rinoplastika

Prednosti rekonstrukcije dojke nakon borbe s rakom

Rekonstrukcija dojke je postupak koji može pomoći ženama u obnovi oblika, simetrije i veličine jedne ili obje dojke nakon lumpektomije ili mastektomije za liječenje raka dojke. Ovaj postupak je ključan za vraćanje samopouzdanja i samopoštovanja nakon emocionalnog puta kroz dijagnozu i liječenje raka dojke.

Rekonstrukcija dojke je postupak kojim se može vratiti oblik, simetrija i veličina jedne ili obje dojke nakon lumpektomije ili mastektomije za liječenje raka dojke.

Rekonstrukcija nudi mnogim ženama priliku da ponovno steknu kontrolu nad svojim tijelom i slikom o sebi nakon emocionalnog putovanja kroz dijagnozu i liječenje raka dojke.

Dvije su uobičajene operacije povezane s rakom dojke:

  • Lumpektomija: Lumpektomija je operacija raka dojke koja se koristi kada je rak prisutan, ali se još nije proširio (metastazirao). Tijekom lumpektomije, kvržica se uklanja iz pacijentičine dojke, često mijenjajući oblik i veličinu dojke.
  • Mastektomija: Mastektomija je operacija raka dojke u kojoj se jedna ili obje dojke pacijentice uklanjaju djelomično ili u cijelosti. Mastektomija značajno mijenja veličinu, oblik i izgled dojki.

Iako su ovi zahvati često nužni i mogu spasiti život, studije su pokazale da promjene koje proizvode ove operacije mogu također negativno utjecati na sliku tijela i dovesti do samosvijesti o izgledu grudi i ožiljcima.

Prednosti rekonstrukcije dojke

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se pacijent može odlučiti podvrgnuti postupku rekonstrukcije dojke nakon mastektomije ili lumpektomije.

Rekonstrukcija dojke podiže samopouzdanje i samopoštovanje

Za mnoge žene gubitak tkiva dojke uzrokovan lumpektomijom ili mastektomijom može negativno utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje.

Rekonstrukcija dojke može zahvaćenim grudima vratiti prirodniji izgled. Time se također može poboljšati samopoštovanje i vratiti samopouzdanje mnogim pacijentima.

Rekonstrukcija dojke može vratiti proporcionalnost i ravnotežu

Nakon što su podvrgnute lumpektomiji ili mastektomiji, mnoge žene osjećaju se nezadovoljno zbog uočenog nedostatka simetrije i ravnoteže u svom tijelu, osobito ako je zahvaćena samo jedna dojka.

Rekonstrukcija dojke može vratiti osjećaj ravnoteže i proporcionalnosti vraćanjem dojki u izgled prije raka dojke.

Rekonstrukcija dojke može eliminirati potrebu za protezom

Mnoge žene koje su bile podvrgnute lumpektomiji ili mastektomiji odlučuju nositi specijaliziranu protezu poznatu kao oblik dojke. Međutim, nošenje oblika grudi može zahtijevati upotrebu specijaliziranih grudnjaka ili ljepila, a neke žene možda radije smatraju da su im grudi prirodni dio tijela.

Rekonstrukcija dojke eliminira potrebu za protezom stvaranjem nove dojke koja se osjeća kao prirodni dio tijela pacijentice.

Rekonstrukcija dojke nudi pacijenticama mnoge mogućnosti

Još jedna prednost operacije rekonstrukcije dojke je da se postupak može prilagoditi individualnim potrebama i situacijama svake pacijentice. Ove opcije omogućuju osobama koje su preživjele rak dojke da pronađu pristup koji radi za njihove ciljeve pod vlastitim uvjetima.

Sljedeće metode mogu se koristiti kao dio postupka rekonstrukcije dojke.

Rekonstrukcija grudi implantata

Rekonstrukcija grudnog implantata koristi ekspandere tkiva za postupno ponovno stvaranje prirodnog brežuljka dojke tako da se mogu postaviti trajni fiziološki ili silikonski implantati. Ovo je najmanje invazivna metoda rekonstrukcije dojke jer ne zahtijeva uzimanje tkiva s drugog dijela tijela.

Rekonstrukcija prijenosa masti

Rekonstrukcija prijenosa masti može biti dobra opcija za pacijentice koje su imale lumpektomiju ili drugu djelomičnu traumu dojke. Za razliku od rekonstrukcije implantatima, rekonstrukcija prijenosa masti koristi masno tkivo sakupljeno s drugih mjesta na tijelu pacijentice kako bi se obnovio prirodni oblik zahvaćene dojke ili dojki.

Autologna rekonstrukcija dojke

Autologna rekonstrukcija dojke, također poznata kao rekonstrukcija perforatornog režnja, slična je rekonstrukciji prijenosa masnog tkiva po tome što uključuje uzimanje tkiva s drugih dijelova tijela kako bi se formirala nova dojka. Iako je autologna rekonstrukcija složen postupak koji zahtijeva iskusnog plastičnog kirurga, ona može ponuditi dugotrajne rezultate koji izgledaju i osjećaju se kao prirodne dojke.

Sa svim ovim mogućnostima na raspolaganju, vješti plastični kirurg može osmisliti postupak rekonstrukcije dojke kako bi zadovoljio jedinstvene potrebe i želje pojedinog pacijenta.

Tko su najbolji kandidati za rekonstrukciju dojke?

Prilikom odlučivanja je li rekonstrukcija dojke pravi izbor za vas, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Najbolji kandidati za postupak rekonstrukcije dojke uglavnom su zdravi nepušači koji su bili podvrgnuti mastektomiji ili lumpektomiji i žele vratiti oblik i veličinu zahvaćene dojke ili dojki.

Zdrava prehrana, pažljivo praćenje postoperativnih uputa vašeg kirurga i postavljanje realnih očekivanja za vaš zahvat također mogu pomoći da vaš proces ozdravljenja i oporavka teče što je moguće glatko.

Iako vas ništa od sljedećeg neće nužno diskvalificirati od postupka rekonstrukcije dojke, pacijentice koje redovito puše, imaju značajno prekomjernu tjelesnu težinu ili imaju hipertenziju ili dijabetes mogu doživjeti dodatne komplikacije tijekom ozdravljenja od rekonstrukcije dojke i možda nisu idealni kandidati.

Ako niste sigurni je li rekonstrukcija dojke prava stvar za vas, zatražite konzultacije s certificiranim plastičnim kirurgom.

Često postavljena pitanja 

P: Koje su prednosti rekonstrukcije dojke nakon borbe s rakom?
O: Rekonstrukcija dojke nakon borbe s rakom ima mnoge prednosti. Osim što vraća izgled dojke, pomaže u smanjenju psihološkog stresa i poboljšava samopoštovanje i kvalitetu života pacijentice. Također, rekonstrukcija dojke može pomoći u simetriji izgleda dojki, smanjujući potrebu za nošenjem privremenih proteza ili ispunjenja grudnjaka.

P: Kada se može obaviti rekonstrukcija dojke?
O: Rekonstrukcija dojke može se obaviti istovremeno s mastektomijom (operacija uklanjanja dojke) ili nakon oporavka od mastektomije. Odluka o vremenu rekonstrukcije ovisit će o individualnim čimbenicima pacijentice i planu liječenja raka.

P: Koliko traje oporavak nakon rekonstrukcije dojke?
O: Oporavak nakon rekonstrukcije dojke može varirati ovisno o vrsti postupka koji se izvodi. Uobičajeno, pacijentice se mogu vratiti na normalne aktivnosti nakon nekoliko tjedana, dok potpuni oporavak može potrajati nekoliko mjeseci.

P: Jesu li moguće komplikacije nakon rekonstrukcije dojke?
O: Kao i kod bilo koje kirurške procedure, postoje rizici od komplikacija nakon rekonstrukcije dojke. Moguće komplikacije uključuju infekciju, krvarenje, oštećenje živaca i neuspjeh rekonstrukcije dojke. Važno je razgovarati s kirurgom o mogućim rizicima prije operacije i pratiti sve postoperativne upute kako bi se smanjila mogućnost komplikacija.

P: Hoće li rekonstrukcija dojke utjecati na moju sposobnost dojenja?
O: Ovisno o vrsti rekonstrukcije dojke koju pacijentica odabere, postoji mogućnost da će se utjecati na sposobnost dojenja. Kirurg će raspravljati o mogućnostima s pacijenticom prije operacije kako bi se osiguralo da se donese najbolja odluka za nju i njezinu budućnost.

Powered by Aestetica Web Design © 2024