid, nakon operacije.
 • Asimetrija i nejednaki rezultati: Neravni kapci ili asimetrični rezultati mogući su rizik od gornje blefaroplastike.
 • Ektropij: Ektropij je stanje u kojem se kapak okreće prema van, otkrivajući unutarnju površinu kapka. Može izazvati iritaciju, suhoću i suzenje oka.
 • Ptoza: Ptoza je stanje u kojem se kapak spušta ili nisko visi, što može utjecati na vid i uzrokovati asimetričan izgled.

Prema riječima dr. Mislava Gjurića iz Zagreba, “gornja blefaroplastika je uobičajen zahvat, ali kao i svaka operacija nosi određene rizike”. Jedan od rizika povezanih s ovim postupkom je nepotpuno zatvaranje kapaka, što može uzrokovati suhoću očiju, iritaciju, pa čak i probleme s vidom. Osim toga, pacijenti nakon operacije mogu doživjeti privremene ili trajne promjene u vidu, poput zamagljenog ili dvostrukog vida. “Važno je da pacijenti budu svjesni mogućnosti asimetrije i neujednačenih rezultata nakon gornje blefaroplastike”, upozorava dr. Gjurić. Drugi rizici uključuju ektropij, što je stanje u kojem se kapak okreće prema van, otkrivajući unutarnju površinu kapka, i ptozu, što je stanje u kojem se kapak spušta ili nisko visi, što utječe na vid i uzrokuje asimetričan izgled. Ovi rizici vrijede za pacijente u Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu.

Rizici i komplikacije povezani s donjom blefaroplastikom

Donja blefaroplastika je zahvat koji se bavi područjem donjeg kapka. Neki od rizika i komplikacija povezanih s donjom blefaroplastikom uključuju:

 • Suhe oči: Suhe oči mogu se pojaviti nakon donje blefaroplastike, što može uzrokovati iritaciju, crvenilo i zamagljen vid.
 • Pomak očnog kapka: Donji kapak se može pomaknuti ili pomaknuti s položaja nakon operacije, što rezultira promjenom oblika oka.
 • Ektropij: Ektropij se može pojaviti i nakon donje blefaroplastike, što dovodi do nelagode i izloženosti unutarnje površine kapka.
 • Promjena boje kože: Neki pacijenti mogu doživjeti promjenu boje kože nakon donje blefaroplastike, koja može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci.
 • Trajna oteklina: Oteklina je uobičajena nakon operacije, ali u nekim slučajevima oteklina može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, što dovodi do kašnjenja u zacjeljivanju.

Dr. Mislav Gjurić, plastični kirurg sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska, objašnjava da je donja blefaroplastika postupak koji uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s područja donjeg kapka kako bi se poboljšao izgled podočnjaka i bora. Međutim, kao i svaki drugi kirurški zahvat, postoje rizici i moguće komplikacije povezane s donjom blefaroplastikom.

Objašnjava da je jedan od najčešćih rizika donje blefaroplastike suhoća očiju, koja može nastati zbog oštećenja suznih kanala tijekom operacije. To može uzrokovati nelagodu, crvenilo i zamagljen vid, ali obično je privremeno i nestaje samo od sebe unutar nekoliko tjedana.

Drugi rizik donje blefaroplastike, kako objašnjava dr. Gjurić, jest pomicanje vjeđe. “U izravnom govoru”, napominje da se donji kapak nakon operacije može pomaknuti ili pomaknuti s položaja, što rezultira promjenom oblika oka. To se može ispraviti dodatnim kirurškim zahvatom, ali najbolje je spriječiti nastanak ove komplikacije odabirom iskusnog i vještog kirurga.

Dr. Gjurić također napominje da se nakon donje blefaroplastike može pojaviti ektropij, odnosno izokretanje vjeđe prema van. “U izravnom govoru”, objašnjava da to može izazvati nelagodu i otkriti unutarnju površinu kapka, što dovodi do suhoće, iritacije i suzenja oka. Ova se komplikacija također može ispraviti dodatnim kirurškim zahvatom.

Osim toga, promjena boje kože i trajno oticanje također su potencijalni rizici povezani s donjom blefaroplastikom. U izravnom govoru dr. Gjurić objašnjava da je promjena boje kože obično privremena i prolazi kroz nekoliko tjedana, dok oteklina može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Međutim, napominje da se ti rizici mogu svesti na najmanju moguću mjeru slijedeći postoperativne upute kirurga i izbjegavajući bilo kakve naporne aktivnosti ili dizanje teških tereta tijekom razdoblja oporavka.

Kao i svaki drugi kirurški zahvat, donja blefaroplastika nosi određene rizike i moguće komplikacije. Međutim, odabirom iskusnog i vještog kirurga i pažljivim praćenjem postoperativnih uputa, pacijenti mogu minimizirati ove rizike i postići željene rezultate.

Rizici i komplikacije povezani s kombiniranim podizanjem kapaka

Kombinirano podizanje kapaka je zahvat koji uključuje i gornji i donji kapak. Kombinacija ovih dviju operacija može dovesti do većeg rizika od općih komplikacija, duljeg razdoblja oporavka, vidljivijih ožiljaka i pogrešnog položaja vjeđa.

Kombinirano podizanje kapaka predstavlja veći rizik od općih komplikacija poput infekcija, hematoma, krvarenja i alergijskih reakcija. Operacija je opsežnija, a pacijenti mogu imati dulja razdoblja pod anestezijom, što dovodi do većeg rizika od komplikacija. Dodatno, kombinacija obje operacije može dovesti do većeg gubitka krvi, što dovodi do većeg rizika od hematoma i krvarenja.

Razdoblje oporavka kod kombiniranog podizanje kapaka dulje je nego kod pojedinačnih operacija. Pacijenti mogu osjetiti jaču bol, otekline i modrice, a može proći nekoliko tjedana dok se ne pojave potpuni rezultati. Pacijenti se moraju strogo pridržavati uputa svog kirurga o postoperativnoj njezi kako bi izbjegli bilo kakve komplikacije tijekom razdoblja oporavka.

Kombinirano podizanje kapaka uključuje opsežniji kirurški zahvat, što dovodi do značajnijih rezova i ožiljaka. Ožiljci mogu izgledati vidljiviji i može trebati dulje da izblijede nego kod pojedinačnih operacija. Položaj ožiljaka također može biti uočljiviji, što dovodi do nezadovoljstva rezultatima.

Neispravan položaj kapaka teška je komplikacija koja se može pojaviti nakon kombinirane blefaroplastike. Operacija može rezultirati povlačenjem donjeg kapka prema dolje, uzrokujući abnormalan izgled oka, što dovodi do nelagode i iritacije. U nekim slučajevima kapak se može spustiti ili spustiti, što dovodi do smanjenja vidne oštrine.

Kombinirana blefaroplastika može dovesti do nedovoljne ili prekomjerne korekcije, što dovodi do nezadovoljavajućih rezultata. Nedovoljna korekcija odnosi se na uklanjanje premalo tkiva, što dovodi do nedostatka poboljšanja u izgledu kapaka. Prekomjerna korekcija odnosi se na uklanjanje previše tkiva, što dovodi do šupljeg, udubljenog izgleda. Ove komplikacije mogu zahtijevati revizijski kirurški zahvat kako bi se riješio problem.

Prema riječima dr. Mislava Gjurića, plastičnog kirurga iz Zagreba, Hrvatska, kombinirana blefaroplastika je kompliciraniji zahvat od pojedinačnih operacija i nosi veći rizik od općih komplikacija poput infekcija, hematoma, krvarenja i alergijskih reakcija. Povećani opseg operacije može dovesti do dužih razdoblja pod anestezijom, što dodatno povećava rizik od komplikacija. Štoviše, zbog kombinacije obje operacije, može doći do većeg gubitka krvi, što dovodi do većeg rizika od hematoma i krvarenja.

Dr. Gjurić ističe kako je razdoblje oporavka kod kombinirane blefaroplastike dulje nego kod pojedinačnih operacija. Pacijent može osjetiti jaču bol, otekline i modrice, a može proći nekoliko tjedana dok se ne pojave potpuni rezultati. Postoperativna njega je ključna, a pacijenti se moraju strogo pridržavati uputa svog kirurga kako bi izbjegli bilo kakve komplikacije tijekom razdoblja oporavka.

Kombinirana blefaroplastika uključuje opsežniju operaciju, što dovodi do značajnijih rezova i ožiljaka, koji se mogu činiti vidljivijima i treba im dulje da izblijede nego kod pojedinačnih operacija. Položaj ožiljaka također može biti uočljiviji, što dovodi do nezadovoljstva rezultatima.

Jedna od teških komplikacija povezanih s kombiniranom blefaroplastikom je nepravilan položaj kapaka. Donji kapak može biti povučen prema dolje, uzrokujući abnormalan izgled oka, što dovodi do nelagode i iritacije. U nekim slučajevima kapak se može spustiti ili spustiti, što dovodi do smanjenja vidne oštrine. Nadalje, kombinirana blefaroplastika može dovesti do nedovoljne ili prekomjerne korekcije, što dovodi do nezadovoljavajućih rezultata. Ove komplikacije mogu zahtijevati revizijski kirurški zahvat kako bi se riješio problem.

Rizici i komplikacije povezani s revizijskom blefaroplastikom

Revizijska blefaroplastika korektivna je operacija koja se izvodi kako bi se riješili nezadovoljavajući rezultati prethodnih operacija. Postupak predstavlja nekoliko rizika i komplikacija, uključujući ožiljke na tkivu, asimetriju kapaka, oštećenje živaca, nezadovoljstvo rezultatima i dulje vrijeme oporavka.

Revizijska blefaroplastika uključuje uklanjanje ožiljnog tkiva, što može dovesti do novih ožiljaka. Ožiljno tkivo može biti teže ukloniti, što dovodi do opsežnije operacije i duljeg razdoblja oporavka.

Revizijska blefaroplastika može rezultirati asimetrijom vjeđa, do koje može doći zbog prevelike ili premale korekcije. Asimetrija se također može pojaviti zbog ožiljaka ili oštećenja mišića koji kontroliraju pokrete kapaka.

Revizijska blefaroplastika može dovesti do oštećenja živaca, što dovodi do nedostatka osjeta u kapcima. To može dovesti do nelagode, suhih očiju i drugih komplikacija.

Nezadovoljstvo rezultatima
Revizijska blefaroplastika možda neće rezultirati željenim ishodom, što dovodi do nezadovoljstva rezultatima. Pacijenti moraju imati realna očekivanja i komunicirati svoje ciljeve sa svojim kirurgom kako bi postigli optimalne rezultate.

Revizijska blefaroplastika može zahtijevati dulje vrijeme oporavka od početne operacije. Zahvat može biti opsežniji, zahtijevati značajnije rezove, a pacijenti mogu doživjeti više oteklina, modrica i nelagode.

Rizici i komplikacije povezani s nekirurškim podizanjem kapaka

Nekirurško podizanje kapaka je kozmetički zahvat koji koristi neinvazivne tehnike za poboljšanje izgleda vjeđa. Unatoč tome što je manje invazivna od tradicionalne blefaroplastike, nekirurška blefaroplastika još uvijek ima neke rizike i komplikacije povezane s njom.

Privremeno oticanje i modrice: Otekline i modrice česte su nuspojave nekirurške blefaroplastike. Te se nuspojave obično povlače u roku od nekoliko dana do tjedan dana nakon zahvata. Primjena hladnih obloga i uzimanje lijekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu pomoći u smanjenju oteklina i nelagode.

Rizik od infekcije: Iako nekirurška blefaroplastika ne uključuje rezove ili šavove, još uvijek postoji rizik od infekcije. Korištenje igala i drugih instrumenata tijekom postupka može unijeti bakterije u kožu, što dovodi do infekcije. Pacijenti bi trebali osigurati da klinika koju odaberu ima odgovarajuće sanitarne uvjete i postupke sterilizacije.

Neujednačeni rezultati: Nekirurška blefaroplastika ponekad može rezultirati neujednačenim ili asimetričnim rezultatima. To može biti uzrokovano nizom čimbenika, uključujući tip pacijentove kože i razinu vještina liječnika. Pacijenti bi trebali pažljivo istražiti i odabrati vještog i iskusnog praktičara kako bi smanjili rizik od neujednačenih rezultata.

Alergijske reakcije: Nekirurška blefaroplastika često uključuje upotrebu injektibilnih punila ili drugih tvari, koje mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pacijenata. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati oticanje, crvenilo, svrbež i otežano disanje. Pacijenti koji imaju povijest alergijskih reakcija trebaju obavijestiti svog liječnika prije podvrgavanja postupku.

Nema trajnih rezultata: Nekirurška blefaroplastika obično daje privremene rezultate koji traju nekoliko mjeseci do godinu dana. Pacijenti koji žele dugotrajne rezultate možda će morati proći ponovljene tretmane, što može povećati rizik od komplikacija.

Rizici i komplikacije povezani s odabirom nekvalificiranog kirurga

Odabir nekvalificiranog kirurga za izvođenje blefaroplastike ili bilo kojeg drugog kozmetičkog zahvata može imati ozbiljne posljedice. Pacijenti bi uvijek trebali pažljivo istražiti potencijalne kirurge i odabrati kvalificiranog i iskusnog liječnika.

Kirurške pogreške: Nekvalificiranim kirurzima možda nedostaje potrebna obuka i stručnost za sigurno i učinkovito izvođenje blefaroplastike. Mogu pogriješiti tijekom postupka, poput uklanjanja previše ili premalo kože, što može rezultirati nezadovoljavajućim ili čak opasnim rezultatima.

Povećan rizik od komplikacija: Kirurzi koji nemaju iskustva i obuke u blefaroplastici možda nisu upoznati s potencijalnim rizicima i komplikacijama povezanim s postupkom. To može dovesti do većeg rizika od komplikacija, poput infekcije, hematoma i oštećenja živaca.

Nezadovoljavajući rezultati: Odabir nekvalificiranog kirurga može rezultirati nezadovoljavajućim ili čak izobličenim rezultatima. Pacijenti mogu imati neravne ili asimetrične kapke, ožiljke ili druge kozmetičke probleme.

Trajna oštećenja: U nekim slučajevima odabir nekvalificiranog kirurga može rezultirati trajnim oštećenjem kapaka ili drugih crta lica. To može dovesti do značajnog fizičkog i emocionalnog stresa za pacijenta.

Potreba za revizijskom operacijom: pacijenti koji odaberu nekvalificiranog kirurga možda će morati proći revizijsku operaciju kako bi se ispravili nezadovoljavajući rezultati ili komplikacije. Revizijski kirurški zahvat često je kompliciraniji i riskantniji od početnog zahvata, a može dovesti do još ozbiljnijih komplikacija.

Powered by Aestetica Web Design © 2024