lasersko uklanjanje dlacica

Dr. Dinko Kaliterna: Lasersko uklanjanje dlaka – kako djeluje i je li učinkovito

Saznajte više o laserskom uklanjanju uraslih dlaka u Zagrebu. Dr. Dinko Kaliterna pruža stručan uvid u rizike, razmatranja i alternative.

Urasle dlake mogu biti bolan i ružan problem, ali postoje učinkovita rješenja. Lasersko uklanjanje dlaka jedan je od najpopularnijih tretmana za urasle dlačice, no važno je razumjeti rizike i moguće komplikacije prije podvrgavanja postupku. Za stručni uvid u temu razgovarali smo s dr. Dinkom Kaliternom iz Zagreba. Iako je lasersko uklanjanje dlaka općenito sigurno i učinkovito, postoje određeni čimbenici koji mogu utjecati na ishod tretmana, poput tipa kože, debljine i boje dlaka te hormonske neravnoteže. Također je važno uzeti u obzir cijenu i dostupnost laserskog uklanjanja dlaka, kao i alternativnih tretmana poput brijanja, depilacije i depilacijskih krema.

Razumijevanje uraslih dlaka

Urasle dlake česta su kožna bolest koja se javlja kada folikul dlake izraste u kožu umjesto iz nje. Dlake se zatim uvijaju natrag u kožu, uzrokujući upalu i iritaciju.

Uzroci uraslih dlaka mogu biti brojni, uključujući metode uklanjanja dlaka poput depilacije voskom, brijanja i čupanja. Kada se dlaka ukloni iz korijena, folikul dlake postaje podložniji uvijanju natrag u kožu. Ostali uzroci uraslih dlaka uključuju hormonalne promjene, genetiku i stanja kože kao što su akne.

Rizici od uraslih dlaka mogu varirati od blage iritacije do teške infekcije. U nekim slučajevima urasle dlake mogu dovesti do ožiljaka ili hiperpigmentacije.

Simptomi uraslih dlaka uključuju male, uzdignute kvržice na koži, crvenilo, svrbež i upalu.

Uobičajena područja tijela na kojima se razvijaju urasle dlake obično su područja koja se često briju, depiliraju ili čupaju, poput lica, vrata, nogu, pazuha i bikini zone.

Urasle dlake su uobičajeno stanje uzrokovano urastanjem dlaka u kožu, što može dovesti do upale i iritacije. “U Hrvatskoj su urasle dlake čest problem, pogotovo kod onih koji se često briju ili depiliraju”, kaže dr. Dinko Kaliterna, dermatolog iz Zagreba. Dodaje da su metode uklanjanja dlaka, poput depilacije voskom, brijanja ili čupanja, među primarnim uzrocima urastanja dlaka.

Lasersko uklanjanje dlaka za liječenje uraslih dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka popularna je metoda za liječenje uraslih dlaka jer može učinkovito ciljati i uništiti folikul dlake. Proces uključuje korištenje lasera za ciljanje folikula dlake, koji se zatim uništava toplinom lasera.

Kako radi lasersko uklanjanje dlaka? Lasersko uklanjanje dlaka djeluje ciljano na pigment u folikuli dlake, koji apsorbira toplinu iz lasera i zatim se uništava. Okolna koža se štiti rashladnim gelom ili aparatom.

Prednosti laserskog uklanjanja uraslih dlaka uključuju mogućnost ciljanja i uništavanja folikula dlake, što može spriječiti nastanak uraslih dlaka u budućnosti. Osim toga, lasersko uklanjanje dlaka može biti učinkovitije i dugotrajnije od drugih metoda uklanjanja dlaka.

Ograničenja laserskog uklanjanja uraslih dlaka uključuju činjenicu da ono možda neće biti učinkovito na određenim bojama dlaka ili tipovima kože. Osim toga, može biti potrebno više sesija za postizanje željenih rezultata.

Priprema za lasersko uklanjanje uraslih dlaka može uključivati izbjegavanje određenih lijekova i proizvoda za njegu kože, kao i izbjegavanje izlaganja suncu.

Postupak laserskog uklanjanja uraslih dlaka obično uključuje više sesija u razmaku od nekoliko tjedana. Tijekom svake sesije, laser se koristi za ciljanje i uništavanje folikula dlake.

“Lasersko uklanjanje dlaka djeluje ciljajući na pigment u folikuli dlake, koji apsorbira toplinu iz lasera i zatim se uništava. To učinkovito uništava folikul dlake, sprječavajući nastanak budućih uraslih dlaka.”

“Jedna od značajnih prednosti laserskog uklanjanja dlaka za liječenje uraslih dlaka,” objašnjava dr. Kaliterna, “je njegova sposobnost ciljanja i uništavanja folikula dlake. To ga čini učinkovitijom i dugotrajnijom metodom liječenja od drugih metoda uklanjanja dlaka , poput brijanja ili depilacije voskom, koji samo uklanjaju dlačice s površine kože.”

Dr. Kaliterna napominje: “Međutim, važno je napomenuti da lasersko uklanjanje dlaka možda neće biti učinkovito na određenim bojama dlaka ili tipovima kože. Na primjer, osobe sa svijetlim dlakama ili tamnijom kožom možda nisu dobri kandidati za lasersko uklanjanje dlaka Od ključnog je značaja konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za lasersko uklanjanje dlaka kako biste utvrdili je li ova metoda prava za vas.”

“Nadalje, može biti potrebno više sesija da bi se postigli željeni rezultati”, kaže dr. Kaliterna. “Proces laserskog uklanjanja uraslih dlaka obično uključuje više sesija, u razmaku od nekoliko tjedana. Tijekom svake sesije, laser se koristi za ciljanje i uništavanje folikula dlake. Ovaj proces liječenja zahtijeva strpljenje i predanost pacijenta, ali rezultati mogu vrijedan toga.”

Dr. Kaliterna naglašava da je “važno pripremiti se za lasersko uklanjanje dlaka izbjegavanjem određenih lijekova i proizvoda za njegu kože, kao i izbjegavanjem izlaganja suncu. Ovo je kako bi se osiguralo da je koža u najboljem mogućem stanju prije tretmana i da bi se minimaliziralo rizik od komplikacija tijekom procesa.”

U Hrvatskoj je lasersko uklanjanje dlaka sve popularnije za liječenje uraslih dlaka, kaže dr. Kaliterna. “To je sigurna i učinkovita metoda koja može pružiti dugoročne rezultate onima koji pate od ovog stanja kože. Kao dermatolog, preporučujem konzultacije s kvalificiranim stručnjakom kako biste utvrdili je li lasersko uklanjanje dlaka prava opcija liječenja za vaše specifične potrebe .”

Njega nakon laserskog uklanjanja uraslih dlaka

Uobičajene nuspojave laserskog uklanjanja uraslih dlaka uključuju crvenilo, oticanje i blagu nelagodu. U nekim slučajevima mogu se pojaviti mjehurići ili ožiljci.

Kako riješiti nuspojave mogu uključivati korištenje gela za hlađenje ili obloge od leda, izbjegavanje izlaganja suncu i izbjegavanje određenih proizvoda za njegu kože.

Kada potražiti liječničku pomoć može biti potrebna ako se pojave ozbiljne nuspojave, kao što su infekcija ili prekomjerno oticanje.

Njega nakon tretmana može uključivati izbjegavanje izlaganja suncu i određenih proizvoda za njegu kože, kao i održavanje tretiranog područja čistim i hidratiziranim.

Očekivani rezultati laserskog uklanjanja uraslih dlaka mogu se razlikovati ovisno o pojedincu i težini uraslih dlaka. Međutim, mnogi pojedinci doživljavaju značajno smanjenje broja uraslih dlaka nakon tretmana laserskog uklanjanja dlaka.

“Ključno je razumjeti uobičajene nuspojave laserskog uklanjanja dlaka, uključujući crvenilo, otekline i blagu nelagodu. Iako su ove nuspojave obično blage i kratkotrajne, u nekim slučajevima mogu se pojaviti mjehurići ili ožiljci. Kako bi se riješili ovih nuspojava učinaka, bitno je poduzeti odgovarajuće mjere naknadne skrbi.”

Dr. Kaliterna objašnjava: “Jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje nuspojava nakon laserskog uklanjanja dlaka je korištenje rashlađujućeg gela ili obloga leda za smanjenje upale i umirivanje kože. Također je važno izbjegavati izlaganje suncu i određene proizvode za njegu kože koji mogu iritirati tretirano područje. Pacijenti bi se trebali posavjetovati sa svojim dermatologom kako bi utvrdili koji su proizvodi sigurni za korištenje nakon tretmana.”

“Ključno je potražiti liječničku pomoć ako se pojave teške nuspojave, poput infekcije ili pretjeranog oticanja”, savjetuje dr. Kaliterna. “U nekim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi na recept za upravljanje ovim nuspojavama.”

Dr. Kaliterna naglašava da je “Njega nakon tretmana također ključna za optimalne rezultate. Pacijenti bi trebali izbjegavati izlaganje suncu i određene proizvode za njegu kože koji mogu iritirati tretirano područje. Održavanje tretiranog područja čistim i vlažnim također je bitno za optimalno zacjeljivanje i sprječavanje infekcija.”

Kada raspravlja o očekivanim rezultatima laserskog uklanjanja uraslih dlaka, dr. Kaliterna kaže: “Rezultati mogu varirati ovisno o pojedincu i ozbiljnosti uraslih dlaka. Međutim, mnogi pojedinci dožive značajno smanjenje broja uraslih dlaka nakon tretman laserskog uklanjanja dlaka. Važno je napomenuti da može biti potrebno više sesija za postizanje željenih rezultata, a pacijenti trebaju biti spremni na dugoročnu predanost procesu liječenja.”

U Hrvatskoj je sve popularnije lasersko uklanjanje uraslih dlaka, napominje dr. Kaliterna. “Kao dermatolog, preporučujem da pacijenti potraže liječenje od kvalificiranog stručnjaka koji ima veliko iskustvo u laserskom uklanjanju uraslih dlaka. Slijedeći odgovarajuće mjere naknadne njege i radeći s kvalificiranim stručnjakom, pacijenti mogu postići optimalne rezultate i uživati u dugotrajnom olakšanju od uraslih dlaka.”

Rizici i razmatranja laserskog uklanjanja uraslih dlaka

Kao i svaki medicinski postupak, lasersko uklanjanje dlaka nosi određene rizike i moguće komplikacije. Iako su rizici općenito niski, važno je biti svjestan njih prije podvrgavanja liječenju. Neki od mogućih rizika i komplikacija laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

 • Iritacija kože i crvenilo: ovo je najčešća nuspojava laserskog uklanjanja dlaka. Obično nestaje unutar nekoliko sati, ali ponekad može trajati nekoliko dana.
 • Hiperpigmentacija: kod tamnijih tipova kože može doći do privremenog tamnjenja ili posvjetljivanja kože na tretiranom području. To se obično riješi u roku od nekoliko mjeseci.
 • Hipopigmentacija: Kod svjetlijih tipova kože može doći do privremenog posvjetljenja kože na tretiranom području. To se obično riješi u roku od nekoliko mjeseci.
 • Opekline i mjehuri: U rijetkim slučajevima lasersko uklanjanje dlaka može uzrokovati opekline ili mjehure. Vjerojatnije je da će se to dogoditi ako tretman izvodi neiskusni ili nekvalificirani tehničar.
 • Ožiljci: Iako su rijetki, u nekim slučajevima mogu nastati ožiljci. Vjerojatnije je da će se to dogoditi ako se tretman izvodi na preplanuloj ili suncem opečenoj koži.
 • Ozljeda oka: Ako se lasersko uklanjanje dlaka izvodi na licu, postoji rizik od ozljede oka ako se ne koristi odgovarajuća zaštita za oči.

Čimbenici koji utječu na ishod liječenja

Uspjeh laserskog uklanjanja uraslih dlaka ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući:

 • Tip kože: Osobe svijetle kože i tamnih dlaka obično najbolje reagiraju na lasersko uklanjanje dlaka. Osobama s tamnijim tonovima kože ili svjetlijom kosom može biti potrebno više tretmana za postizanje željenih rezultata.
 • Debljina i boja dlaka: Deblje, tamnije dlačice obično bolje reagiraju na lasersko uklanjanje dlaka od finijih, svjetlijih dlaka.
 • Područje tretmana: Određena područja tijela, kao što su lice i bikini zona, mogu zahtijevati više tretmana nego druga kako bi se postigli željeni rezultati.
 • Hormonska neravnoteža: Hormonska neravnoteža, poput one uzrokovane sindromom policističnih jajnika (PCOS), može otežati postizanje dugotrajnih rezultata laserskim uklanjanjem dlaka.

Cijena i dostupnost laserskog uklanjanja uraslih dlaka

Cijena laserskog uklanjanja uraslih dlaka može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući veličinu područja tretmana, broj potrebnih tretmana i lokaciju pružatelja usluga. U Zagrebu, Hrvatska, cijene se obično kreću od 30-200 eura po tretmanu, ovisno o području koje se tretira.

Lasersko uklanjanje dlaka široko je dostupno u Zagrebu, a tu uslugu nude mnoge klinike i pružatelji usluga. Važno je istražiti i odabrati uglednog dobavljača s iskusnim i kvalificiranim tehničarima.

Sigurnosne mjere i kontraindikacije

Prije nego što se podvrgnete laserskom uklanjanju dlaka, važno je osigurati da ste dobar kandidat za postupak. Neki ljudi možda nisu prikladni za lasersko uklanjanje dlaka zbog određenih zdravstvenih stanja ili lijekova koje uzimaju. Važno je razgovarati o svojoj povijesti bolesti sa svojim liječnikom prije podvrgavanja liječenju.

Prije i nakon laserskog uklanjanja dlaka potrebno je poduzeti određene sigurnosne mjere, kao što je izbjegavanje izlaganja suncu i korištenje krema za sunčanje širokog spektra. Vaš liječnik će vam dati posebne upute kojih se trebate pridržavati kako biste smanjili rizik od komplikacija.

Alternative laserskom uklanjanju uraslih dlaka

Iako je lasersko uklanjanje dlaka učinkovit tretman za urasle dlake, postoje druge alternative koje bi mogle biti prikladnije za neke ljude. To uključuje:

 • Brijanje: Brijanje je brz i jednostavan način za uklanjanje dlaka, ali može dovesti do urastanja dlaka i opeklina od britvice.
 • Depilacija voskom: Depilacija voskom uklanja dlačice iz korijena, što može spriječiti urastanje dlaka. Međutim, može biti bolno i možda nije prikladno za osobe s osjetljivom kožom.
 • Kreme za depilaciju: Kreme za depilaciju djeluju tako da rastvaraju dlačice na površini kože. Iako su jednostavni za upotrebu i relativno bezbolni, mogu izazvati iritaciju kože i možda neće biti učinkoviti za svakoga.
 • Elektroliza: Elektroliza je trajnija opcija uklanjanja dlaka koja koristi sićušnu iglu za uništavanje folikula dlake. To može biti dugotrajno i može zahtijevati više sesija, ali je dobra opcija za osobe s tamnijim tonovima kože ili svjetlijim dlakama koje možda nisu prikladni kandidati za lasersko uklanjanje dlaka.

Lasersko uklanjanje dlaka – nuspojave

Iako je postupak općenito siguran, postoje neke nuspojave kojih bi pacijenti trebali biti svjesni prije podvrgavanja liječenju.

Jedna od najčešćih nuspojava laserskog uklanjanja dlaka je iritacija kože. To se može manifestirati kao crvenilo, oteklina ili blaga nelagoda. U većini slučajeva ove su nuspojave privremene i povući će se same od sebe unutar nekoliko sati do nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima na koži se mogu pojaviti mjehuri ili čak ožiljci.

U rijetkim slučajevima pacijenti mogu doživjeti ozbiljnije nuspojave, poput infekcija kože ili opeklina. Ove se nuspojave mogu pojaviti ako se laser ne koristi ispravno ili ako je pacijentova koža posebno osjetljiva. Neophodno je raditi s kvalificiranim i iskusnim stručnjakom kako biste smanjili rizik od ovih komplikacija.

Kako bi riješili nuspojave laserskog uklanjanja dlaka, pacijenti bi trebali slijediti odgovarajuće mjere naknadne njege. To može uključivati nanošenje rashladnog gela ili obloga leda na tretirano područje kako bi se smanjila upala i umirila koža. Pacijenti također trebaju izbjegavati izlaganje suncu i određene proizvode za njegu kože koji mogu iritirati tretirano područje.

Ako pacijent doživi teške nuspojave, kao što je prekomjerno oticanje ili infekcija, treba odmah potražiti liječničku pomoć. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi na recept za upravljanje ovim nuspojavama.

Važno je napomenuti da ozbiljnost i trajanje nuspojava laserskog uklanjanja dlaka može varirati ovisno o pojedincu i području koje se tretira. Neki pacijenti mogu doživjeti više nuspojava od drugih, a neka područja tijela mogu biti osjetljivija od drugih.

Unatoč mogućim nuspojavama laserskog uklanjanja dlaka, postupak je općenito siguran i učinkovit za većinu pojedinaca. Radeći s kvalificiranim i iskusnim stručnjakom i slijedeći odgovarajuće mjere naknadne skrbi, pacijenti mogu smanjiti rizik od nuspojava i postići optimalne rezultate.

Lasersko uklanjanje dlaka – iskustva 

Istražujemo iskustva ljudi koji su bili podvrgnuti laserskom uklanjanju dlaka, dobrobiti postupka te moguće rizike i nuspojave.

Jedna od najznačajnijih prednosti laserskog uklanjanja dlaka je to što je ono dugoročno rješenje za neželjene dlačice. Dok tradicionalne metode uklanjanja dlaka poput brijanja, depilacije voskom i niti nude privremene rezultate, lasersko uklanjanje dlaka može trajno smanjiti rast dlaka.

Ljudi koji su bili podvrgnuti laserskom uklanjanju dlaka opisuju iskustvo o glatkijoj, mekšoj koži i poboljšanom samopouzdanju. Postupak se najčešće koristi za uklanjanje dlaka s nogu, ruku, ispod pazuha, bikini zone i lica.

Međutim, postoje i potencijalni rizici povezani s laserskim uklanjanjem dlaka. Postupak može izazvati crvenilo, oteklinu i blagu nelagodu. U nekim slučajevima mogu se pojaviti mjehurići ili ožiljci. Osim toga, lasersko uklanjanje dlaka možda neće biti učinkovito za osobe s određenim tipovima kože i dlaka, poput plave ili sijede kose.

Neophodno je odabrati kvalificiranog i iskusnog tehničara za lasersko uklanjanje dlaka kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Pacijenti bi također trebali biti svjesni mogućih rizika i nuspojava te o njima razgovarati sa svojim tehničarom prije podvrgavanja zahvatu.

Lasersko uklanjanje dlaka je siguran i učinkovit tretman uraslih dlaka, s minimalnim rizicima i komplikacijama. Iako cijena i dostupnost postupka mogu varirati, on je široko dostupan u mnogim područjima. Međutim, važno je odabrati uglednog pružatelja usluga s kvalificiranim tehničarima kako biste smanjili rizik od komplikacija. Osobe koje nisu prikladni kandidati za lasersko uklanjanje dlaka mogu razmotriti druge mogućnosti uklanjanja dlaka, poput brijanja, depilacije voskom, kremama za depilaciju ili elektrolizom.

Lasersko uklanjanje dlaka – Cjenik

Lice – cijelo659,00 kn (87,6 €)
Prostor izmedju obrva109,00 kn (14,49 €)
Brada197,00 kn (26,2 €)
Zulufi197,00 kn (26,2 €)
Obrazi197,00 kn (26,2 €)
Nadusnica131,00 kn (17,4 €)
Nos131,00 kn (17,4 €)
Uši197,00 kn (26,2 €)
Oblik brade329,00 kn (43,75 €)
Sternum područje197,00 kn (26,2 €)
Prsa659,00 kn (87,6 €)
Trbuh791,00 kn (105,1 €)
Prsa + trbuh1.250,00 kn (166,2 €)
Cijele ruke999,00 kn (132,8 €)
Podlaktice550,00 kn (73,14 €)
Gornji dio ledja (bez lumbalnog)791,00 kn (105,1 €)
Lumbalno područje791,00 kn (105,1 €)
Ledja + lumbalno područje1.300,00 kn (172,9 €)
Bradavice197,00 kn (26,2 €)
Crta ispod pupka197,00 kn (26,2 €)
Pazusi350,00 kn (46,5 €)
Prepone – bikini350,00 kn (46,5 €)
Prepone – brazilski400,00 kn (53,2 €)
Prepone cijele – hollywood450,00 kn (60,0 €)
Stražnjica791,00 kn (105,1 €)
Bedra791,00 kn (105,1 €)
Potkoljenice791,00 kn (105,1 €)
Noge – cijele1.400,00 kn (186,2 €)
Nožni prsti131,00 kn (17,4 €)
Prsti131,00 kn (17,4 €)

Powered by Aestetica Web Design © 2024