glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Dr. Zoran Veir: Razlika između povećanja grudi i podizanja grudi

Otkrijte razliku između povećanja grudi i podizanja grudi, uključujući prednosti i rizike te kombinirane operacije, uz stručni uvid dr. Zorana Veira iz Zagreba.

Odluka o podvrgavanju operaciji dojke je osobna stvar koju treba pažljivo razmotriti. Ako niste zadovoljni veličinom, oblikom ili položajem svojih grudi, možda razmišljate o povećanju ili operaciji podizanja grudi. Iako ova dva postupka dijele neke sličnosti, bitno su različiti u pristupu i ishodu. Kako bismo bolje razumjeli razlike između ovih zahvata, konzultirali smo se s dr. Zoranom Veirom, renomiranim plastičnim kirurgom iz Zagreba, Hrvatska. U ovom ćemo članku istražiti nijanse svakog postupka, uključujući dobrobiti, rizike i emocionalna razmatranja, kako bismo vam pomogli da donesete informiranu odluku o tome koji je pravi za vas.

Što je povećanje grudi?

Povećanje grudi, također poznato kao augmentacijska mamoplastika, kirurški je zahvat namijenjen povećanju veličine i poboljšanju oblika grudi. Uključuje korištenje implantata ili prijenos masti za povećanje volumena grudi.

Vrste operacija povećanja grudi

Postoje tri vrste operacija povećanja grudi:

 1. Silikonski implantati: Silikonski implantati ispunjeni su silikonskim gelom koji na dojam više nalikuje prirodnom tkivu dojke. Dolaze u različitim oblicima, veličinama i teksturama kako bi zadovoljili individualne potrebe.
 2. Implantati s fiziološkom otopinom: Implantati s fiziološkom otopinom napunjeni su sterilnom slanom vodom. Dostupni su u različitim oblicima, veličinama i teksturama.
 3. Prijenos masti: Prijenos masti uključuje uklanjanje masti s jednog dijela tijela, poput trbuha ili bedara, i ubrizgavanje u grudi. Ova je opcija prikladna za žene koje žele povećanje grudi prirodnog izgleda bez implantata.

Prema riječima dr. Zorana Veira, plastičnog kirurga iz Hrvatske, povećanje grudi je kirurški zahvat koji ženama može pomoći da povećaju veličinu i oblik grudi. Postoje različite vrste operacija povećanja grudi, uključujući silikonske i fiziološke implantate, kao i prijenos masti. “Svaka vrsta operacije povećanja grudi ima svoje prednosti i rizike”, kaže dr. Veir. “Važno je razgovarati o svojim mogućnostima s kvalificiranim plastičnim kirurgom i odabrati metodu koja je prava za vas.” Dr. Veir napominje da iako operacija povećanja grudi može imati pozitivan učinak na ženino samopouzdanje i sliku o tijelu, važno je imati realna očekivanja i razmotriti potencijalne rizike i komplikacije koje su uključene.

Idealan kandidat za operaciju povećanja grudi

Idealan kandidat za operaciju povećanja grudi je žena koja:

 • Želi povećati grudi
 • Ima potpuno razvijene grudi
 • Ima realna očekivanja o ishodu postupka
 • Općeg je dobrog zdravlja
 • Nema aktivnih infekcija dojke niti raka
 • Nije trudna niti doji

Postupak povećanja grudi

Postupak povećanja grudi uključuje nekoliko koraka:

 1. Konzultacije prije operacije: tijekom konzultacija, kirurg će razgovarati o pacijentovoj povijesti bolesti, očekivanjima i ciljevima operacije. Također će obaviti fizički pregled i izmjeriti grudi.
 2. Anestezija i incizija: Kirurg će primijeniti opću anesteziju ili lokalnu anesteziju sa sedativima kako bi osigurao da se pacijent osjeća ugodno tijekom operacije. Zatim će napraviti rezove u pregibu dojke, ispod pazuha ili oko areole.
 3. Postavljanje implantata: Kirurg će postaviti implantate iznad ili ispod prsnog mišića, ovisno o anatomiji pacijenta i željenom ishodu.
 4. Zatvaranje rezova: Kirurg će zatvoriti rezove šavovima ili kirurškom trakom.

Prema riječima dr. Zorana Veira iz Zagreba, operacija povećanja grudi je zahvat kojim se želi povećati veličina i oblik grudi. Tijekom prijeoperacijskih konzultacija, kirurg će razgovarati o pacijentovoj medicinskoj povijesti, očekivanjima i ciljevima operacije, te će izmjeriti grudi. “Tada se primjenjuje anestezija, a kirurg će napraviti rezove u pregibu dojke, ispod pazuha ili oko areole, ovisno o anatomiji pacijenta i željenom ishodu”, objašnjava dr. Veir.

Oporavak i naknadna njega

Nakon operacije povećanja grudi, pacijentice mogu osjetiti otekline, modrice i nelagodu. Trebali bi izbjegavati naporne aktivnosti i dizanje teških tereta nekoliko tjedana nakon operacije. Kirurg će dati posebne upute o tome kako se brinuti za rezove i koje lijekove treba uzimati protiv bolova i oteklina.

Postoperativna njega

Pacijenti bi trebali ići na sve preglede kod svog kirurga kako bi pratili cijeljenje i osigurali da nema komplikacija. Kirurg može preporučiti dodatne testove, kao što je MRI ili mamografija, kako bi se provjerilo ima li implantata puknuća ili drugih problema.

Nastavak normalnih aktivnosti

Pacijenti obično mogu nastaviti normalne aktivnosti, uključujući tjelovježbu, nakon šest tjedana.

Dugotrajna naknadna njega

Žene koje su podvrgnute operaciji povećanja grudi trebale bi redovito odlaziti na preglede kod svog kirurga i razmisliti o zamjeni implantata svakih 10-15 godina.

Što je podizanje grudi?

Podizanje grudi, također poznato kao mastopeksija, kirurški je zahvat namijenjen podizanju i preoblikovanju opuštenih grudi. Zahvat uključuje uklanjanje viška kože i premještanje bradavice i areole na višu poziciju na dojci.

Vrste operacija podizanja grudi

Postoje tri vrste operacija podizanja grudi:

 1. Podizanje sidra: Ovo je najopsežniji tip podizanja grudi, a uključuje rez u obliku sidra koji ide oko areole, niz dojku i duž grudnog nabora.
 2. Podizanje u obliku polumjeseca: Ova vrsta podizanja grudi uključuje mali rez oko gornjeg dijela areole. Pogodan je za žene s blagom opuštenošću i zahtijeva minimalne rezove.
 3. Periareolarni lifting: Ova vrsta dizanja grudi uključuje rez po cijelom opsegu areole. Pogodan je za žene s blagom do umjerenom opuštenošću.

Prema riječima dr. Zorana Veira iz Zagreba, “Podizanje grudi, poznato i kao mastopeksija, kirurški je zahvat kojim se podižu i preoblikuju opuštene grudi. Zahvat uključuje uklanjanje viška kože i pomicanje bradavice i areole na višu poziciju na dojkama. Zahvat se sastoji od uklanjanja viška kože i repozicioniranja bradavice i areole na viši položaj dojke.” “

Dr. Veir također objašnjava da postoje tri vrste operacija podizanja grudi. On kaže: “Podizanje sidra je najopsežnija vrsta podizanja grudi, a uključuje rez u obliku sidra koji ide oko areole, niz dojku i duž grudnog nabora.” Također napominje da polumjesečasti lifting “uključuje mali rez oko gornjeg dijela areole” i prikladan je za žene s blagim opuštanjem, dok periareolarni lift “uključuje rez oko cijelog opsega areole” i prikladan je za za žene s blagom do umjerenom opuštenošću.

Idealan kandidat za operaciju podizanja grudi je žena koja:

 • Ima opuštene ili spuštene grudi zbog starenja, trudnoće ili gubitka težine
 • Ima bradavice koje su usmjerene prema dolje ili padaju ispod grudnog nabora
 • Ima realna očekivanja o ishodu postupka
 • Općeg je dobrog zdravlja
 • Nema aktivnih infekcija dojke niti raka
 • Nije trudna niti doji

Postupak operacije podizanja grudi

Operacija podizanja grudi uključuje nekoliko koraka:

 • Konzultacije prije operacije: tijekom konzultacija, kirurg će razgovarati o pacijentovoj povijesti bolesti, očekivanjima i ciljevima operacije. Također će obaviti fizički pregled i izmjeriti grudi.
 • Anestezija i incizija: Kirurg će primijeniti opću anesteziju ili lokalnu anesteziju sa sedativima kako bi osigurao da se pacijent osjeća ugodno tijekom operacije. Zatim će napraviti rezove oko areole, niz dojku i duž grudnog nabora, ovisno o vrsti podizanja grudi.
 • Preoblikovanje tkiva dojke: Kirurg će ukloniti višak kože i preoblikovati tkivo dojke kako bi podigao i učvrstio grudi.
 • Ponovno postavljanje bradavice i areole: Kirurg će namjestiti bradavicu i areolu na viši položaj na dojci.
 • Zatvaranje rezova: Kirurg će zatvoriti rezove šavovima ili kirurškom trakom.

Oporavak i naknadna njega

Nakon operacije podizanja grudi, pacijentice mogu osjetiti otekline, modrice i nelagodu. Trebali bi izbjegavati naporne aktivnosti i dizanje teških tereta nekoliko tjedana nakon operacije. Kirurg će dati posebne upute o tome kako se brinuti za rezove i koje lijekove treba uzimati protiv bolova i oteklina.

Postoperativna njega

Pacijenti bi trebali ići na sve preglede kod svog kirurga kako bi pratili cijeljenje i osigurali da nema komplikacija. Kirurg može preporučiti dodatne testove, kao što je mamografija, za provjeru raka dojke.

Nastavak normalnih aktivnosti

Pacijenti obično mogu nastaviti normalne aktivnosti, uključujući tjelovježbu, nakon šest tjedana.

Dugotrajna naknadna njega

Žene koje su podvrgnute operaciji podizanja grudi trebale bi redovito odlaziti na preglede kod svog kirurga kako bi se pratio oblik i položaj grudi. Rezultati operacije su dugotrajni, ali čimbenici kao što su starenje, fluktuacije težine i trudnoća mogu utjecati na rezultate tijekom vremena.

Razlike između povećanja grudi i podizanja grudi

Povećanje grudi i podizanje grudi dva su popularna zahvata estetske kirurgije koji mogu pomoći ženama da postignu željenu veličinu i oblik grudi. Dok povećanje grudi uključuje korištenje implantata ili prijenos masti za povećanje grudi, podizanje grudi usmjereno je na podizanje i preoblikovanje opuštenih grudi. U ovom članku ćemo detaljno istražiti razliku između povećanja i podizanja grudi.

Svrha i ciljevi kirurgije

Operacija povećanja grudi izvodi se kako bi se povećala veličina i poboljšao oblik grudi. Pogodan je za žene koje nisu zadovoljne veličinom i oblikom svojih grudi i žele poboljšati svoj izgled. Povećanje grudi može pomoći u poboljšanju samopouzdanja i samopoštovanja stvaranjem proporcionalnijeg i uravnoteženijeg tijela.

S druge strane, operacija podizanja grudi izvodi se kako bi se podigle i preoblikovale opuštene grudi. Idealan je za žene koje su doživjele gubitak volumena i opuštenost grudi zbog faktora kao što su trudnoća, dojenje, starenje i gubitak težine. Operacija podizanja grudi može pomoći vratiti mladenački izgled grudima, poboljšati njihovu simetriju i poboljšati cjelokupnu konturu grudi.

Vrste reza i položaj

Vrste reza i položaj za operaciju povećanja grudi i podizanja grudi su različiti. Za operaciju povećanja grudi, rez se može napraviti u pregibu dojke, ispod pazuha ili oko areole. Postavljanje implantata može biti iznad ili ispod prsnog mišića, ovisno o anatomiji pacijenta i željenom ishodu.

Nasuprot tome, operacija podizanja grudi uključuje rez oko areole, niz dojku i duž grudnog nabora. Višak kože se uklanja, a bradavica i areola se premještaju na višu poziciju na dojci. Veličina i oblik areole također se mogu prilagoditi ako je potrebno.

Vrsta korištene anestezije

Operacija povećanja i podizanja grudi izvodi se u općoj anesteziji. Opća anestezija osigurava da se pacijent osjeća ugodno i nesvjestan tijekom postupka. Prije operacije, anesteziolog će razgovarati o pacijentovoj povijesti bolesti, alergijama i lijekovima kako bi osigurao da je anestezija sigurna.

Promjene u osjetu grudi

Operacija povećanja grudi može uzrokovati privremene ili trajne promjene u osjetu grudi. Neke žene mogu doživjeti gubitak osjeta u bradavicama ili dojkama, dok druge mogu doživjeti povećanu osjetljivost. Ove promjene u osjetu obično su privremene i mogu se poboljšati s vremenom. U rijetkim slučajevima može doći do trajnih promjena u osjetu dojki.

Operacija podizanja grudi također može uzrokovati promjene u osjetu grudi. Međutim, rizik od promjena osjeta manji je nego kod operacije povećanja grudi.

Vrijeme oporavka

Vrijeme oporavka za operaciju povećanja grudi i podizanja grudi razlikuje se ovisno o dobi pacijenta, zdravstvenom stanju i opsegu operacije. Nakon operacije povećanja grudi, pacijentice mogu osjetiti otekline, modrice i nelagodu. Trebali bi izbjegavati naporne aktivnosti i dizanje teških tereta nekoliko tjedana nakon operacije. Pacijenti obično mogu nastaviti normalne aktivnosti, uključujući tjelovježbu, nakon šest tjedana.

Nakon operacije podizanja grudi, pacijentice mogu osjetiti otekline, modrice i nelagodu. Trebali bi izbjegavati naporne aktivnosti i dizanje teških tereta nekoliko tjedana nakon operacije. Pacijenti obično mogu nastaviti normalne aktivnosti, uključujući tjelovježbu, nakon šest tjedana.

Cijena operacije

Cijena operacije povećanja grudi i podizanja grudi varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući iskustvo kirurga, lokaciju i opseg operacije. U Zagrebu, Hrvatska, prosječna cijena operacije povećanja grudi je oko 2.500-4.000 eura, dok je prosječna cijena operacije podizanja grudi oko 3.000-5.000 eura.

Rizici i komplikacije

I povećanje grudi i operacija podizanja grudi nose rizike i moguće komplikacije. Neki od uobičajenih rizika povezanih s operacijom povećanja grudi uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke, rupturu ili curenje implantata, promjene u osjetu grudi i komplikacije povezane s anestezijom.

Rizici povezani s implantatom mogu uključivati kapsularnu kontrakturu, što je otvrdnjavanje ožiljnog tkiva oko implantata, pomicanje ili pomicanje implantata te valovitost ili naboranje implantata.

S druge strane, operacija podizanja grudi također nosi rizike, uključujući krvarenje, infekciju, ožiljke i promjene u osjetu grudi. Pacijentice također mogu doživjeti asimetriju ili neravnine u grudima ili gubitak osjeta bradavica.

Bitno je razgovarati o rizicima i komplikacijama oba postupka sa svojim kirurgom prije donošenja odluke. Vaš kirurg vam može pomoći razumjeti vjerojatnost da ćete doživjeti ove rizike i komplikacije i pružiti vam informacije o tome kako ih svesti na minimum.

Povećanje grudi i operacija podizanja grudi dva su različita postupka koja mogu pomoći ženama da postignu željenu veličinu i oblik grudi. Dok povećanje grudi uključuje korištenje implantata ili prijenos masnoće za povećanje volumena grudi, operacija podizanja grudi osmišljena je za podizanje i preoblikovanje opuštenih grudi.

Ključno je razumjeti razlike između ova dva postupka i konzultirati se s kvalificiranim i iskusnim kirurgom kako biste utvrdili koji je pravi za vas. Vaš kirurg vam može pomoći razumjeti rizike i dobrobiti povezane sa svakim zahvatom i voditi vas u donošenju informirane odluke.

Bez obzira koji postupak odaberete, važno je slijediti upute kirurga prije i poslije operacije kako biste osigurali siguran i uspješan ishod. Uz pravilnu njegu i pažnju, i povećanje grudi i operacija podizanja grudi mogu vam pomoći da postignete željeni izgled i podignete vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

Kombinacija povećanja grudi i podizanja grudi

Iako se operacija povećanja grudi i podizanja grudi može izvesti neovisno, u nekim slučajevima potrebna je kombinacija ta dva postupka kako bi se postigli željeni rezultati. Kombinacija ovih zahvata naziva se augmentacijska mastopeksija ili podizanje grudi implantatima. Ova vrsta operacije može pomoći ženama da postignu puniji, živahniji i mlađi izgled grudi.

Vrste kombinirane kirurgije

Postoje dvije vrste kombiniranih operacija: augmentacijska mastopeksija i mastopeksija s obrnutim T rezom. Augmentacijska mastopeksija uključuje postavljanje implantata u dojku i istovremeno podizanje tkiva dojke. Mastopeksija obrnutim T rezom uključuje pravljenje reza u obliku sidra i uklanjanje viška kože, preoblikovanje tkiva dojke i postavljanje implantata.

Augmentacijska mastopeksija

Povećanje mastopeksije je popularna opcija za žene koje žele povećati veličinu i oblik svojih grudi, a istovremeno ih podići. Postupak uključuje stvaranje reza oko bradavice i okomito niz dojku, zatim postavljanje implantata u tkivo dojke i ponovno postavljanje bradavice više na grudi. Kirurg će ukloniti višak kože i zategnuti preostalo tkivo kako bi stvorio čvršći, mlađi izgled.

Obrnuti T rez Mastopeksija

Mastopeksija obrnutim T rezom je složeniji zahvat koji uključuje pravljenje reza oko bradavice, okomito niz dojku i vodoravno duž grudnog nabora. Kirurg će zatim ukloniti višak kože, preoblikovati tkivo dojke i postaviti implantat. Rez će se zatvoriti šavovima, a pacijentica će nositi kompresijsku odjeću kako bi poduprla tkivo dojke tijekom procesa zacjeljivanja.

Idealan kandidat za kombiniranu operaciju je žena koja želi poboljšati veličinu, oblik i položaj svojih grudi. Ovaj postupak je najprikladniji za žene koje su doživjele značajan gubitak težine, trudnoću ili starenje, što je dovelo do opuštenih grudi s gubitkom volumena. Pacijent bi trebao biti dobrog zdravlja, imati realna očekivanja i razumjeti rizike i dobrobiti postupka.

Postupak kombinirane kirurgije

Prije zahvata pacijent će imati prijeoperacijsku konzultaciju s kirurgom. Kirurg će procijeniti pacijentovu povijest bolesti, obaviti fizički pregled i razgovarati o pacijentovim ciljevima i očekivanjima. Kirurg će također razgovarati o rizicima i prednostima postupka, vrsti anestezije koja se koristi i postoperativnom procesu oporavka.

Anestezija i incizija

Zahvat se obično izvodi u općoj anesteziji. Kirurg će napraviti rezove na unaprijed određenom mjestu i pažljivo podići tkivo dojke kako bi stvorio džep za implantat. Kirurg će zatim umetnuti implantat i preoblikovati tkivo dojke kako bi se postigla željena veličina i oblik.

Ugradnja implantata i preoblikovanje tkiva dojke

Nakon postavljanja implantata, kirurg će namjestiti tkivo dojke i premjestiti bradavicu kako bi se stvorio mladenačkiji izgled. Kirurg će zatim ukloniti višak kože i zategnuti preostalo tkivo kako bi stvorio podignutiji i živahniji izgled.

Zatvaranje rezova

Nakon što kirurg postigne željene rezultate, rezovi će se zatvoriti šavovima. Pacijentica će biti stavljena u kirurški grudnjak ili kompresijsku odjeću kako bi poduprla tkivo dojke i pomogla u procesu zacjeljivanja.

Postoperativna njega

Nakon zahvata, pacijent mora pažljivo slijediti postoperativne upute kirurga. To uključuje uzimanje propisanih lijekova, nošenje kompresijske odjeće i izbjegavanje napornih aktivnosti nekoliko tjedana. Kirurg će zakazati kontrolne preglede kako bi pratio proces ozdravljenja i osigurao da pacijent zacjeljuje ispravno.

Powered by Aestetica Web Design © 2024