rinoplastika

Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije: Postupak, rizici i iskustva

Mastektomija je jedna od najčešćih kirurških procedura kojom se uklanja dojka kako bi se spriječilo širenje karcinoma. Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije je plastična kirurška procedura koja pomaže ženama da povrate samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti. U ovom članku ćemo se usredotočiti na postupak rekonstrukcije dojke, rizike koji su s njim povezani i iskustva žena koje su prošle kroz taj proces.

Rak dojke ima petogodišnju stopu preživljenja od približno 90%. Nakon mastektomije (kirurško uklanjanje jedne ili obje dojke) za rak dojke, možete razmotriti operaciju rekonstrukcije dojke. To je vrlo osobni izbor s različitim vrstama kirurških pristupa. Rekonstrukcija se ponekad radi tijekom mastektomije, mjesecima ili godinama kasnije, ili se uopće ne radi. 

Vaš kirurški tim može ponuditi različite vrste rekonstrukcije dojke, uključujući operaciju ponovnog stvaranja dojki pomoću vašeg vlastitog tkiva ili umetanje grudnih implantata. 2

Postoje fizička, emocionalna, pa čak i logistička razmatranja koja treba imati na umu kada se odlučujete na operaciju rekonstrukcije dojke. Učenje što više o vašim izborima i procesu može vam pomoći da budete sigurni u svoju odluku.

Ovaj članak govori o rekonstrukciji dojke uključujući dobrobiti, kirurške mogućnosti, rizike, donošenje odluka i oporavak.

Prednosti rekonstrukcije dojke

Način na koji žena osjeća svoje tijelo i svoje grudi nakon raka dojke je osoban i promjenjiv. Mnoge žene navode da rekonstrukcija dojke ima neke pozitivne psihološke prednosti. 

Studija iz 2019. proučavala je žene od 18 do 65 godina. Oni koji su se odlučili na rekonstrukciju prijavili su više rezultate na Indeksu ženske seksualne funkcije, bolju sliku tijela i manju učestalost simptoma depresije. 

Ostale prednosti koje vrijedi uzeti u obzir uključuju:

 • Vraćanje ravnoteže : Gubitak dojke može učiniti da se vaše tijelo osjeća fizički izvan ravnoteže. Općenito, ako se ukloni samo jedna dojka, ljudi doživljavaju promjene u položaju kralježnice. 4 Rekonstrukcija može vratiti simetriju.
 • Izgled tijela : rekonstrukcija također može pomoći u vraćanju uravnoteženijeg izgleda. Za neke žene to poboljšava pristajanje odjeće i emocionalno blagostanje. 5  Rekonstrukcija može pomoći nekim ženama s njihovom seksualnošću. 6
 • Revizija ožiljka : Ponekad ožiljak od mastektomije može biti velik i uočljiv, ili može uzrokovati nelagodu i osip na koži, posebno kada su na mjestima koja materijal grudnjaka pokriva. Rekonstrukcija može minimizirati te probleme. 7
 • Emocionalno zatvaranje : Rana rekonstrukcija povezana je s poboljšanjima u socijalnom i emocionalnom blagostanju. 8 Često je dobivanje rekonstrukcije posljednji korak na ženinom putu prema raku. Mnogima rekonstrukcija dojke pomaže označiti kraj jednog poglavlja i početak novog.

Vrste rekonstrukcije

Vaš kirurg može s vama razgovarati o nekoliko različitih opcija rekonstrukcije dojke. Neki izbori mogu biti prikladniji za vas od drugih. Postavite sva pitanja koja trebate kako biste razumjeli svoje mogućnosti i donijeli informiranu odluku.

Rekonstrukcija tjelesnog tkiva

Korištenje vlastitog tjelesnog tkiva za rekonstrukciju, koje se naziva i autolognorekonstrukcija tkiva je najčešći oblik operacije rekonstrukcije dojke. 9 Koristi kožu, masnoću ili mišiće vašeg vlastitog tijela kako bi ponovno stvorio grudi. Koža dolazi s područja koje bi obično bilo prekriveno odjećom, poput stražnjice ili trbuha. 

Ovim pristupom nova dojka nastaje od živog tkiva. Ova tehnika je općenito prirodnog izgleda i dugotrajna. Režnjevi tjelesnog tkiva često se nazivaju prema mjestu donora – dijelu tijela koji se koristi za izradu novog režnja dojke. 

Vrste režnjeva dojke tjelesnog tkiva uključuju: 10

 • TRAM režanj se uzima iz transverzalnog rektusa abdominisa(dio trbušnih mišića), zajedno s nešto masti i kože. Ova vrsta režnja najbolje funkcionira kod žena koje imaju višak masnoće na trbuhu ili koži trbuha. Obično se preporučuje i ženama koje imaju rekonstrukciju nakon zračenja prsne stijenke.
 • SIEA režanj se uzima iz površinske inferiorne epigastrične arterijeu donjem dijelu trbuha blizu bikini linije. Ova operacija ne uklanja nijedan mišić. Koristi samo kožu, masno tkivo ispod i dio krvnih žila kako bi novoj dojci omogućio protok krvi.
 • DIEP režanj se uzima iz perforatora duboke donje epigastrične arterijerežanj ispod bikini linije i također koristi trbušnu kožu i masno tkivo. Obično se tijekom ove operacije ne uklanjaju mišići.
 • Latissimus dorisi režanj je kada se dio mišića i kože povezan s izvornim dovodom krvi (arterije i vene) u gornjem dijelu leđa pomakne na dojku.

​Vaš kirurg će pregledati i razgovarati s vama o mogućim donorskim mjestima, objasniti postupak, očekivane ishode i kako oba područja (dojke i donorsko mjesto) mogu izgledati nakon operacije rekonstrukcije.

Rekonstrukcija implantata

Za neke žene, rekonstrukcija uključuje korištenje grudnog implantata umjesto vlastitog tjelesnog tkiva za oblikovanje i punjenje dojke. Prsni implantati mogu se preporučiti ženama koje nemaju dovoljno tjelesnog masnog tkiva za režanj tjelesnog tkiva. 

Operacija implantacije grudi uključuje umetanje fiziološke otopine ili silikonskog implantata kako bi se oblikovala dojka. Ovaj proces obično uključuje dvije operacije – jednu za umetanje ekspandera tkiva, drugu za postavljanje samog implantata. 2

Operacija je obično kraća od korištenja vlastitog tkiva i često ima brže razdoblje oporavka. Dvije vrste implantata odobrene su za rekonstrukciju dojke: 11

 • Silikonski implantati se pune sterilnom otopinom slane vode. Rez za fiziološki implantat je manji, ali oni su skloniji borama i valovima. Očito je ako implantat pukne, ali fiziološka otopina unutra sigurna je za vaše tijelo. 12
 • Implantati s fiziološkom otopinom punjeni su medicinskim silikonom i navodno stvaraju prirodniji izgled grudi. Članovi Američkog društva plastičnih kirurga mnogo češće koriste i preporučuju silikon za implantate nego fiziološku otopinu. 13 Međutim, postoji rizik od tihog pucanja silikonskih implantata, pa se obično preporučuju povremeni nadzorni MRI. 

Vaš kirurg će s vama razgovarati o različitim vrstama implantata. Rekonstrukcija implantatima ima veću stopu revizija nego rekonstrukcija tjelesnim tkivom. 

Imajte na umu da ćete, s bilo kojom od opcija, možda trebati dodatne procedure u nastavku. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) jasno daje do znanja da implantati za dojke nisu doživotni uređaji i da se rizik od komplikacija povećava s vremenom. 15 Iz tog razloga možda ćete morati ukloniti ili zamijeniti implantate. Dodatni budući postupci mogu uključivati ​​rekonstrukciju bradavica i operacije za pročišćavanje tkiva dojke i uravnoteženje veličine grudi.​

Širenje tkiva

Bez obzira koju metodu rekonstrukcije odaberete, možda će vam trebati ekspander tkiva. Ovo je privremeni implantat ispunjen fiziološkom otopinom koji postupno rasteže kožu i mišiće kako bi se povećala veličina grudi. Ekspanderi se često umeću tijekom mastektomije 16 i mogu se koristiti za obje vrste implantata.

Ugradnja ekspandera obično nije bolna, ali neke žene mogu osjetiti pritisak tijekom postupka. Ekspander se prvo napuni fiziološkom otopinom, a mjesto operacije pusti se da zacijeli. Postupna punjenja (kroz mehanizam ventila u ekspanderu) počinju nekoliko tjedana nakon mastektomije. 

Dodatno slano punjenje će se dodavati dok se ne postigne željena veličina. To je obično kada je ekspander malo veći od druge dojke. Ako su obje dojke uklonjene, ekspander se puni dok se ne postigne veličina konačne rekonstruirane dojke.

Ako vam je možda potrebna terapija zračenjem dok je ekspander na mjestu, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom. Možda ćete dobiti preporuku za ekspander s plastičnim priključkom umjesto metalnog. 17

Rekonstrukcija bradavica

Kod većine mastektomija uklanjaju se bradavica i areola . Zbog toga često rekonstrukcija dojke uključuje i rekonstrukciju bradavice . Ovo rekreira areolu tamnije boje i uzdignutu bradavicu na vrhu novog brežuljka dojke. Rekonstrukcija bradavice i areole je završna faza rekonstrukcije dojke. Može se izvesti nakon što rekonstruirana dojka zacijeli, što može trajati tri do pet mjeseci. Ovisno o korištenoj tehnici, operacija bradavice može trajati od pola sata do sat vremena. Postoje različiti kirurški pristupi, a najbolji pristup često se temelji na stanju dojke i praksi kirurga.

Neke moguće tehnike rekonstrukcije bradavica uključuju: 

 • Režanj kože : Ovo uključuje uzimanje malih režnjeva kože s rekonstruirane dojke, presavijanje i njihovo šivanje kako bi se izgradila uzbrdica koja postaje bradavica. Dodatna kožna ili sintetička punila mogu pomoći da bradavica izgleda uspravnije, ako je potrebno.
 • Presađivanje kože : Kada nema dovoljno tkiva dojke za stvaranje bradavice, kirurg može upotrijebiti presađivanje kože. Koža se obično uzima s dijela tijela koji bi obično bio skriven ispod odjeće, poput stražnjice ili trbuha.
 • Dijeljenje autolognog presatka/bradavice : Ako je izvedena samo jedna mastektomija i bradavica u nezahvaćenoj dojci je dovoljno velika, dio se može presaditi na novu dojku kako bi se stvorila bradavica.
 • Medicinsko tetoviranje : Tetoviranjem se mogu ponovno stvoriti areola i bradavica prirodnog izgleda. Medicinsko tetoviranje može se raditi samostalno ili uz rekonstrukciju bradavica. Pigment može izblijediti i promijeniti se, što će rezultirati potrebom za naknadnim popravkom. 

Presađivanje kože ima veću stopu komplikacija nakon operacije u usporedbi s postupcima kožnog režnja i medicinskim tetoviranjem. Ozbiljne komplikacije kod rekonstrukcije bradavice su rijetke, ali moguće. U nekim će se slučajevima tkivo s vremenom pokvariti i trebat će ga zamijeniti. Osim toga, rekonstruirana bradavica se s vremenom može spljoštiti i zahtijevati dodatnu operaciju za popravak.

Rizici koje treba uzeti u obzir

Važno je imati ideju o tome što očekivati, uključujući oporavak, rizike povezane s operacijom i probleme koji se mogu pojaviti kasnije. Svaka operacija dolazi s potencijalnim rizicima. 19 Iako je većina ovih rizika rijetka, ipak je dobra ideja biti ih svjestan. Razgovarajte o svim pitanjima ili nedoumicama sa svojim kirurškim timom prije zahvata.

 • Problemi s anestezijom , uključujući alergijsku reakciju
 • Krvarenje
 • Krvni ugrušci
 • Infekcija na mjestu operacije
 • Poteškoće zacjeljivanja rana
 • Umor
 • Seroma (nakupljanje tekućine) u dojci ili na donorskom mjestu) s boli i oteklinom

Neki problemi, iako rijetki, mogu se pojaviti kasnije i mogu uključivati: 20

 • Nekroza(mrtvo tkivo) dijela ili cijele rekonstruirane dojke
 • Gubitak osjećaja za bradavicu ili dojku
 • Problemi na donorskom mjestu uključuju gubitak mišićne snage ili abnormalan izgled
 • Problemi s rukom na istoj strani kao i operacija
 • Problemi s implantatom uključuju curenje, pucanje ili ožiljke
 • Neuravnotežene grudi

Razgovarajte o svim nedoumicama ili problemima sa svojim liječnikom. Možda će biti potrebna dodatna operacija za rješavanje ovih problema. Kod bilo koje operacije, pušenje može odgoditi vrijeme ozdravljenja. Pušači mogu imati dodatne kirurške rizike za ožiljke i dulje vrijeme oporavka. Ponekad može biti potrebna druga operacija za liječenje ovih ožiljaka.

Donošenje odluke

Ako razmišljate ili ste se odlučili na rekonstrukciju dojke, posavjetujte se s kirurgom za rekonstrukciju dojke što je prije moguće nakon dijagnoze raka . Zajedno sa svojim onkologom, vaš tim će vam pomoći da odredite opcije koje bi mogle biti prave za vas. Onkolozi vam mogu pomoći da vas upute do vještog plastičnog kirurga.

Također je dobra ideja razgovarati s drugim ženama koje su imale rekonstrukciju dojke nakon mastektomije. Možda ćete moći pitati o različitim kirurzima, kirurškim pristupima i ishodima (neki će možda biti voljni podijeliti svoje fotografije prije i poslije). Poznavanje drugih koji su prošli kroz slično iskustvo može vam pomoći u podršci na vašem putu.

Vrijeme

Odluka o pravom trenutku za rekonstrukciju dojke je odluka koju trebate donijeti zajedno sa svojim zdravstvenim timom. U osnovi, rekonstrukcija je grupirana u dvije vremenske linije: 

 • Neposredna rekonstrukcija počinje u isto vrijeme kad i vaša operacija raka dojke.
 • Odgođena rekonstrukcija počinje nakon operacije raka dojke. Potreba za terapijom zračenjem, prekomjerna tjelesna težina, pušač ili lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu biti razlozi zbog kojih vaš zdravstveni tim preporučuje odgodu vaše rekonstrukcije.

Neki ljudi odluče uopće ne ići na rekonstrukciju. Iako postoje prednosti zakazivanja početka rekonstrukcije dojke tijekom mastektomije, to vrijeme nije moguće za svakoga. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom kako biste razumjeli prednosti i nedostatke različitih vremenskih opcija.

Postoje prednosti pokretanja procesa rekonstrukcije dok imate mastektomiju. Utvrđeno je da neposredna rekonstrukcija tjelesnim tkivom ili implantatima ima nizak rizik od postoperativnih komplikacija i održava učinkovito liječenje raka. Ako započnete rekonstrukciju tijekom mastektomije, možda ćete moći izbjeći barem jedan dodatni zahvat. Osim toga, rano umetanje i uporaba ekspandera tkiva dovodi do boljih kozmetičkih rezultata od čekanja. Trenutačna rekonstrukcija možda neće biti moguća opcija za vas ako trebate zračenje nakon mastektomije.

Preporuča se pričekati do završetka tretmana zračenjem jer zračenje može trajno utjecati na kožu. Može promijeniti pigment, teksturu i elastičnost kože, što može utjecati na izgled rekonstruiranih grudi. 

Izvješće iz 2018. pokazalo je da je nedavni kirurški napredak omogućio jednu vrstu rekonstrukcije dojke prije zračenja. Zahvat se naziva prepektoralna rekonstrukcija dojke implantatom. Radi se pomoću glatkog podesivog implantata fiziološke otopine postavljenog između prsnog mišića i kože. 24 Učinke dojki rekonstruiranih zračenjem i dalje treba nadzirati i liječiti.

Ostala razmatranja koja mogu utjecati na vrijeme rekonstruktivne kirurgije:

 • Žene koje će trebati liječenje srednje ili uznapredovalog raka dojke
 • Osobe s lokalno uznapredovalim ili upalnim rakom dojke strogo se upozoravaju protiv trenutne rekonstrukcije. Važno je najprije osigurati da je sve zahvaćeno tkivo uklonjeno i da je rak potpuno izliječen.

Ako se ne osjećate sigurni oko odabira rekonstrukcije dojke, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom, ali svakako možete odgoditi svoju odluku. Odgođena rekonstrukcija obično je opcija koju možete odabrati kasnije.

Oporavak

Nakon operacije, vaš liječnik će vam dati lijekove za ublažavanje nelagode i boli. Moći ćete otići kući iz bolnice za nekoliko dana. Očekujte da ćete se tjedan ili dva osjećati umorno i bolno. Vaš tim će vas obavijestiti o svim ograničenjima kretanja ili aktivnosti kojih se trebate pridržavati. Vrijeme potrebno za oporavak ovisi o vrsti rekonstrukcijske operacije koju imate. Općenito, većina se žena počne osjećati bolje za nekoliko tjedana i nastavi s normalnim aktivnostima nekoliko tjedana kasnije.

Nazovite svog liječnika u slučaju neuobičajenog krvarenja, otekline, kvržica, jake boli, curenja tekućine iz dojke ili donorskog mjesta ili bilo kojih drugih simptoma koji vas zabrinjavaju.  Slijedite upute svog kirurga za zbrinjavanje rana i korištenje potporne odjeće. Obavezno postavite sva pitanja koja imate i jasno vam je potrebna naknadna njega dojki.

Operacija rekonstrukcije dojke uključuje nekoliko različitih vrsta zahvata. Vaš tim će vam pomoći da shvatite koje su kirurške opcije najprikladnije za vašu veličinu tijela, strukturu i povijest bolesti. Rekonstrukcija često zahtijeva više zahvata kako bi se u potpunosti postigli željeni rezultati.

Upamtite da imate svako pravo na svoje osjećaje o ovoj odluci – kao i svaka druga žena – i ne postoji “ispravno” ili “pogrešno”. Ako odlučite da rekonstrukcija dojke nije pravi izbor za vas, znajte da niste jedini. Neke žene odluče da se ne podvrgavaju daljnjim operacijama i umjesto toga koriste stvari poput oblika grudi (nazovite ih protezom ) kako bi ponovno stvorile izgled grudi. Druge idu naprijed bez ikakvih pokušaja rekreacije izgleda grudi, u nekim slučajevima ih čak prihvaćaju kao znak pobjede nad svojim rakom.

Često postavljena pitanja [FAQ]

Q: Što je mastektomija?
A: Mastektomija je operacija uklanjanja cijele dojke ili dijela dojke kako bi se liječio ili spriječio rak dojke. 

Q: Kako se provodi rekonstrukcija dojke nakon mastektomije?
A: Rekonstrukcija dojke nakon mastektomije može se provesti odmah nakon operacije mastektomije ili u kasnijem vremenu. Postoje različite tehnike rekonstrukcije, uključujući rekonstrukciju tkiva, rekonstrukciju implanta i kombinaciju tkiva i implantata.

Q: Koliko dugo traje proces rekonstrukcije dojke nakon mastektomije?
A: Vrijeme oporavka i trajanje procesa rekonstrukcije dojke nakon mastektomije ovise o vrsti rekonstrukcije i individualnim faktorima pacijenta. U nekim slučajevima, rekonstrukcija dojke može zahtijevati više od jedne operacije.

Q: Kako se mogu pripremiti za operaciju rekonstrukcije dojke nakon mastektomije?
A: Priprema za operaciju rekonstrukcije dojke uključuje razgovor s kirurgom o različitim tehnikama rekonstrukcije, procjeni rizika i beneficija svake tehnike, te prethodnoj evaluaciji općeg zdravstvenog stanja pacijenta. Kirurg može preporučiti neke promjene u prehrani ili rutini vježbanja kako bi se pacijent optimalno pripremio za operaciju.

Q: Koliko dugo traje oporavak nakon rekonstrukcije dojke nakon mastektomije?
A: Općenito, vrijeme oporavka ovisi o vrsti rekonstrukcije, individualnim faktorima pacijenta i drugim čimbenicima. U nekim slučajevima, pacijent može morati provesti nekoliko tjedana oporavljajući se od operacije, a potpuni oporavak može potrajati nekoliko mjeseci.

Q: Koliko često se moram pregledavati nakon operacije rekonstrukcije dojke nakon mastektomije?
A: Nakon operacije rekonstrukcije dojke, važno je redovito pregledavati dojku kako bi se utvrdile eventualne promjene ili komplikacije. Preporučuje se da se žene pregledavaju jednom godišnje ili prema preporuci svog liječnika.

Powered by Aestetica Web Design © 2024