rinoplastika operacija nosa

Rekonstrukcija dojke: Kako se koriste ekspanderi tkiva

Ekspanderi tkiva su implantabilni, proširivi uređaji koji se koriste u rekonstrukciji dojke nakon mastektomije. Oni se koriste za istezanje kože dojke i mišića stijenke prsnog koša tijekom nekoliko mjeseci kako bi se implantati grudi mogli adekvatno smjestiti. U ovom članku saznajte više o postupku postavljanja i procesu proširenja ekspandera tkiva u rekonstrukciji dojke.

Ako se odlučite za rekonstrukciju svoje dojke ili dojki nakon mastektomije , imate nekoliko opcija, uključujući operaciju ugradnje grudi. Mnogi pacijenti prije zahvata mogu dobiti privremene ekspandere tkiva. To su implantabilni, proširivi uređaji nalik balonu koji se koriste za istezanje kože dojke i mišića stijenke prsnog koša tijekom nekoliko mjeseci. Ekspanderi se koriste kako bi se implantati grudi mogli adekvatno smjestiti.

Ekspander tkiva može se postaviti tijekom mastektomije ili kasnije nakon ozdravljenja.

Što su točno ekspanderi tkiva?

Ekspanderi tkiva imaju silikonske vanjske školjke i unutarnji ventil ili vanjski priključak koji omogućava ubrizgavanje fiziološke otopine koja rasteže kožu tijekom vremena.

Vaš ekspander tkiva trebao bi odgovarati obliku trajnog grudnog implantata koji ćete koristiti. Ovi uređaji dolaze u okruglim, ovalnim i anatomskim oblicima, a mogu imati glatke ili teksturirane površine.

Ekspanderi tkiva nisu trajni.Oni će biti uklonjeni i zamijenjeni trajnim implantatima tijekom sljedećeg kirurškog zahvata.

Prije postupka

Nakon što se posavjetujete sa svojim kirurgom i odlučite za rekonstrukciju implantatima, umetnut će vam ekspander tkiva ili tijekom operacije mastektomije ili nakon što ozdravite.Najčešći scenarij je da se dva postupka dogode istovremeno.

Kada vam se postave ekspanderi tkiva, trebali biste unaprijed dogovoriti da vas netko pokupi i odveze kući iz bolnice nakon operacije.

Postavljanje ekspandera tkiva

Ako vam ekspandere stavljaju u isto vrijeme kad i mastektomiju, ostat ćete pod općom anestezijom tijekom postavljanja ekspandera. Ako ekspandere stavljate kasnije, može se koristiti lokalna anestezija u kombinaciji sa sedativima.

Postupak postavljanja traje jedan do dva sata. Ako ekspandere stavljate u obje dojke, bit će potrebno dvostruko duže.

Mišić koji okružuje ekspander (i kasnije implantat) sprječava njegovo klizanje prema dolje.

Proces proširenja

Nakon što se oporavite od mastektomije i vaš rez zacijeli (oko četiri tjedna nakon operacije), fiziološka otopina bit će ubrizgana u vaš ekspander tkiva kako bi se postupno rastegnula okolna tkiva i stvorio prostor za trajni implantat dojke.

To će se obaviti tijekom niza sastanaka i obično traje dva do šest mjeseci.

Ako vaš ekspander ima unutarnji ventil, vaš kirurg će locirati otvor i dodati fiziološku otopinu kroz iglu uvedenu kroz vašu kožu.Fiziološka otopina ide izravno u vanjske otvore.

Osjećat ćete bol dok se vaši mišići rastežu , ali to obično nestaje za dan ili dva. Ako bol potraje ili se pogorša, obratite se svom kirurgu .

Noviji oblik ekspanzije puni ekspandere ugljičnim dioksidom umjesto fiziološkom otopinom, budući da ekspander na daljinsko upravljanje ispušta plin iz unutarnjeg rezervoara.Vaš pružatelj zdravstvenih usluga može vas obavijestiti je li to opcija za vas i koje bi mogle biti prednosti i mane.

Udobnost između punjenja

Evo nekih stvari koje možete učiniti kako bi vam bilo što ugodnije između ekspanzija tkiva:

  • Izbjegavajte naporne vježbe ili aktivnosti kao što su jogging, skakanje i trčanje, koje mogu uzrokovati poskakivanje grudi.
  • Izbjegavajte vježbe snage koje će zategnuti ili povećati prsne mišiće.
  • Nosite mekane potporne grudnjake bez žica. Možda ćete htjeti upotrijebiti oblik grudi ili podstavu kako biste održali uravnotežen izgled dok se širenje ne završi.
  • Nosite široke bluze, majice i džempere koji vam neće trljati grudi.

Uklanjanje i zamjena ekspandera tkiva

Nakon što se tkivo vašeg prsnog koša dovoljno rastegne, ekspander i ventil bit će uklonjeni i zamijenjeni trajnim implantatom.Operacija će se provesti četiri do šest tjedana nakon zadnjeg punjenja fiziološkom otopinom.

Međutim, ako je terapija zračenjem dio vašeg plana liječenja raka dojke, većina kirurga preferira da je primite dok još imate ekspander tkiva kako bi se ožiljno tkivo uzrokovano zračenjem moglo ukloniti prije postavljanja konačnog implantata.U nekim slučajevima zračena koža nije najbolje okruženje za implantat. Vaš vas estetski kirurg može posavjetovati što je najbolje u vašoj situaciji i kako to može utjecati na vaš ukupni vremenski raspored.

Uklanjanje ekspandera tkiva obično se izvodi ambulantno. Za svaku stranu potrebno je oko sat vremena.Moći ćete ići kući nakon što se oporavite od anestezije.

Rizici i razmatranja

Uz uobičajene rizike kirurškog zahvata , specifični rizici i moguće komplikacije ekspandera tkiva uključuju:

  • Infekcija: ekspander s vanjskim priključkom predstavlja mali rizik od infekcije, stoga je važno održavati priključak čistim.Ako je potrebno, infekcija se može liječiti antibioticima. U nekim slučajevima ekspander će možda trebati ukloniti nekoliko mjeseci dok se infekcija ne riješi. Tada se može umetnuti novi ekspander.
  • Puknuće , curenje ili lom ekspandera: fiziološka otopina koja iscuri neće vam naštetiti i apsorbirat će se u vaše tijelo, ali trebat će vam drugi postupak za popravak ili zamjenu ekspandera .

Iako to nije zdravstveni rizik, trebali biste također biti svjesni nekih činjenica ekspandera tkiva koji će utjecati na izgled vaših grudi:

  • Kvrgavost: Ekspanderi tkiva mogu se namreškati, a njihovi rubovi mogu providjeti ili se lako mogu opipati.Trajni implantati ne bi trebali stvarati te probleme.
  • Asimetrija: ekspanderi tkiva bit će prepunjeni tako da se vaša koža može rastegnuti i ogrnuti kada se postavlja vaš trajni implantat za dojke. Ako imate samo jedan ekspander, vaše grudi će biti asimetrične dok ne dobijete implantat.

Ako putujete avionom

Sigurnosni skeneri i detektori metala u zračnim lukama ponekad mogu otkriti metalne ventile ekspandera tkiva. Pripremite se prije leta tako što ćete od liječnika dobiti potvrdu da imate implantirani metalni predmet.

Proširenje tkiva je relativno jednostavan postupak s minimalnim rizicima i nuspojavama. Iako vaše rekonstruirane grudi neće učiniti da izgledate točno onako kako ste izgledali prije mastektomije, vraćanje vašeg oblika može vam pomoći da vratite osjećaj normalnosti nakon što ste preboljeli rak dojke.

Powered by Aestetica Web Design © 2024