Autologna rekonstrukcija dojke – veće zadovoljstvo pacijenata

Autologna rekonstrukcija dojke – veće zadovoljstvo pacijenata

Žene koje se podvrgavaju autolognoj rekonstrukciji dojke – u kojoj se dojka rekonstruira korištenjem pacijentičinih vlastitih tkiva – izvješćuju o većem zadovoljstvu svojim dojkama na kontrolnom pregledu u usporedbi s onima koje se podvrgavaju rekonstrukciji temeljenoj na implantatima, izvješćuje studija u posebnom listopadskom dodatku Plastic and Reconstructive Surgery® , službeni medicinski časopis Američkog društva plastičnih kirurga

Članak se pojavljuje kao dio dodatka posvećenog novom istraživanju o trenutnim rezultatima u rekonstrukciji dojke.

Veća psihološka i seksualna dobrobit nakon rekonstrukcije dojke

Studija je uspoređivala mjere kvalitete života (QoL) kod žena koje su birale različite opcije za rekonstrukciju dojke nakon mastektomije zbog raka dojke. Analiza je uključila 63 žene koje su odabrale autolognu rekonstrukciju, izvedenu pomoću režnja vlastite kože i tkiva pacijentice; i 75 žena koje su se odlučile za rekonstrukciju temeljenu na implantatima.

Koristeći potvrđeni upitnik BREAST-Q, pacijentice su ocjenjivale “zadovoljstvo grudima” i druge rezultate kvalitete života prije operacije i šest tjedana i šest mjeseci nakon. Prije operacije, žene u autolognoj skupini imale su niže rezultate na svim mjerenjima BREAST-Q. To uključuje niže rezultate zadovoljstva grudima: prosječno 49 bodova (na ljestvici od 0 do 100) u usporedbi s 59 bodova za žene koje biraju rekonstrukciju temeljenu na implantatima.

Žene koje su se odlučile na autolognu rekonstrukciju imale su veće stope teških komplikacija: 27% naspram 12%. To je bilo u skladu s opsežnijom operacijom potrebnom za rekonstrukciju režnja. Zbog razlika u prijeoperativnom zadovoljstvu i stopi komplikacija, istraživači su očekivali da će žene u autolognoj skupini imati niže rezultate QoL pri praćenju.

Međutim, ocjene BREAST-Q govore drugu priču. Žene koje su bile podvrgnute autolognoj rekonstrukciji imale su više rezultate zadovoljstva grudima nakon šest tjedana (prosjek 62 naspram 51) i šest mjeseci (68 naspram 57). Rezultati zadovoljstva grudima bili su viši za žene koje su bile podvrgnute trenutnoj u odnosu na odgođenu rekonstrukciju, te za one koje su imale jednofaznu u odnosu na dvofaznu rekonstrukciju.

Rezultati za psihosocijalnu i seksualnu dobrobit također su bili viši u autolognoj skupini. Većina drugih ocjena kvalitete života, uključujući sveukupno zadovoljstvo ishodima, bile su slične između skupina.

Nova istraživanja o mogućnostima i ishodima rekonstrukcije dojke

Zašto su žene u autolognoj skupini bile više zadovoljne, unatoč nižim prijeoperacijskim rezultatima i višoj stopi komplikacija? “Moguće je da se razlike u prijeoperacijskim rezultatima ne objašnjavaju samo vremenom rekonstrukcije, već da su također povezane s tipom tijela i samopercipiranom slikom tijela i zadovoljstvom tijelom”, pišu dr. Sadok i koautori.

“Posebno izdanje dojke” Plastic and Reconstructive Surgery® za 2023. predstavlja sedam originalnih, nezatraženih studija o komplikacijama i ishodima koje su prijavili pacijenti kod autologne rekonstrukcije dojke i rekonstrukcije dojke utemeljene na implantatima. “Ova kolekcija članaka slavi neke od napredaka i inovacija koje nastavljaju pomagati u poboljšanju kvalitete skrbi koju primaju naše pacijentice s rakom dojke”, komentirala je gostujuća urednica i suurednica Plastic and Reconstructive Surgery® Amy S. Colwell, dr. med.

Posebno izdanje tempirano je uz Mjesec borbe protiv raka dojke i Dan svjesnosti o rekonstrukciji dojke. Obilježen 17. listopada ove godine, “Dan GRUDNJAKA” je osmišljen kako bi se žene educirale o opcijama i ishodima rekonstrukcije dojke nakon raka – uključujući savezne zahtjeve za osiguranjem za operaciju rekonstrukcije dojke.

 

Izvor:
Referenca časopisa:

Sadok, N., et al . (2023). Kratkoročna kvaliteta života nakon autologne u usporedbi s aloplastičnom rekonstrukcijom dojke: prospektivna studija. Plastična i rekonstruktivna kirurgija . doi.org/10.1097/PRS.0000000000010496 .

PODIJELI

Biografija dr. Bruno Cvjetičanin

Dr. Bruno Cvjetičanin, cijenjeni je liječnik s bogatim iskustvom na području plastične kirurgije, rekonstrukcije dojke i estetske medicine započinje svoje medicinsko obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija, specijalizirao se u općoj kirurgiji u KB Dubrava. Strast prema plastičnoj kirurgiji odvela ga je na dodatnu subspecijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije na Zavodu za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju i kirurgiju dojke KBC-a Zagreb – vodeće bolničke ustanove u Hrvatskoj. Iskustvo je stekao višegodišnjim radom kao specijalist plastične kirurgije u norveškoj javnoj bolnici Helgelandssykehuset Nord Norge i u privatnoj bolnici Aleris, najvećoj takve vrste u Norveškoj.

Powered by Aestetica Web Design © 2024